Tudós, celeb, zseni - Hawking, Hawking

Könyvajánló - Seife Charles: Tudós, celeb, zseni - Hawking, Hawking

Stephen Hawking a 20. század egyik páratlan elméje, aki amellett, hogy zseniális kutató volt elérte, hogy a világ a tudomány olyan elhanyagolt területeire vessen pillantást, mint a kozmológia, a fekete lyukak vizsgálata. Tudatosan építette brandjét, de vajon ki lapul a mítosz mögött?

Seife Charles egy teljes értékű, de rendhagyó életrajzi könyvet írt a legendás fizikusról,Stephen Hawking-ról (1942-2018). A legtöbb életrajzi kötetben megszokhattuk, hogy az alany életét gyerekkorától indulva ismerjük meg. Miután az elmúlt évtizedekben egy komplett kis mitikus világ épült Hawking köré, ezért a szerző azt az utat válaszotta, hogy a korunk legnagyobb elméjének tartott férfiról a halála napjától indítja a történetet és igyekszik lefejteni a média és maga Hawking által felkerült mázat a valóságról.

A 80-as években robbant be a köztudatba, főként az 1988-ben megjelent Az idő rövid története című kötetével került sokak látóterébe. Sikerült a tudományról, az elméleti fizikáról, főként a tér és az idő kapcsolatáról egy szórakoztató és, ami még fontosabb, laikusok számára is érthető kötettel előrukkolnia. Ez a könyv akkora siker lett, hogy közel 30 millió példányban kelt el és több tucat nyelvre fordították. Ezután a könyv után pedig tudatosan építette a brandjét és vált a tudomány világának legismertebb emberévé. Igazi ikonikus hírességgé vált, akit talán a világon mindenhol ismernek.

Hawking tudós szülők gyermekeként jött a világra 1942-ben Angliában. Oxfordban diplomázott és ott szerezte tudományos fokozatát is. Számos témában akadtak komoly kutatásai, mint például a táguló univerzum szingularitása, a fekete lyukakkal kapcsolatos felfedezései, a Hawking-sugárzás, mely a mai napig kutatások százait hozta maga után.

Miközben szárnyalt tudományos területeken a szervezete komoly kihívások elé állította. '63-ban, már nagyon fiatal korában jelentkeztek az ALS tünetei. Ez a végzetes betegség óriási pusztítást végez az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek között. Általában gyors lefutású a betegség, de Hawking esetében lassan fejlődött ki, ám sajnos így is fokozatosan romlott az állapota. De ez sem a munkájában, sem az ikonná válásában nem hátráltatta. Sőt! 1985-ben egy tüdőgyulladás majdnem az életébe került. Ekkor egy légcsőmetszés eredményeként vesztette el a beszédkészségét. Végül egy különleges számítógép és beszédszintetizátor segítségével megbabonázó előadásokra volt képes.

physicist_stephen_hawking_in_zero_gravity_nasa.jpg

Seife lenyűgöző munkát végzett. Rengeteg interjú és komoly kutatási munka előzte meg a kötet megjelenését. A szerző igyekszik bemutatni Hawking munkásságát, fontos eredményeit és mindezt tudományos kontextusba helyezi, vizsgálja, hogy vajon valóban rengeteg értéket hagyott-e hátra az emberiség számára. Plusz pont, hogy közérthetően, laikus olvasókhoz intézi szavait. Senki ne várja, hogy komoly tudományos fejtegetésbe kezd, hogy például mit is jelent a Hawking-sugárzás. Nem, ez a könyv nem erről szól, csak annak igyekszik utána járni, hogy miért hasznos (vagy sem), amit a tudós letett az asztalra.

Vitathatatlan tény, hogy rendkívül inspiráló személyiség volt, aki ráadásul egy méltatlanul nem túl nagy népszerűségnek örvendő tudománynak kölcsönzött egy kis reflektorényt. Magának a zseninek pedig számos örömet okozott, de a könyv alapján az lesz az ember érzése, hogy ez az ikonikus bálvány státusz már neki is sok volt.

Egy érdekes könyv, amely kicsit erősen fogalmaz a kozmológus és a fekete lyukak szakértőjének munkásságáról, de tetszett. Olvasmányos és kicsit olyan érzésünk lesz tőle, hogy beleshettünk a színfalak mögé. Megnéztük hogyan építette fel kapcsolatát a közönséggel, miként építette tudatosan a brandjét, hogy saját népszerűgével együtt közszemlére tegyen ilyen fontos témákat. Philip Ball, a Prospect Magazine tudomány és technológia rovatának egyik írója nagyon szépen fogalmazta meg egy mondatban, hogy miért fontos írás Seife Charles kötete:

"Hawking életét érdemes megünnepelni, de ha mítosszá tesszük, akkor csupán egy történetté válik, amelyre kivetíthetjük aggodalmainkat és fantáziáinkat."

seife-hawkinghawking_b1_300dpi.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Félelem, szorongás, pánik - Hogyan találjuk meg a kiutat?

Kis fogások, nagy társaságok - ez a Mezze világa

A világegyetem, ahogy még sosem láttad

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes