A valóság helyreállítása

Könyvajánló - Veres Attila: A valóság helyreállítása

"Ugyanaz a város, mégsem ugyanaz a világ. Egymás mellett létezünk benne, de más és más valóságokban."

306631910_10160355147237148_4525468624070919640_n.jpg

Veres Attila a Zsoldos Péter-díjas író, forgatókönyvíró egy új novelláskötettel örvendeztette meg a könyvrajongókat. A kötetben található írások közül néhány már megtalálható különböző antológiákban, de találunk néhány vadonatúj novellát is, ráadásul a szerző szépen lavírozik a horror és a szépirodalom határán.

A valóság helyreállítása című kötet történeteiben korunk sürgető kérdéseire keresi a választ nagyon izgalmas módszerrel. Először kapunk egy számunkra teljesen ismert világot. Legyen az akár egy egyetemi közeg, akár az írók viszontagságai Magyarországon. Sajnos ebben nem lesz újdonság, mind láttunk már tragikus dolgokat kis hazánkban. Aztán valami megváltozik. Átfordul egy fura, különös borzongató valamibe, ami tudjuk, hogy fiction, tudjuk, hogy weird, mégis annyira valóságos, mert csak egy hajszál választja el attól, amiben élünk. Járványok, vámpírok, beteges jövőképek és a többi.

Ízelítőként érkezzen egy kis betekintő a címadó novellába, ami nagyon erősre sikerült. Szerintem parádés a maga nemében. Dühítő a tartalma, megbotránkoztató és pont ettől lesz igazán jó. A valóság helyreállítása egy kiáltvány. Egy elcseszett, beteg kiáltvány, amely arról szól, hogy a világ rossz, a világ tönkrement, de nem késő még, helyre lehet és kell is állítani.

Ez a kiáltvány jelölteket toboroz a helyreállításhoz. A kezdeményezéshez csatlakozóknak zavart kell kelteniük, szabotázsakciókat kell végrehajtaniuk, hogy akik szerint nincs nagyon vészes probléma a világban, azok is úgy érezzék, hogy ez a világ menthetetlen. Meg kell mutatniuk az embereknek, hogy mennyi baj van a világban és meg kell győzniük a rokonaikat, barátaikat, hogy csatlakozzanak a közös cél, a jó ügy érdekében.

Különféle szintek és feladatok várnak a rendszerbe belépőkre. Van, akinek az a feladata, hogy toborozzon, mások pedig a megfigyelés, kémkedés, befolyásolás, bomlasztás. A cél a kritikus tömeg elérése, a világ uralma, ami által megkezdődhet egy jobb valóság, egy új világrend felépítése. Ehhez a különféle csoportokat származás, vallás, szexuális identitás, bőr-, szem-, hajszín és társadalmi helyzet alapján terelnének zárt helyekre, hogy aztán megkezdjék a helyreállítást. A novella ezen pontján már borsódzott a hátam. Láttunk már ilyet az emberiség történelme során, ijesztő belegondolni is.

Aztán a történet elszáll teljesen a valóságtól és már emberekből akar valami másféle életformákat építeni. Innentől aztán már végképp beteg az egész gondolatmenet. Pedig az alapötlet, hogy változás kell a világban, teljesen jó. De a fene akarna olyan új valóságot, ami olyanok kezében lenne, akik szerint megfelelő módszer tönkretenni valaki életét azért, hogy lássa a világ elcseszett, és csatlakozni akarjon a helyreállításhoz. Hát köszi, ettől jobb biztos nem lenne az új valóság. A gyártott új lényekről meg inkább ne is beszéljünk...a végcélt pedig inkább olvassátok el.

unnamed_1.pngA szerzőről:

Veres Attila 1985-ben született Nyíregyházán, a Pécsi Tudományegyetemen végzett film szakon. Zsoldos Péter-díjas író, ami mellett Magyarországon és külföldön is filmforgatókönyveken dolgozik. Első regénye 2017-ben jelent meg Odakint sötétebb címmel. Ezzel a kötettel berobbant a magyar horrorírók sorába. Egy évvel később jelent meg novelláskötete, az Éjféli iskolák, amivel már külföldi berkekben is sikerült felhívnia magára a figyelmet.

Az Egyesült Államokban megjelent egy novellája a Book Of World Horror Stories Vol. 1-ban, majd idén ősszel önálló kötettel debutált, The Black Maybe címen. Ezek közül néhány A valóság helyreállítása című kötetben is helyet kapott. Szabadidejében lenyűgözik az új, izgalmas tájak, a bakelitlemezek (és most tessék meglepődni) kedveli a furcsa történeteket. :) 

Első könyvem a szerzőtől, eddig valahogy elsétáltunk egymás mellett a könyveivel. Ezután ezt a hibát nem követem el. Novelláskötet, így akkor lepődtem volna meg, ha mind maradéktalanul tetszik, de határozottan nyerő volt a többség. Egy picit több borzongás elférne, de ajánlom azoknak, akik szereti a szürrealitást keverni a valósággal. A novellákban elmosódik sokszor a határ valóság és fikció között, látjuk a világot, az országot, amiben élünk és szörnyülködünk.

veres_attila_a_valosag_helyreallitasa_b1.jpg

Köszönöm a lehetöséget az Agave Könyvek csapatának!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Újabb hiánypótló kötet Philip K. Dick életműsorozatában

A bűnös nővér

A klímakatasztrófa lassan berúgja az ajtót. Mit tehetünk, hogy az emberiség túlélje?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes