Hörcsög az agyban

Miért eszünk kényszeresen? Mi köze a fogyásnak az agyhoz? Rengeteg, bár nem kifejezetten arra (és csak arra) az unalomig ismert fogyási lózungra gondolok (és főleg nem abban az értelemben, ahogy ők használják), amit önjelölt guruk citálnak sok-sok pénzért a testtömegcsökkentésbe fogott klienseiknek, miszerint minden fejben dől el. A Hörcsög az agyban című mű arra helyezi a hangsúlyt: az agy működése során léteznek olyan csapdák és csábítások, amelyek nem kívánatos viselkedésformákhoz vezetnek, de egyúttal hatalmas lehetőségeket is jelentenek: segítik a célt, a fenntartható és egészséges súlyvesztés megvalósítását. 


Könyvajánló - Felix Kreier - Maarten Biezeveld: Hörcsög az agyban

Kérem tisztelettel, határozottan úgy érzem, komoly és megfontolt beszélgetésre fog sor kerülni a hipotalamuszommal. Muszáj. Igen, muszáj a kis fickót - mert csak az lehet ez világos nem? - együttműködésre bírnom. A hipotalamusz - ez a kockacukor nagyságú, parányi szerv - ugyanis mindent irányít, és ezt tessék szó szerint érteni. Például ő az, aki miatt fajunk fennmarad, szabályozza a testhőmérsékletünket, szaporodásukat, más szervekkel együttműködve a szívverésünket és a légzésünket is. De most jön a lényeg! A hipotalamusz gondoskodik arról is, hogy együnk, táplálékhoz jussunk mind a testen belül, mind azon kívül. Ezt a feladatot végtelenül komolyan veszi, de olyannyira, hogy stresszes állapotba kerül, ha hirtelen kevesebb élelem jut be a szervezetbe, ez pedig független attól, hogy egy önként vállalt diétáról van szó, vagy éppen egy környezeti kataklizma az oka. Egyezzünk meg abban, hogy együttműködésre kell bírnunk a nyomorultat, mégpedig azért, mert a hipotalamusz minden hasznos és szükséges tulajdonsága ellenére, helyenként totálisan szembemegy az akaratunkkal. 

Mindenekelőtt azzal kell szembesülnünk, hogy a szervezetünkben van egy úgynevezett döntéshozó (prefrontális kéreg) és egy lobbista (limbikus rendszer), amelyek együttműködve segítenek bennünket - már amennyire segítenek -, mert például a limbikus rendszer akkor is kellemes érzetet kelt bennünk, ha nem esszük meg azt a tortaszeletet, meg akkor is, amikor megesszük. Puff neki! A szervezet egy komplex hálózat, amelynek elemei együttműködnek egymással, oda-visszaható együttműködésben alkotnak rendszert, ám - és itt több felkiáltójel -  a működés során léteznek olyan csapdák és csábítások, amelyek nem kívánatos viselkedésformákhoz vezetnek, de egyúttal hatalmas lehetőségeket is jelentenek: segítik a célt, a fenntartható és egészséges súlyvesztés megvalósítását. Ez utóbbi mondat nagyon fontos, mert a könyv erre a kérdésre összpontosít, összegyűjti és rendszerezi az agyra és a fogyásra vonatkozó ismereteket. A legújabb kutatási eredmények bemutatásával képet kap az olvasó arról, hogy milyen szerepet játszik az agy abban, hogy képesek legyünk lefogyni, majd pedig megtartani az elért tömeget. Ez azért már döfike, nem?

Amit semmiképpen sem kíván a kötet: csoda táplálékokról vagy vadonatúj diéta ötletekről értekezni, mert az agy És a test lényegében már rettenetesen hosszú ideje, több százezer éve változatlan, tehát trendeknek és divatoknak itt nincs helyük. A szerzők a józan paraszti észre apellálnak, fenntartva azt, hogy az agyunk végül is erre való, nem? A jojó effektus nem más, mint az agyunkban lévő hipotalamusz, azaz hörcsög stresszes állapotba kerülése. Ahogy a szerzők fogalmaznak: "eszünk ágában sincs tagadni, hogy iszonyúan nehéz megszabadulni a súlyfeleslegtől, majd pedig legalább ilyen nehéz tartani a súlyunkat. Ha könnyű volna, soha nem támadt volna ekkora igény arra, hogy találjunk megoldásokat. De abból, hogy ez egy nagyon nehéz történet, még korántsem következik, hogy nincs mit tenni és bele kell törődjünk a megváltoztathatatlanba. Csak ha valaki megpróbálkozik vele, olyan módszert kell választania, amely a siker reményével kecsegtet. A Hörcsögagy módszerrel mi erre kínálunk esélyt."

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Sokan jártak már úgy, hogy egy sikeres fogyási kísérlet után viszonylag gyorsan visszaszedegették a leadott kilókat. A kitartóbbak persze nem adják fel rögtön, de néhány kudarc után könnyen elpárolog a lelkesedés. Könyvünk lépésről lépésre bemutatja, mire van szükségünk a tartós súlycsökkenéshez: hogyan alakítsuk a napirendünket, az étkezési és alvási szokásainkat, mikor mennyit és hogyan mozogjunk, és milyen külső segítséget, segédeszközöket vegyünk igénybe ahhoz, hogy végre igazán, nap mint nap jól érezzük magunkat a bőrünkben. A szerzők ugyanis megfejtették a titkot: megtalálták a túlsúlyért, az elhízásért felelős „szörnyet”, a Hörcsögöt az agyban! Ő a felelős sok-sok bajunkért, bánatunkért, de ha összhangba tudjuk hozni különböző agyterületeink működését, akkor legyőzhető, kordában tartható. Mi pedig végül elérhetjük a fő célt: a tartós és egészséges súlycsökkenést.?


Dr. Felix Kreier az egyes agyterületek túlsúlyra gyakorolt hatásának kutatója, a Holland Agykutató Intézetben szerezte meg tudományos fokozatát. Jelenleg gyermekorvos, és egyebek közt túlsúlyos gyermekek kezelésével foglalkozik.

Dr. Maarten Biezeveld tudományos doktori címét a védekező mechanizmusok gyermekeknél előforduló zavarairól írott dolgozatával szerezte. Amszterdami gyermekorvosi praxisa mellett részt vesz orvoskollégái továbbképzésében is. 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Corvina Kiadó!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Kövess bennünket Facebookon!

Cím: Hörcsög az agyban - Miért eszünk kényszeresen?
Eredeti cím: De hamster in je brein
Szerző: Felix Kreier - Maarten Biezeveld
Fordító: Bérczes Tibor
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 192
Megjelenés: 2022. július 14.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631368178

Méret: 197 mm x 138 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes