Egy rendkívüli nő története - Napsugárlány

Könyvajánló - Julianna Margulies: Napsugárlány 

Egy rendkívül külenleges életutat tár az olvasók elé Julianna Margulies, a Vészhelyzet és A férjem védelmében sztárja, egy őszinte, a múlttal szembenéző, magával ragadó memoár képében. Ismerjétek meg a Napsugárlány történetét!




A ​férjem védelmében és a Vészhelyzet című sorozatokban nyújtott kiváló alakításáról ismert színésznő, Julianna Margulies biztos kézzel jegyzi le élete és munkája történetét ebben a mélyen felkavaró memoárban. Művét a Good Housekeeping az év egyik legjobb könyvének nevezte: „A felnőtté válásról szóló, végtelenül személyes beszámoló egy fiatal nőről, aki zűrzavaros és vándorélettel járó gyermekkora közepette próbál értelemre lelni az őt körülvevő világban.” – Katie Couric Julianna pirospozsgás, eleven kislányként kapta a családjában a „Napsugárlány” becenevet. Nagyon kicsi volt még, amikor elváltak a szülei, így aztán gyermekkorában rengeteget kellett utazgatnia különc anyja és távol lévő apja miatt, s meglehetősen bohém neveltetésben részesült. Élt Párizsban, Angliában, New Yorkban és New Hampshire-ben is, és mindenhol nagy felfordulás, bizonytalanság vette körül. Ekkoriban eszmélt rá, hogy nincs más hátra, neki kell rendet teremtenie a rendetlenségben, segítenie másokon, és végül fiatal nőként megtalálnia a maga útját a világban, hogy elismert színésznő válhasson belőle. Ez persze nem ment könnyen: nehéz döntéseket kellett meghoznia, bonyolult kapcsolatokkal és megsemmisítő visszautasításokkal kellett szembenéznie; ugyanakkor szép számmal akadtak olyan pillanatok is, amikor sors, hit és tehetség összeadódott: Julianna felejthetetlen sikereket könyvelhetett el a pályáján és a magánéletében egyaránt. Ezek a pillanatok változtatták végül nyugalommá a korábbi káoszt. A Napsugárlány című könyv kendőzetlenül őszinte és magával ragadó önéletrajz egy olyan nő tollából, aki a kavarodásban sem hátrál meg, és ezzel erőt ad embertársainak, inspirálja olvasóit.

Mind minden memoár, ez is a gyerekkorával és a gyerekkori körülményeivel, a családjával kezdődik, egészen onnan, hogyan ismerkedtek meg és hogyan éltek a szülei, mielőtt ő betoppant a családba. A szüleinek már volt két lányuk, amikor úgy döntöttek, a gyerekek érdekében kiköltöznek a nyüzsgő New York-i belvárosból egy családi házas, kertes kis külvárosba, mert mégis csak az az egészségesebb. A szüleinek, akik eddig még boldogok voltak együtt, ekkor ment tönkre a házassága. Édesapja elfáradt az ingázástól, édesanyja pedig unta a bezártságot, a külvárost, ahol semmi nincs. Egyre több volt a feszültség köztük, egyre többet vitáztak, de a gyerekek érdekében próbáltak békülni - egy ilyen helyzetbe érkezett meg a kis Julianna, de sajnos ő sem mentette meg a kapcsolatukat, hamarosan elváltak és külön költöztek. 



Juliannának és két nővérének, Rachelnek és Alexandrának ettől kezdve elég kaotikus évek jutottak: éltek Európában és Amerikában, édesanyjukkal sokszor hihetetlen nélkülözésben, mindenféle szállókon húzták meg magukat, édesapjukkal és párjával pedig hétvégente mindent megkaptak. Éltek Londonban és Párizsban, bejárták a fél világot, bohém életet élő édesanyjuk nem biztosított számukra stabil hátteret. Julianna álma mindig is az volt, hogy édesapjával éljen, lenyűgözte az életmódja, a stabilitása, a színházi esték, az elegáns vacsorák - de édesapja nem szakította volna el az édesanyjától. Kaotikus gyerekkorukból viszont valami egészen mást kaptak a lányok: hihetetlen erőt, a képességet, hogy a jég hátán is megéljenek. Julianna ráadásul ügyesen bánt  fával, faragott különféle dísztárgyakat és használati eszközöket gyerekként - édesanyja a mai napig az általa készített kissé csálé salátakiszedőt használja. Nehéz és kalandos gyerekkorából ugyanilyen kalandos tinédzserévei következtek. 

A gyerekkorom számomra kaotikus volt, néha gyönyörű, mindig szeretettel teli, felépítését és helyszínét tekintve többnyire bizonytalan.

Mesél a felnőtté válás nehézségeiről, a színészetről, amit imád, hogy hogyan kapott meg egy-egy szerepet, milyen élményekkel gazdagodott, mi köze az egészhet George Clooney-nak, milyen ijesztő és bicskanyitogató élménye volt Steven Seagallal, a forgatások kaotikusságáról. Mesél elhibázott párválasztásairól, a barátairól, a főzős estékről, a hírnévről, és arról, hogyan találta meg a boldogságot és a stabilitást a férje oldalán, hogyan neveltek gyereket úgy, hogy ő egy sikeres sorozat, A férjem védelmében főszerepét játszotta. Arról, hogy mindig ő volt az, akit a forgatások során a riporterek megkérdeztek, hogyan egyezteti össze a munkáját a családjával - a szintén családos színésztársától ezt sosem kérdezték meg. 

Megkapó, magával ragadó és meglepő életút van Julianna Margulies mögött, ezt a könyvet pedig az is élvezheti, aki nem ismeri az alakításait, esetleg nem is hallott még róla sosem. Én pl. sem a Vészhelyzetet, sem A férjem védelmébent nem néztem, bár persze mindkettőt tudom nagyjából, miről szól, jeleneteket már láttam belőle, és az megvolt eddig, hogy ha meghallom Julianna Margulies nevét, beugrik, hogy ő A férjem védelmében főszereplője. Pontosan ennyit tudtam róla azelőtt, hogy kézbe vettem a memoárját. 

Idővel megtanultam nem törődni azzal, hogy mások mit gondolnak. Az én életem volt, az én döntésem, és biztosan tudom, hogy ha még két évig maradok, nem lenne olyan az életem, mint amilyen most, és nincs olyan hely, ahol jobban szeretnék lenni, mint ahol most vagyok.

Julianna Margulies hihetetlenül őszintén, nyíltan, a problémákkal szembenézve írta meg élete történetét, jó stílusban, olvasmányosan, de mélyen. Simán el tudnám képzelni, mint kortárs szépíró, nagyon jó érzéke van az íráshoz, Szűr-Szabó Katalin pedig jól adta át mindazt, amit el akart mondani. A knöyvből süt a pozitivitás, az életigenlés és a jókedv, Julianna felnőtt, sok mindent átélt nőként is ugyanaz a Napsugárlány, aki kislányként is volt. Több ilyen emberre, több ilyen sokoldalú és erős nőre lenne szüksége a világnak. 

Az én életem sem volt nehézségektől mentes, de nélkülük szüntelenül valami többet keresnék, és nem láttam volna meg, ami az orrom előtt van. Szóval inkább mérhetetlen hálát érzek azért, hogy pontosan ott vagyok, ahol.

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes