A klímakatasztrófa lassan berúgja az ajtót. Mit tehetünk, hogy az emberiség túlélje?

Könyvajánló - Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma

Egy sci-fi, amely arra hivatott, hogy megmutassa miként fog küzdeni az emberiség néhány év múlva a klímakatasztrófa ellen. Vajon van esély a megváltásra?

278532569_10160057003062148_5447780071635858657_n.jpeg

Kim Stanley Robinson nem először vállalkozott arra, hogy egy ijesztő utópiával örvendeztesse meg a sci-fi rajongóit. New York 2140 című regényében az elolvadt sarkvidékekről megemelkedett víz miatt városok, sőt országok kerülnek a tengerek és óceánok alá. Ha nem ismered a szerző korábbi írásait, mindenképpen ajánlom figyelmedbe. Hihetetlenül jó író és a sztorijai is ütnek:

New York 2140

Vörös Hold

Napokon belül magyar nyelven is megjelenik legújabb regénye, A Jövő Minisztériuma. Ebben a kötetben is a klímaváltozás okozta világégés van a középpontban. A bolygó hőmérséklete szinte már elviselhetetlen módon megemelkedett, az éghajlati változás miatti természeti csapások sorozatával kell megküzdenie az emberiségnek, akik kétségbeesetten keresik a megoldást. Így születik meg a Párizsi Egyezményt követően a Jövő Minisztériuma, mely a világ érdekeit előtérbe helyezve igyekszik menteni a menthetőt. Bár a társadalom inkább úgy tekint rá, mintha egyetlen szervezet lenne a világ ellen, ők jelentik a reményt.

Már a regény nyitánya is érzékelteti velünk, hogy a szerző kőkeményen igyekszik felhívni az olvasók figyelmét arra, hogy milyen veszélyekkel jár, ha nem figyelünk oda és nem kezdünk el sürgősen lépni a fenyegető klímakatasztrófa megelőzése érdekében. Nyitásul kapunk egy történetet Indiából, ahol a heteken át tartó rettentő hőhullámok kőkeményen megviselik az embereket. Már az energiaellátás is felmondja a szolgálatot, onnantól pedig semmi sem védi meg őket a rekkenő hőségtől. Az emberek igyekeznek valahogy hűteni magukat, túlélni. Időnként marják egymást, mint a vadállatok, de akadnak néhányan, akik igyekeznek segíteni másokon. Végül bemenekülnek egy tóba, de a víz már melegebb, mint a testhőmérsékletük, így szép lassan majdnem mind belehalnak a reményt jelentő vízbe. Az emberek tömegével kezdenek meghalni, a vége pedig néhány hét alatt több tízmillió halott az országban.

A regény során több narrátor is mesél az aktuális helyzetről, sok esetben ezek névtelen mellékszereplők csupán, hogy minél több álláspontot megismerhessünk. Ketten viszont visszatérő mesélők. Egyikük Mary Murphy, aki egykor Írország külügyminisztere volt, ma pedig ő vezeti azt a nemzetközi ügynökséget, melyet a köznyelvben csak a Jövő Minisztériumaként emlegetnek. Másik pedig Frank May, önkéntes segítő, aki egy brutális, szélsőséges hőhullám túlélője. De ebben a könyvben nem a szereplők a fontosak, hanem inkább az, hogy milyen átalakulásokra van szükség, hogy a klímaváltozás súlyos hatásait megelőzzük.

A könyvben ízelítőt kapunk, hogy milyen világ köszöntene ránk, ha a szélsőséges időjárás még erőteljesen lenne jelen a mindennapjainkban. A változás sosem könnyű, még kicsiben sem, nemhogy akkor, amikor globálisan kellene összehozni valamit, amit a társadalom és a gazdaság is megérezne. Ijesztően részletgazdagok a leírások, süt a tudományos részekről, hogy Robinson rengeteget kutatott a témában, hogy a lehető leghitelesebben vázolhasson fel egy jövőképet, ahol a különféle izgalmas technikai megoldások is helyet kaptak. Éppen ezért számos fejezet játszódik laboratóriumokban ötletelő tudósokkal, de a tárgyalóasztalok melletti világba is kapunk betekintést, ahol politikusokat és a gazdaság meghatározó szereplőit igyekeznek rávenni az ügynökség tagjai, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét az emberiség jövőjéért folytatott harcból.

Az ügynökség célja, hogy olyan megoldásokat szorgalmazzon gazdasági és politikai vitákban, melyek képesek lehetnek mérsékelni a klímaváltozást. A regény több évtizedet ölel fel, közben pedig különböző klímacélok elérésére érkeznek megoldások. Többek között törvénymódosítások, széndioxid-kibocsátás miatti büntetések, a kapitalizmus átalakítása, ösztönzés a karbonnegatív életmódra. Rengeteg kis lépés azért, hogy a bolygó ne váljon számunkra élhetetlenné. 

És mitől annyira szívbemarkoló, mégis reményteli és ütős ez a regény? A szerző a létező, valós gazdaságot és társadalmat használja alapul, hogy mai létező (időnként fiktív) technológiákkal megpróbálja bemutatni, miként próbálná menteni az emberiség a bolygó lakóit a közeljövőben egyre fenyegetőbb klímakatasztrófáktól. Vajon képesek lennénk (leszünk) úrrá lenni ezen a kihíváson? Ezt a könyvet simán kötelező olvasmánnyá tenném a Föld minden lakója számára. Elgondolkodtató és gondolatébresztő.

„Az eddigi legjobb leírása annak, hogy milyenné válhat a világunk, Kim Stanley Robinsontól származik. Ő azoknak az örömöknek az ábrázolására specializálódott, amelyeket egy olyan világ tartogathat számunkra, ami komolyan veszi a ránk leselkedő veszélyeket.”
The New Yorker

kim_stanley_robinson_a_jovo_miniszteriuma_b1.jpegKöszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

A kötet pár nap múlva kerül a boltok polcaira magyar nyelven, de addig is csapjatok le az előrendeléssel járó kedvezményes árra a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: fb.com/agavekonyvek

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes