A második Mrs. Astor

Nászút a Titanicon? Második Mrs. Astor? A két tény már önmagában gerjeszti az olvasó fantáziáját, a szerző pedig nem garasoskodik a történettel, amelyet megtörtént események alapján álmodott a lapokra. 

Könyvajánló - Shana Abé: A második Mrs. Astor (Kossuth Kiadó)

Madleine Talmage Astor Dick fiatalkorába nyújt betekintést a Második Mrs. Astor című regény, amely remekül az olvasó elé hozza a huszadik századi USA viszonyait az elitbe tartozó úrilányok házasodását illető viselkedési kódex tekintetében. Madeleine Talmage Force néven látott világot a hölgy, kellően jómódú családba, akik messze nem szűkölködtek, de származásuk miatt abba a bizonyos harminchatba, de még a négyszázba sem fértek bele, amely családok irányították (irányítják napjainkban is) az akkori hatalmas ország gazdaságát és diktálták azokat a legendás viselkedési módszereket, amelyek úriemberré, úriasszonnyá tehették és az ismeretlenségből kiemelhették az egyént.

Madleine 17 éves, amikor megismerkedik a John Jacob „Jack” Astor nevű, hozzá képest több évtizeddel idősebb férfival, és szinte azonnal a pletykalapok első oldalaira kerül: KI EZ A LÁNY? Miért éppen ő az ezredes kiválasztottja? Mit eszik, ha étterembe megy, milyen ruhákat visel, hol él, hol nyaral, mit olvas, milyen a pedigréje, van-e valami botrány körülötte, és századjára is, miért PONT Ő az, aki Amerika legpartiképesebb elvált emberét izgatja? Biztosan méltó arra, hogy ez a kis penészvirág második Mrs. Astor legyen?

A lány egyszerre boldog, izgatott, rémült és megrendült, hogy ez a férfi egyáltalán észrevette. Mint minden 17-19 éves, a felnőttkorba éppen csak belekóstoló, de annak mozgatórugóit még nem értő fiatal, csak kapkodja a fejét a világ gyarlóságain, az újságírók, kortársai és az elithez tartozó irigyek kíméletlenségein. Muszáj felvértezni magát ellenük, a kiközösítés, a  magány, és az Astor rangon alul házasodik vélemények nem szeghetik kedvét attól, hogy boldog legyen a férfival. Hiszen szereti, és a Titanicon mennek haza a nászút utolsó eseményeként...!

Akárhányszor partra szálltunk − néha muszáj volt: a jachtot szén hajtotta, nem az álmok, és őszintén szólva időnként az én ízületeim is vágytak a szárazföldre mindig ott vártak ránk az újságírók, a turisták, a bámészkodók.

A „négyszázak”, az előkelő társaság kapzsi, zsémbes tagjai.

A házasságunk nem elégítette ki egyiküket sem. A sajtó egyre több hírt akart rólunk, mert a közönség ezt várta el − ezt legalább fel tudtam fogni. A nevünk, az arcunk segített eladni az újságjaikat; a nevünk, az arcunk volt a fizetésük forrása; azzal, hogy valósággal falták életünk legbanálisabb részleteit, az ország különféle részein lakók pár másodpercre azt képzelhették, hogy a mi életünket élik, nem pedig a sajátjukat.

No de a divatos társaság! A Newportban nyaralók, a régi rhinebecki famíliák, amelyek gyökerei a múlt homályába vesző holland-amerikai történelemig nyúltak vissza… ők mohón szomjazták a rólunk szóló híreket, és közben megvettek bennünket.

Gondolom, a szemükben Jack és én annak az utolsó, düledező várfalnak a leomlását jelképezte, amely megvédte a „régi gárdát” az újtól. Elvetemült frigyünk gondolatát minden bizonnyal felajzónak és elborzasztónak találták.

A mű egyfajta fejlődésregény is a fiatal lányt illetően, hogyan nőtt fel (valamennyire) a feladatához, hogy méltó párja lehessen a kiváló jellemű és gyakorlatias Astorhoz. Nem mondom, hogy a teljes életrajzát áttanulmányozva, sikerült neki, de istenem, hiszen alig 20 éves, mire a kötet véget ér. Karakterének finom árnyalása az olvasó elé hozza a bizonytalan, de a kor kontextusába teljesen beleillő leányzót, aki botladozik, gúzsba kötik őt a huszadik század eleji amerikai elitbe tartozó hajadonokra vonatkozó írott és íratlan szokások, sőt, akár lassúnak és körülményesnek is tűnhet a cselekmény folyamata a ma gyors megoldásaihoz szokott olvasónak. Kellemesen romantikus, szőrszálhasogató aprólékossággal mutatja be egyrészt az akkori udvarlási szokásokat, másrészt a lenézés, az irigység, a kiközösítés és a finomnak tűnő, de annál aljasabb fricskázások vállfajait, ami a rangon aluli házaságkötéshez társult. A pénz nem minden, tartják nagyon helyesen az emberek, nos, ezt a szólást az amerikai négyszáz is vallja, csak nem egészen ugyanabból a kontextusból, mint az átlagemberek. A gördülékeny stílus viszi előre az olvasót annak dacára is, hogy helyenként a kor szokásai miatt lassan csordogálónak érzi a történetet. Nem elfelejteni: más kor, más szokások!

Akiket érdekelnek a nagyon gazdagok világának mozgatórugói, kíváncsiak arra, miből lesz a cserebogár (no meg meg a mai paparazzók), hogyan éltek és miről mit tartottak a huszadik század eleji Amerikában, mellesleg egy kibontakozó szerelemnek és a Titanic tragédiájának is tanúi lehetnek, azokat el fogja bűvölni a regény.

Szóval: olvassátok!

Fülszöveg

Jennifer ​Chiaverini és Marie Benedict rajongói imádni fogják a lebilincselő regényt, amely John Jacob Astor és Madeleine Force, a korszak leghíresebb szerelmespárja megismerkedésének botrányos történetét és a Titanic katasztrófájába torkolló nászútját tárja elénk. A részletgazdag, lendületes történelmi regény jóval azután is foglalkoztatni fogja az olvasó fantáziáját, hogy becsukta a kötetet.
Madeleine Talmage Force mindössze tizenhét éves, amikor felhívja magára John Jacob „Jack” Astor figyelmét. Madeleine szép és intelligens lány, aki tagadhatatlanul a társaság felsőbb rétegéhez tartozik, ám a származás terén egy napon sem lehet említeni az Astor családdal. Jack anyja az a bizonyos Mrs Astor volt, aki az amerikai „arisztokrácia” egyik legjelentősebb szereplőjének, és a New York társaság legfélelmetesebb hölgyének számított. Jack jóképű és igen tevékeny – a spanyol-amerikai háború hőse, feltaláló, tehetséges üzletember. Madeleine-t nem tántorítja el sem a köztük levő huszonkilenc év korkülönbség, sem az, hogy Jack nemrégiben botrányos körülmények között bontotta fel a házasságát: beleszeret a férfiba… és ezzel a sajtó kedvenc célpontjává válik.
Egyiptomban töltött, hosszúra nyúló mézesheteik során az újdonsült házasok végre békére lelnek, mert nem zaklatják őket sem újságírók, sem fotósok. Madeleine most először érzi, hogy teljes életet él, emellett boldogan tapasztalja, hogy gyermeket vár. A házaspár azt tervezi, hogy 1912 tavaszán egy fényűző, új óceánjárón hazatér Amerikába.
A hajó neve Titanic volt… 

Shana Abé (a képen) amerikai szerző, aki könyveinek témáját mindig a történelmi múltba helyezi, fő vonulata a romantika. Eddigi életműve több rangos díjat mondhat magáénak.

Abé kivételes tehetségű mesélő, aki részletgazdag és mélyen megindító történetet írt." - Fiona Davis, a New York Times bestsellere, a The Lions of Fifth Avenue szerzője

"Ritkán van részem abban az örömben, hogy ilyen szépen megírt történetet olvassak. Csodás, fenomenális regény, amelyre sokáig fogok emlékezni." - Ellen Marie Wiseman, a New York Times bestsellere, a The Orphan Collector írója

"A megindító, magával ragadó, keserédes szerelmi történet megörvendezteti a történelmi regények rajongóit, és lenyűgözi mindazokat, akiket rabul ejt a Titanic története." - Hazel Gaynor, a New York Times bestsellere, a When We Were Young and Brave szerzője

"Megnyerő regény, szívfájdító gondossággal írt, eleven részletekkel ábrázolt történet. A második Mrs. Astorban megvan mindaz, ami egy történelmi regényt megragadóvá és ellenállhatatlanná tesz." - Patti Callahan, a New York Times bestsellerei, a Surviving Savannah és a Becoming Mrs. Lewis írója

Fordító: Gázsity Mila

A cikk képei a Kossuth Kiadó oldalairól származnak.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: A második Mrs. Astor
Szerző: Shana Abé
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 384
Megjelenés: 2022. február 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635446513
Méret: 205 mm x 130 mm



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes