Mozdulj ki! Irány a törökbálinti Meseerdő!

Kirándulás a szabadban 2022/10

Irány a törökbálinti Meseerdő!

Ezúttal egy nagyon rövid, de gyerekek számára annál is élvezetesebb kirándulásra invitállak titeket. Törökbálinton 2021 decemberében adta át a Pilis Parkerdő ezt a manókkal és tündérekkel teli tanösvényt, amely egy másfél órás mókás kalandozásnak ad otthont az erdőben. Ismerkedés az állatvilággal, fejtörők, rejtvények és persze számos bájos apróság, melyeket dalok hallgatása közben csodálhat meg a család.

Autóval két irányból is megközelíthetjük. A legjobb az Alsóerdősor utca, ahol az utca végén a focipálya mellett tudunk megállni és a piros sáv jelzést követve pillanatokon belül el is jutunk Meseerdő kapujáig. Ha itt nem tudtunk megállni, akkor Akácos utca is jó megoldás. Innen elindulunk befelé az erdőbe és egy nagyon pici sétát követően jobbra egy emelkedőn felvisz minket a zöld jelzés a piros ösvényre, ahol már fut is a Manóösvény. Innen kicsit vissza kell sétálnunk jobbra, hogy a kapuban találjuk magunkat.

Április 10-én jártunk ott, majd rá pár napra a Telexen megjelent egy cikk, miszerint a törökbálinti önkormányzat kiadott egy közleményt, hogy lezárják az ösvényt, amíg nem oldják meg a környéken a parkolást, mert a megnövekedett forgalom problémát okozott a helyieknek. Sajnos egyelőre nem találtam semmi információt róla, hogy ez a lezárás pontosan mit takar, mivel több túraútvonalat is érint a Manóösvény. Indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy mi az aktuális állás.

A Meseerdő kapuja melletti az alábbi üdvözlőszöveg várja a kalandra vágyó gyerekeket és felnőtteket: 

„A törökbálinti Meseerdőben jártok. Jól gondoljátok meg, hogy beléptek-e, mert aki átlépi Meseerdő kapuját, varázslatos világban találja magát! De ahogy az a mesék birodalmában lenni szokott, küldetés és próbák is várnak rátok, szükségetek lesz bátorságra és leleményességre, hogy megmentsétek az erdő lakóit a nagy, fekete, hatlábú szarvasállat rosszalkodásától."

A történet alapja Wass Albert meséje, az Erdő könyve - Bulámbuk, melyet teljes egészében el lehet olvasni az út végén. A táblákon QR-kódokat is találunk, melyeket beolvasva Gryllus Vilmos vidám dalait hallhatjuk. Az első dalt ide kattintva meg is tudjátok hallgatni kis kedvcsináló gyanánt.

A csintalan szarvasállat legyőzéséhez vezető úton találós kérdések, verses feladványok, kockaforgató és labirintusjáték szórakoztatja az apróságokat. Menet közben fából faragott állatok mellett sétálunk el. Találkozunk többek között rókákkal, őzekkel, de még egy kis sünön is megpihenhetünk menet közben.

Tökéletes példája ez a kis kirándulás a játszva tanulásnak. Ismerkedés az erdei gyűmölcsökkel, bogyókkal, gombákkal, megtudhatjuk, hogy a lepke és a pillangó vajon ugyanaz-e. Megcsodálhatjuk a manók és tündérek házait, hol a földön, hol pedig a fákon játszó apróságokra is érdemes figyelni. A terep könnyű, de babakocsival nem ajánlanám, mert egy rövid szakaszon lépcsők is vannak. 3-4 éves gyerekek már biztosan élvezni fogják ezt a kis kalandot, miközben öt Gryllus dalt is meghallgathatnak, mielőtt eljutunk a hatalmas szarvasállathoz.

Az Anna-hegyen és környékén számos túraútvonalat találunk. Többek között zöld sáv, piros sáv és zöld háromszög jelzésű útvonal is akad, ezek több helyen keresztezik egymást, így szinte lehetetlen eltévedni, ha kicsit is jók vagyunk tájékozódásban. A manókkal teli ösvény nagyjából 1 km hosszú, ha úgy érezzük még van kedvünk sétálni, akkor az utolsó állomástól felfelé haladva csupán párszáz méter múlva elérhetjük az Anna-hegyi kilátót. Gondoltuk felsétálunk még oda, hogy erről az antennákkal telepakolt fémszörnyről élvezhessük a panorámát. Legnagyobb sajnálatunkra zárva találtuk, pedig tavaly is volt már lezárva ugyanezen felújítási munkálatokra hivatkozva, de a tájékoztató tábla szerint a javításokkal végeznek áprilisra. Na sebaj, majd talán legközelebb. Ha valakit érdekel, érdemes indulás előtt információt vadászni a neten a látogathatóságról.

Kövess bennünket Facebookon!

A sorozat előző részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

2022

1. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

2. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

3. Irány a Morgó-gödör!

4. Irány a riolittufaömlés Kazáron!

5. Irány a Római fürdőként ismert szurdok a Bakonyban!

6. Irány a kalandos Cuha-szurdok a Bakonyban!

7. Irány a tanösvény és a kilátó a Naplás-tó partján!

8. Irány a Nagyvázsony környéki romok és rétek vidéke!

9. Irány egy kis családi kaland Székesfehérváron a Sóstónál!

2021

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

19. Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

20. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

21. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes