Versek és mesék állatkerti barátainkról

Könyvajánló - Dolák-Saly Róbert: A füle sem tréfa! - Versek és mesék állatkerti barátainkról

Ötven vers és mese, melyben állatkerti cukiságok mesélnek komoly-komolytalanul önmagukról és rólunk, emberekről.

Dolák-Saly Róbert A füle sem tréfa! című könyvében számos verset és néhány mesét találunk. Ezekből számos érdekességet tudnak meg a kicsit a természet élőlényeinek csalóka neveiről. Van itt minden, amivel egy kisiskolást le lehet kötni. Egy aranyos vers a mosómedvéről, aki valójában nem is medve, egy bájos történet a fókáról, aki valójában tengeri kutya és így már érthető is miért imád labdával játszani. 

Olvashatunk a hatalmas füleiről híres sivatagi rókáról, egy morcos kétpúpú tevéről, a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról, a szomorú, sokat alvó koaláról és egy kedves kis békáról, aki vesztére beleszeret egy gólyába, s belőle lesz a hosszúlábú vacsorája. Van itt még krokodil és elefánt, lajhár és csiga. Összesen ötven versben és mesében sztoriznak állatok magukról és rólunk, emberekről. 

Zebra (Részlet)

Rejtély, hogy miért akar rajtam
minden ember átkelni,
s miért mondják, hogy az úttestre
kéne engem rákenni.

[...]

Azt hiszem, én ló vagyok, csak
rám ragadt a pizsamám,
pedig nem is alszom mindig,
mint a szegény nagyapám.

Csupán néhány állatot emeltem ki a kötetből, de van még belőlük szép számmal. Kapunk jó pár szóviccet is és bőven találunk szórakoztató, nagyon leleményes versikét is. A kötet nem hibátlan, de egy gyerek biztosan jókat fog kacagni néhány versen. Sőt! Akár jópofa program is lehet belőle, ha egy kis dallamot teszünk ezekhez a néhány verszakos versikékhez és saját kis dalokat alkotunk belőlük a gyerekkel.

A mesék között találunk olyat is, amely nem azért szuper, mert vicces, hanem fontos mondanivalója van, mint például a csúfolódás. A Szépségverseny című mesében az állatok elhatározzák, hogy versenyt rendeznek, így kiderülhet, ki a legszebb jószág az állatkertben. Öt tagú zsűri és beszélő papagáj a mikrofon mögött. Sorban érkeztek az állatok és eleinte sok gúnyos megjegyzést kaptak. A sündisznót elemes tűpárnának gúnyolták, a zebrával kacagva közölték, hogy biztos kerítés mögött napozott és így tovább. Végül már nem bántották tovább az érkezőket, sőt, a pontozást is befejezték és együtt élvezték a műsort.

Dolás-Saly Róbert egy szórakoztató kötetben szólaltatja meg az állatkert tollas, bundás, csúszós és kérges barátainkat, ahhoz pedig, hogy teljes legyen a kötet és láthassuk magunk előtt a mesélőket, Pethő Zsófia aranyos illusztrációit minden vers és mese mellett megtaláljuk. Tökéletes kis kötet mielőtt a 7-8 éves gyerekkel kiruccannánk az állatkertbe.

id22-333178.jpegKöszönöm a lehetőséget a Kolibri Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

Egerek, glimpik, trollok és koboldok a Messzi Északon

A bodrogközi rém

Fedezd fel a világot eszes róka meséivel!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes