Bogáncsméz - vajon emlékszik rám ifjúkori szerelmem?

A második esély nagyon fontos! Az élet sokrétű, vannak olyan élethelyzetek, ahol nem lehet és nem is érdemes társadalmi elvárások szerint cselekedni. Nincsenek jó és rossz döntések, csak döntések vannak. Az élet bonyolult, a szerelem pedig nemcsak a győztesek sportja!  - tartja Sara Paborn csipkelődő humorú, idős főhősnője az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Bogáncsméz című könyvében. 


Könyvajánló - Sara Paborn: Bogáncsméz

A jelen
Dolgok, amelyek reménytelennek látszanak, nem feltétlenül azok, mondja a terapeuta az élete fontos dolgaiban kudarcot vallott coachnak, aki kínjában legszívesebben körberöhögné a szakembert. Mert hát Ebba Lindqvist nemrég még Svédország legsikeresebb párkapcsolati tanácsadója volt, saját talkshow-val és számos nagy sikerű könyvvel. A fonalat ott veszítette el (minden mással egyetemben), amikor botrányos válása után Ebba élete összeomlik, se házassága, se munkája: ki bízná meg őt, amikor saját élete azon frontján kapott léket a hajója, amely területen tanácsokra szoruló emberekkel kell foglalkoznia? Ebben a reménytelennek látszó élethelyzetben fedezi fel magának Veronicat, aki hatvan éves házassága után nem az eltelt hat évtized boldogságáról beszél, hanem az előtte lévő tiszavirág rövidségű, de annál hevesebb érzelmeket kiváltó románcáról.

A múlt
A Miramar panzióban két fiatal lány tölti az idejét, egyik főhősünk, Veronica, és barátnője, egyben unokatestvére, Francie. Ideálok után rajonganak, mindenféle remek elképzelésük van arról, hogy igazi felnőttként mi mindent fognak majd csinálni, hogy néz ki a leendő családjuk, milyen színű szeme lesz a férjüknek, milyen foglalkozásban fognak kiteljesedni, amikor bekövetkezik Svédország addigi legforróbb nyara, a panziót megszállják a méhek, amelynek egyik szobájába beköltözik a húszéves, szobrásznak készülő Bo. Ezzel az 1955-ös nyárba beszökik a kaland és az első, igazi szerelem. A bekövetkező konfliktushelyzet oka, hogy mind a két lánynak "életre-halálra" megteszik a húsz éves fiú, és az unokatestvérek vetélytársakká válnak. Vajon egészen pontosan mi történt azon a nyáron?

Ebba nem érti, de meg akarja érteni, hogy mitől fontosabb egy heves, rövid ideig tartó szerelem, mint hat évtizeden át együtt lenni valakivel jóban-rosszban. Kétszáz év barátságai nyargalnak át a lapokon, kalandra indítva és megváltoztatva Ebba hozzáállását a vele történtekkel kapcsolatban (is). Tartozik még a történethez sok természetleírás, sok bogáncs, sok méh és sok méz is. A szerző maga is természetközeli életet igyekszik élni, nehezen tudná magát elképzelni olyan helyen, ahol egy falatnyi zöldben sincs része. 

A mű igazi lenyomata a svéd valóságnak, hangulata egyszerre idealisztikus és meleg, ami igen furcsa és elütő a napjainkban befutott sötét és nyomasztó krimik után - de lehet, csupán arról van szó, hogy ezekben a műfajokban írt regényeket még nem karolták fel a kiadók. A második esély lehetőségeit boncolgatja, egyben felvázolja a női lét korlátait, úgy az ötvenes években, mint a közelmúlt Svédországában. A szerző szerint akkoriban még minden barátságosabb és ártatlanabb volt, mint napjainkban, és ezt a különbözőséget tetten is lehet érni a soraiban. Karakterei jól felépítettek, az adott kor kontextusába belehelyezettek, humoruk kiválóan feledteti az ifjúkori rajongás esetlenségeit, de a fiatal lányok mindent elsöprő rajongásából következő botladozásokat is. Az idős Veronica humoros, csipkelődő odaszúrásai mindig felüdítették a hangulatomat, csípem az ilyen idős hölgyek stílusát, ahogy kiköpik a valót, rámutatnak következetlenségekre, megértetik a másikkal, hogy az önmagunknak való megbocsátás és saját valónk szeretése mindennél fontosabb, vagy megingatják az őt hallgatót abban, hogy elvárások szerint cselekedni nem mindig jó móka, és árthat az egészségnek is. Hiszen az élet bonyolult, a szerelem pedig nemcsak a győztesek sportja!

Szerintem olvassátok!


Fülszöveg

Magyar nyelven is megjelent Sara Paborn hatodik, nagy sikerű könyve, a Bogáncsméz.

A szeretetre való megnyílás azt jelenti, hogy megnyitod magad a lehetséges veszteségnek is.

Veronika Mörk tizenhét éves, anyja tengerparti panziójában dolgozik unokatestvérével, Francie-val együtt. Francie színésznő akar lenni, Veronika háziasszonyképző iskolába készül. Csakhogy 1955 augusztusában, amikor extrém hőség tombol Svédországban, és a panziót megszállják a méhek, a húszéves, szobrásznak készülő Bo személyében váratlanul bekopogtat a kaland – és a szerelem. Az unokatestvérek vetélytársak lesznek, és a háziasszonyképző már nem is tűnik olyan csábító jövőképnek.

Ebba Lindqvist nemrég még Svédország legsikeresebb párkapcsolati tanácsadója volt, saját talkshow-val és számos nagy sikerű könyvvel. De amikor házassága egy hirtelen fellángolt romantikus szerelem miatt véget ér, majd rövidesen a szerelem is ellobban, Ebba élete összeomlik. Elveszíti a munkáját is: ugyan ki kérne párkapcsolati tanácsot a botrányos válásától meggyötört, magányos és elhagyatott coachtól, ha a saját életét sem tudja kézben tartani? A két nő élete összekapcsolódik, amikor Ebba 2019-ben interjút akar készíteni az idős Veronikával hatvan évig tartó, boldog házasságáról, de az interjú újra és újra kisiklik: Veronika nem a házasságáról mesél Ebbának, hanem fiatalkori szerelméről. Ebba nyomozni kezd, és ezzel a két nő élete gyökeresen és visszavonhatatlanul megváltozik. A Bogáncsméz Sara Paborn hatodik, nagy sikert aratott regénye, amelyet egy év alatt tizenkét országban adtak ki szerte a világon.

A Bogáncsméz ellenállhatatlan párkapcsolati regény, amely két évszázadot ölel fel. Szerethető karakterekkel és lefegyverző humorérzékkel Sara Paborn a fiatalos rajongás hullámaiba vonzza az olvasót, miközben komoly kérdéseket tesz fel arról, mit is jelent nőnek lenni abban a korban és a jelenben.

A végén mindannyian arra vágyunk, hogy átadjuk magunkat a legnagyszerűbb dolognak: a szerelemnek.

Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek az Alexandra Kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Bogáncsméz
Szerző: Sara Paborn
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 352
Megjelenés: 2022. április 05.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635822645
Méret: 208 mm x 135 mm x 29 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes