Mesebeli téli kirándulóhely: Plitvicei-tavak, a lenyűgöző jégvilág

 A horvátországi Plitvicei-tavak pazar látványa milliókat ragadott magával az idők folyamán, de nem csupán egy nyári kiruccanás alkalmával érdemes meglátogatni ezt a különleges nemzeti parkot. A következő képeket látva, alig fogjátok várni, hogy elérkezzen a fagy és felkaphassátok a bakancsot, hogy élőben is megcsodálhassátok ezt a páratlan jégvilágot!

01_4.jpg

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park (Nacionalni park Plitvička jezera) nyugati szomszédunk, Horvátország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, mely 1979 óta az UNESCO védelme alatt áll. Két hegyvonulatainak találkozásánál több folyó fut össze, melyek egységes tórendszert hoztak létre. Ez a tizenhat lépcsőzetesen elhelyezkedő tó és 190-200 vízesés teszi ellenállhatatlanná.

02_4.jpg

Az előző télen egy magyar fotós, Tóth Tamás három barátjával felkerekedett, hogy megnézzék ezt a közel 300 km²-es területen fekvő varázslatos csodavilágot, és megosztotta fotóit a boredpanda.com oldalon, hogy másokat is ámulatba ejthessen Horvátország egyik legszebb látnivalója.

03_1.jpg

A tórendszert két folyó táplálja, a Fehér (Bijela rijeka) és a Fekete folyó (Crna rijeka). A lezúduló víztömeg több ezer éven át alakította a tavak és a környezetükben található dolomit és mészkő egyvelegéből álló hegyek formáját. Sőt, a mai napig folyamatosan alakítják az elénk táruló képet, ahogy a folyók észak - déli irányban robognak alá és füzérszerűen vonulnak keresztül a Kapela - hegységen. 

04_1.jpg

A tórendszer legfelső tava 639 méterrel a tengerszint felett fekszik. Majd a mederből kilépő víz több mint 7 km megtétele és tizennégy tó érintése után érkezik el az utolsó tóba, mely 150 méteren terül el. Ez alatt az út alatt alakult ki számtalan vízesés a természet kedvelőinek legnagyobb örömére. 

05_1.jpg

Bármelyik évszakban érdemes megnézni ezt a természeti kincset, garantáltan különleges élményben lesz részünk. Tavasszal az olvadás miatt a patakok vize megduzzad, fokozva a vízesések mozgását, nyáron zöldbe borul az egész táj, ősszel pedig a sárguló levelek változatos színvilágától esik le az ember álla. Bár minden évszakban magával ragadó ez a környezet, de télen talán még egy kicsit különlegesebb.

06_1.jpg

Lenyűgöző, ahogy igába hajtja a vízeséseket a fagy, és maga alá temeti a tájat a hó. Gyönyörű és hangulatos "csipkefüggönyök" tarkította jégvilág, mely megér egy kirándulást. Reméljük ezen a télen is lesz olyan tartós hideg, hogy mások is láthassák a természet ezen csodáját!

07_1.jpg

08_2.jpg

09_1.jpg

10_9.jpg

11_6.jpg

12_8.jpg

13_5.jpg

14_6.jpg

15_5.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekel pár izgalmas téli sport? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes