A bűnös nővér

 Könyvajánló - Karen Dionne: A bűnös nővér


Rachel 15 éven át élt egy pszichiátriai intézetben, igazából saját magát elzárva a külvilágtól. 15 évig egy olyan bűnért, amelyet homályos emlékei szerint 11 éves korában elkövetett. Most rájön az igazságra.




Tizenöt ​hosszú éven át el volt zárva a társadalomtól – önkéntes száműzetésben egy elmegyógyintézetben –, büntetésként azért a borzalmas bűnért, amit gyermekként elkövetett. De mi van akkor, ha ez mind hazugság?

Rachel Cunningham másfél évtizeddel ezelőtt egy pszichiátriai intézetbe záratta saját magát, ahol egyre csak az emlékezetében tátongó lyukak kínozták, és a bizonyosság, hogy ő a felelős a szülei haláláért.

Ám amikor új részletek tárulnak fel előtte a gyilkosságokkal kapcsolatban, Rachel válaszok után kutatva visszatér arra a helyre, ahol egykor biztonságban érezte magát: a michigani Felső-félsziget erdeinek legmélyén megbújó hatalmas családi vadászházba.

Ahogy Rachel lassanként elkezdi kideríteni, mi történt a szülei meggyilkolásának napján, rájön – épp úgy, ahogy anyja is tette egykor –, hogy az otthon nem csak a szeretet, de a leírhatatlan gonoszság színhelye is lehet, és a kötelék, ami a saját nővéréhez fűzi, a legmérgezőbb mind közül.

Karen Dionne új, hitchcocki hangulatú thrillere egy fiatal nő harcát mutatja be a démonaival, és egyben vérfagyasztó tanulmány a pszichopátiáról.

Rachel 11 éves, amikor a házukban egy puskával játszik. Ő a vadász a játékban, és a falon lévő trófeák és kitömött állatok felé irányítja a puskát, mintha ő ejtette volna el őket. Édesanyja belép a szobába, és elhűlve kiabál rá a lányára, hogy azonnal tegye le a fegyvert. Rachel leereszti a csövet, ám a fegyver eldördül, és eltalálja az édesanyját: hasba lövi. Apja ekkor berohan a szobába, megöleli haldokló feleségét, mérhetetlen fájdalommal néz a kislányára, majd kézbe veszi a fegyvert és megöli magát. A rendőrség kiterjesztett öngyilkosságnak könyveli el az esetet, a 11 éves kislány pedig az észak-amerikai zord novemberben eltűnik a környező erdőben. 3 héttel később találnak rá, hogy ez alatt a 3 hét alatt mi történt vele, arra nem emlékszik. Csak annyit mond, hogy ő ölte meg az anyját, de senki sem hisz neki. Ezután teljes letargiába zuhan, saját magától nem csinál semmit. Egy pszichiátriai intézetbe utalják, Rachel pedig azóta is ott él, leginkább azért, mert nem akar kijönni. Egész életében kísértik az emlékei arról, ahogyan meggyilkolja édesanyját, és ezzel közvetetten apja halálát is okozza. A szüleiét, akik feltétel nélkül szerették a gyerekeiket és egymást is. 

A vadonban, 3 oldalról sziklafallal, egy oldalról tóval körülvett erdei házban, egy igazi erdei erődben éltek, a szülei mindketten kutatók voltak, a természetet, állatvilágot kutatták. Két lányuk, Diana és Rachel, valamint a nő nővére velük éltek a házban, a lányokat otthon tanították, és persze a túlélés és erdőjárás minden csínját-bínját ismerték.

Csavarok tekintetében nem sokat mutatott a könyv, leginkább az volt meglepő, hogy nem volt semmi hatalmas meglepetés. Nagyjából a második fejezet után pontosan az lesz a végkimenetele, amire akkor számítunk, és önmagában ez a meglepetés, hogy nem tett bele valami plusz csavart, pl. egy disszociatív személyiségzavar volt az, amire gondoltam. Aztán meg Rachel karaktere is furcsa volt sok szempontból.

Mégis annyira testközelből mutatta meg egy veszélyes pszichiátriai beteg - nevezhetjük pszichopatának, bár nem szeretem használni ezt a szót, mert túl köznapi, nincs igazi definíciója sem, és mára kb. mindenki az... szóval annyira közelről láthattuk egy veszélyes szociopata gyerekkorát, fejlődését és lelki világát, hogy szabályosan borzongató lett a kötet. Ezért, hogy ennyire közelről szemlélhettük egy ilyen személyiség fejlődését és alakulását, tetteit, ez emelte a jó thrillerek közé ezt a könyvet. Olvastam már Karen Dionne egy másik regényét is, annál is hasonló lett a konklúzióm: sztori kitalálásában nem a legjobb, de egyes karaktereket és a hátterüket nagyon festőien és érzékletesen, tényleg borzongatóan tudja elmesélni.



Karen Dionne 1953-ban született az amerikai Ohio államban lévő Akron városában. Két regénye jelent meg magyarul, A lápkirály lányáért egy Michigan állambeli díjat nyert, és A bűnös nővér is díjazott kötet. Detroitban él családjával. A bűnös nővér az Agave Könyvek gondozásában, Kéri Andrea fordításában jelent meg nálunk.

Köszönöm a lehetöséget az Agave Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes