Mozdulj ki! Irány a tanösvény és kilátó a Naplás-tó partján!

Kirándulás a szabadban 2022/7

Irány a tanösvény és a kilátó a Naplás-tó partján!

Ezúttal egy nagyon könnyű, klassz kis budapesti kirándulásra invitállak titeket a Naplás-tó partjára. A Naplás-tó Természetvédelmi Terület egy 150 hektáron elterülő gyönyörű hely, ahol van nyílt vízfelület, nádas, füzes, láprét, telepített parkerdő, patak és égerliget, melyeket szántók vesznek körül. Egy 18 állomásból álló tanösvény mesél a környék élővilágáról és még egy 21 méter magas kilátó is gondoskodik az élmények halmozásáról.

A belvárostól is csupán 15 km-re fekvő tóhoz fővárosiak, akár kerékpárral is kimehetnek, de az autóval érkezőknek a Naplás út nyugati szakaszán végig párhuzamos parkolásra alkalmas helyek tucatjai kerültek kialakításra. A tanösvényt három körút kialakításával hozták létre, ha mindet végigjárnánk, akkor nagyjából 4,5 km séta vár ránk nagyon minimális szintkülönbséggel. Egy része erdőben, fák között, egy része földúton, egy rövid szakasz pedig aszfalton. Kényelmes sportcipőben könnyedén bejárható, nem létszükséglet a túracipő. Igazi családbarát kirándulóhely, még büfét is találunk a parton.

img_5762.jpeg

A büfétől a tóparton betonozott járdán indul a tanösvény, melynek első állomásán megismerjük a tó történetét és a természetvédelmi terület fontosságáról is olvashatunk. Itt sétálva egyik oldalunkon a tóban gyönyörködhetünk, másik oldalon pedig egy nádast láthatunk, ha pedig hátrapillantunk, akkor egy erdős részt pillantunk meg a kilátóval, amely majd a kirándulás végén vár ránk.

A következőkben a tanösvény táblái rengeteget mesélnek az itt élő különféle fajokról, szebbnél szebb madarakról, melyek közül többet is volt szerencsénk megcsodálni a fákon főként az ösvény 10-es pontja utáni szakaszon. Többek között erdei szürkebegyet, kékcinegéket, poszátákat és ökörszemet.

img_5754.jpeg

Emellett a növényvilág is kínál érdekességeket. Az állomás következő pontjai levisznek minket a Szilas-patak partjára (lásd a fenti fotón). Az itt található állomásokról megtudjuk mi alapján csoportosítják a fákat és milyen csodákat rejt a patak menti kaszálók élővilága.

Ha megtettük a sárgával jelzett kitérőt, akkor a 6. állomáson a tó műtárgyai kerülnek terítékre. Árvízvédelmi gát és túlfolyó, valamint ezek rendeltetése, de magukról az árvízvédelemről a 7-es állomáson kapunk bővebb információkat. Ráadásul a Szilas-patak otthont ad a Magyarországon vadon élő egyetlen teknősfajnak, a mocsári teknősnek, emiatt róla is kapunk pár érdekességet.

img_5745.jpeg

A területet szántók veszik körül, ezért fontos, hogy arról is kapjunk tudásanyagot, hogy a természetvédelem és a mezőgazdaság is megférhet egymás mellett, de szükség van a két terület közé pufferzónákat létesíteni. Egy ilyen pufferzónán vezet a tanösvény azokon a szakaszokon, ahol a láperdő védelme érdekében nem lehet közvetlenül a tó mellett sétálni.

Számos madárnak ad otthont ez a rész is, például fekete és énekes rigó, füleskuvik, kertigeze, füzike, barátposzáta és szürke légykapó. Sajnos mindet nem sikerült látnunk, bár tény, hogy elég zajos volt a környék a sok kirándulótól. Érdemesebb, ha valakinek az idejébe belefér hétköznapot választani, hátha akkor kicsit kevesebben vannak. De a patak mentén szintén megfigyelhető a ritka és védett farkasalmalepke is. Több egymást követő tábla mutatja be az itt élő tucatnyi állatfajt.

img_5735.jpegA 13. állomást már az út túloldalán vár ránk, ez itt már a Cinkotai kiserdő területe. Az út melletti részt széles sétálóutakkal, pihenőkkel, padokkal tűzdelt parkerdővé alakították. A ligeterdő egy részén kocsányos tölgyesbe futunk, amely a leggazdagabb erdőközösségnek ad otthon a területen. Az itt található táblákon ismerkedünk a Pilisi Parkerdőgazdasággal, a kiserdő madárvilágával, a tájidegen fajokkal és az erdő írott- és íratlan szabályaival is.

Út közben pedig semmiképp sem szabad kihagyni a 2020-ban épült 21 méter magas Naplás-tavi kilátót, ahonnan gyönyörű a kilátás a tóra és környékére. Ez egy nagyon könnyed, kellemes séta, de érdemes kijönni ide piknikezni, kerékpározni is, tökéletes hely egy kis szabadtéri szórakozásra közel a város nyüzsgéséhez, mégis békés és zöld.

img_5722.jpeg

img_5725.jpeg

Kövess bennünket Facebookon!

A sorozat előző részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

2022

1. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

2. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

3. Irány a Morgó-gödör!

4. Irány a riolittufaömlés Kazáron!

5. Irány a Római fürdőként ismert szurdok a Bakonyban!

6. Irány a kalandos Cuha-szurdok a Bakonyban!

2021

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

19. Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

20. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

21. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes