Mi történne, ha a globális felmelegedés hatására a világ nagyvárosai víz alá kerülnének?

Könyvajánló - Kim Stanley Robinson: New York 2140

"Az óceán szintje megemelkedett, és New York városa elsüllyedt." 

Ütős történet egy vízben álló toronyház lakóiról,
akiket szó szerint összesodort az élet.
Idegenek, akiknek együtt kell működniük,
mert közös a céljuk: túl kell élni...

A szerző egy nyomasztó jövőképet vetít az olvasó elé. A klímaváltozás hatására a sarkvidék jege elolvad, nagy vizeink magassága méterekkel emelkedik, rengeteg területet, nagyvárosokat, országokat temet maga alá a tengerek és óceánok vize. Ez történik New York városával is. A sci-fi irodalom kiemelkedő írója, Kim Stanley Robinson súlyos fába vágta a fejszéjét, mikor azt próbálja latolgatni, hogyan boldogulna társadalmunk egy ilyen katasztrofális helyzetben.

A természeti katasztrófák a felhőkarcolókba száműzik a lakosság életben maradt részét, és bár most épp lecsillapodott a természet és elkezdtek beleszokni ebbe az új életmódba, tudják, hogy egy következő hullám közeleg, ami felbolygatja ezt a pillanatnyi rendet. 

A történet központi helyszíne az egykor egy hotelnek otthont adó Met Life torony (Metropolitan Life Insurance Company Tower). Ebben a felhőkarcolóban különböző típusú emberek sorsa fonódik össze. Első közös céljuk, hogy megmentsék az otthonukat, de később szinte észrevétlenül központi szereplőivé válnak a jövő alakításának, miközben izgalmas kalandokban van részük.

Rendkívül alapos képet kapunk a kialakult társadalmi és gazdasági rendszerről. Egy különös univerzumot álmodott meg a szerző, melyet realitása tesz igazán félelmetessé és elgondolkodtatóvá. Kifejezetten tetszett, hogy nem kaptunk hiteltelen szereplőket. A karakterek mind hétköznapi emberek, az átlagember jó és rossz tulajdonságaival együtt. Akad többek között utcakölyök, rendőrfőnök, bróker és egy kissé fura celeb figura is. Ők mind együtt harcolnak a kizsákmányoló gazdag tőkések ellen, akik a házukra, az otthonukra pályáznak.

A teljes történet a kapitalizmus kendőzetlen kritikája. Felvázolja, hogy egy súlyos katasztrófa következtében hogyan nőne még nagyobbra a különbség a szegény és a gazdag rétegek között, és milyen kemény harcokat kell vívnia a "kisembernek", ha szembe akar szállni a tőkés hatalmakkal.      

Bár a regény komoly témákat boncolgat, a szerző nem felejtette el, hogy az olvasó szórakozásra is vágyik, így sikerült egy jól kimunkált karakterekkel és érdekes cselekményekkel, drámával, néhol egy kis romantikával megtűzdelt történetet hoznia az olvasók örömére. Ez volt az első könyvem Robinsontól, de biztosan nem az utolsó!

new_york_2140.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes