Meseterápiás utak és kalandok

 Könyvajánló - Csóka Judit: Meseterápiás utak és kalandok

Hogyan és miért működik a meseterápia a gyakorlatban? Csóka Judit erre a kérdésre adja meg az alapos és kimerítő választ a legújabb könyvében.Csóka Judit pszichológusként és meseterapeutaként főleg azzal foglalkozik, hogy nőknek és férfiaknak, bántalmazottaknak és krónikus betegeknek, elbizonytalanodottaknak és összeomlottaknak, megkeseredetteknek és bűnbe esetteknek segítsen. Legfontosabb eszközei mindehhez a mesék. Jelen könyvében a meseterápiát igyekszik minél több irányból bemutatni, így még érthetőbbé válik a mesék jelentősége az életünkben. És nemcsak a mi életünkben, hanem a szakember életében is, hiszen ahogy maga a szerző fogalmaz: „a mesékkel dolgozni különleges feladat, mert önvizsgálatra, önmagunkkal kapcsolatos gondolkodásra késztet.” A Meseterápiás utak és kalandok legalább annyira ajánlott a szakembereknek (pszichológusoknak, terapeutáknak és pedagógusoknak), mint amennyire mindenki másnak is, hiszen a mese szinte mindenre képes: szórakoztat, elgondolkodtat, gyógyít és vigaszt nyújt.

Legyen szó akár rabokról, akár hajléktalanokról, vagy a pszichiátriai intézet lakóiról, középiskolás fiatalokról vagy egyéni kliensekről, Csóka Juditnak bőven van tapasztalata a terápiájukkal kapcsolatban, amelyeknek egyik eszköze a mesék. A mesék színes, szagos, a valóságtól elrugaszkodott azt mégis nagyon jól leképező világa minden életkorban és minden élethelyzetben menedéket nyújthat, segítségükkel kapaszkodót találhatunk a világ viharaiban, a személyes életünk útvesztőiben. Lehetünk visszaeső bűnözők, akik folyton ugyanazon rossz mintázatokba ragadnak bele, és mindig rosszul választanak; vagy tizenévesek, akik éppen önmagukat keresik, akikben már rég leomlott a tévképzet, hogy a szülők az istenek, de még csak alakulóban a saját identitásuk; esetleg olyan emberek, akik súlyos betegséggel küzdenek, és elvesztették az életük felett a kontrollt, a mesékben rátalálhatunk azokra a pontokra, amelyekhez kapcsolódni tudunk.

Persze a meseterápia sem csodaszer, számtalan olyan helyzet van, amikor nem segít, amikor nem ehhez kell nyúlni, és nagyon nem mindegy, hogy mikor, kiknek és milyen mesét nyújtunk át. Csóka Judit az évek óta sikeresen alkalmazott meseterápia mellett nem hallgatja el a kudarcokat, hibákat, rossz választásokat sem. 

Csóka Judit - Klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta, meseterapeuta

1965-ben született. A konduktori diplomát követően, gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológusi képesítést szerzett. 2012-ben, a meseterápiás képzés elvégzésekor felismerte, hogy a népmesék milyen gazdag tudásanyagot rejtenek magukban, és hogy valóban – ahogy Boldizsár Ildikó tanította neki –minden élethelyzetnek meg van maga meséje.

Megszerezte a meseterapeuta címet is, és sok helyen kipróbálta a mesék erejét. Mesélt hajléktalan szállón, anyaotthonban, idős, beteg embereknek a várpalotai kórházban, járt ki általános iskolai osztályokhoz egy -egy meseórát tartani. Jelenleg is több csoportja is van. A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál a Kemence Családi Mesecsoportot vezeti, ahol a gyerekek a szüleikkel együtt vesznek részt a foglalkozásokon, ugyanitt Lélekfrissítő Csoportot vezet felnőtteknek, illetve van egy egészen kicsi gyerekek számára Gingalló elnevezésű csoportja is. A Fejér Megyei Szent György Oktató Kórházban pedig a pszichiátrián hetente egy alkalommal tart meseterápiás foglalkozást a betegeknek.

„Mivel pszichológus vagyok, én a pszichoterápiában használom, nem kis sikerrel a meséket. A pszichiátrián, a kardiológián és az onkológiai betegek pszichés vezetésében is nagy segítségemre vannak a mesék. Az élőszavas mesemondáskor a mesélő, és a mesehallgató között, nagyon mély bensőéges kapcsolat alakul ki. Ez a kapcsolat oldja a szorongásokat, félelemeket, hiszen a beteg úgy érzi, hogy nincs egyedül.” 

Nagyon jó élmény volt ez a könyv, alapos és szakmailag hiteles, őszinte. A kötetben kliensei eseteit írja meg a szerző, hozzájárulásukkal vagy felismerhetetlenné téve őket, és minden esetben szerepel az épp szóban forgó mesének is a rövid kivonata. Sok mesét nem ismertem korábban, ezeket meg is kerestem aztán, és elolvastam a teljes meséket. Pontosan ilyennek kell lennie egy jó, élvezhető könyvnek, ami az irodalomterápia testvéréről, a meseterápiáról szól. 

A Corvina Kiadó Youtube-csatornáján elérhető egy nagyon jó hangulatú beszélgetés a kötetről, ajánlom!

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes