A titkos part

A kómából felébredt dúsgazdag iparmágnás küzd a fia szeretetéért, aki egyenesen retteg tőle, miközben rendre a csóró, de annál lelkesebb bébiszitter az apa orrára koppint - ezentúl titkok, árulások, ármány, jellemfejlődés, humor, romantika és elmegy kegyelmed a sunyi francba ízű párbeszédek...
Képesek-e elérni ők ketten, az apa és a bébiszitter, hogy valamelyest normalizálódjon a helyzet, miközben saját traumáikra is gyógyírt lelnek? Ha mindez nem elég, mindkét ember környezetét elhallgatások, árulások és kényszerű titkok pettyezik. Karen Swan A titkos part című regénye a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. 

Könyvajánló - Karen Swan: Titkos part

Bell Everhurst fiatal és lelkes bébiszitterként dolgozik egy stockholmi családnál, és imádja a munkáját. A lelkesedése odáig juttatja őt, hogy képtelen megkülönböztetni a munkát a magánélettől, sosem mond nemet, ha tovább kell vigyázni a gyerekekre és túlórapénzt sem kér érte. Gyakran és eredménytelenül figyelmeztetik őt barátai, hogy ez csak egy munka és ő csak egy bébiszitter, kettő között ki kell jelölni a határokat. Amikor kiderül, hogy munkaadója férje hét éve kómában fekszik és most felébredt, azonnal beüt a családba a mennykő. Hanna (a feleség) már régen túllépett, új családja és új gyerekei vannak, retteg a viszontlátástól. Bellnek rimánkodik, hogy kísérje el őt és fiát a kórházba (aki a kómás ember biológiai gyereke). Bell bármennyire is úgy érzi, hogy nem tartozik rá az ügy, a feleség manipulatív magatartása egyre jobban belevonja a zűrös helyzetbe.

A kórházi események óta eltelik fél év és látszólag minden rendben van, Hanna családjában szó sem esik a kómából felébredt férjről, akivel hivatalosan még mindig házasok, vagy arról, hogy a legidősebb gyerek édesapja nem a jelenlegi párja: úgy tesznek, mintha minden a legteljesebb rendben volna. Bébiszitterestől elmennek nyaralni egy idilli kis szigetre, ahol nincs térerő, mobiltelefon, internet, Bell itt érzi először teljes mélységében, hogy a hallgatag és sima felszín ellenére lenn rettenetes problémák húzódnak meg. Az év leghosszabb napján megismerkedik és ágyban tölt egy fantasztikus éjszakát egy férfival, akivel fogalma sincs hogy hányadán áll, miközben asszisztálja Hanna egyre idegesebb, felelőtlenebb magatartását, és keresi a válaszokat, mi történhetett vele. Kiderül, hogy a kómából felébredt férj is a szigeten nyaral, és követeli közös gyerekük szünidőből hátralévő idejének saját felügyelete alatti eltöltését. Hiszen házasok, hiszen az ő fia is, miért ne követelhetné? Hanna könyörög Bellnek, hogy áldozza fel minden szabadidejét, és bébiszitterként kísérje el a kómából felébredetthez, maradjon vele végig és vigyázzon a most megtudott hírtől összetört 10 éves fiúra: akivel az anyja együtt él, nem az apja, és aki a biológiai apja, attól retteg.

Aztán a szerző mellbe veri az olvasót azzal a ténnyel, hogy Bell egyéjszakás kalandjának főszereplője nem más, mint akihez most kíséri a kisfiút, és aki úgy dobta az eset után, hogy feleszmélnie sem volt ideje. (Ez sok pikantériát tartalmazó részlet, ami helyenként humoros jelenetekben csúcsosodik ki.) A férfi roppant gazdag, roppant befolyásos családból származik, és hozzá van szokva ahhoz, hogy a világon mindenki úgy táncol, ahogy ő fütyül. Bell ezt a tíz éves fiúval kapcsolatban nem tűri, ha kell, akár félpucér fúriaként is képes berontani egy komoly üzleti tárgyalás kellős közepére, hogy az öltönyben feszengő férfiak előtt kapja le tíz körméről az elkényeztetett milliárdost... A fiatal nő váltakozó eredménnyel igyekszik a férfinak arra rámutatni, hogy nem minden szól mindig róla, van, amikor saját igényeit a másik ember igényei mögé kell helyezni.

A bébiszitternek rá kell döbbennie, hogy mindkettőjüket kísérti múltjuk, a veszteség kiüresítette őket, így bizonyos értelemben rokonlelkek, még akkor is, ha most éppen dühödt ellenfelekként állnak szemben egymással. Az is világos előtte, hogy Hanna helyett tulajdonképpen neki kell állni a sarat a kisfiú testi-lelki egészségéért... és ezzel a Hannával sincs minden rendben.

Ó, azt hiszed, a fentiek után tudsz mindent? Tájékoztatásul közlöm, hogy a fentiek csak az alapot jelentik, a titkok, rejtélyek, árulások csak ezután következnek!

Több idősíkon játszódik a történet, megismerjük Emil (a kómás milliárdos) és Hanna megismerkedésének és együttélésének történetét, mint ahogy képet kapunk a svéd életérzésről és tájakról, méghozzá hosszú, tobzódó leírásokban. Nehezen lódul meg a cselekmény, éppen ezeknek a leírásoknak köszönhetően. Miután a századik oldalnál sem derült még fény igazán a rejtély mélységeire - csak arra, hogy van egy kómából felébredt férj, egy síkideg Hanna, egy vegetáló bébiszitter és a svéd életérzés -, így lassan, de biztosan kezdtem kiborulni a szerző által alkalmazott dramaturgián. Őszintén szólva, már tortúrának is hajlandó lettem volna alávetni személyét, és miután nemrégiben pont ilyen témájú krimit olvastam, ezért hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb ötletek tolultak az agyamba kínzástechnikailag. (A 102. oldalon végre történik valami, ami visszakapcsol a kómából felébredő férfihez.) (Végre.)

Onnantól kezd igazán érdekfeszítővé válni a cselekmény, amikor az egyéjszakás kaland férfijáról kiderül, hogy magát az iparmágnás apát tisztelhetjük személyében, akivel Bellnek a nyár hátralévő részét együtt kell töltenie a felügyeletére bízott kisfiúval egyetemben. Igen, szikrázott a levegő, de nem kifejezetten romantikus regényekre hajazóan (bár nyilván az is van benne), hanem igazi thrilleresen. Szóval, semmi rózsaszín tütü, helyette sok elmegy kegyelmed a sunyi francba párbeszédek, jellemfejlődés és pszichológia, árulások és rejtélyek. 

Nekem tetszett! Akinek a svéd életérzés bejön (leírásokban is), annak plusz pontot fog jelenteni a mű értékelésében ez a valóban remek, nyomokban thrillert is tartalmazó romantikus történet.

Olvassátok!


Fülszöveg

Ketten: love story. Hárman: már tömeg.

Elhallgatások, árulás és sokkoló felfedezések várnak Svédország lélegzetelállító üdülőszigetein…
Bell Everhurst imádja a munkáját: Stockholm régi városnegyedében dolgozik, egy gazdag és elbűvölő házaspár, Hanna and Max Mogert három gyermekére vigyáz.
De egy nap minden megváltozik. Egy nő telefonál valami klinikáról, amelyről Bell még sosem hallott, és megkéri, adja át az üzenetet: Hanna férje magához tért. De nem Maxról beszél.
Fény derül Hanna múltjára, és ez katasztrofális következményekkel jár. A család elutazik, hogy egy idilli svéd szigeten töltsék a nyarat – vajon Bellnek kell állnia a sarat helyettük?

Karen Swan (a képen) a Sunday Times három legkelendőbb szerzőjének egyike. Könyvei hangulatos helyszíneikről ismertek, és Karen az utazást minden egyes történet létfontosságú kutatásának tekinti. Szereti a mély és bonyolult szerelmi történeteket melyeket váratlan fordulatokkal fűszerezve ábrázol.

Fordította: Szabó Olimpia


Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Gyártó:21. Század Kiadó
ISBN:9789635682485
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes