Holnap már rovarokat fogunk enni?

Nem véletlenül ezt a provokatív kérdést adtam címnek egy francia agronómus, kutató, tanár és tiszteletbeli professzor, Marc Dufumier A termőföldtől a tányérig  című ismeretterjesztő művéhez, amely a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban. A kötet 50 alapvető kérdésre kínál magyarázatot a mezőgazdaságról és a táplálkozásról.

Könyvajánló - Marc Dufumier: A termőföldtől a tányérig

A legfontosabb kérdés: birtokában vagyunk-e annak a tudásnak, amely révén a hagyományos mezőgazdaság képes (lesz) úgy megfelelően táplálni az emberiséget, hogy közben óvja a bolygónkat is. Miközben az elmúlt évtizedek legnagyobb mezőgazdasági forradalma ment végbe, addig a környzetkárosítás ezzel exponenciálisan nőtt. Hogy lehet 7 milliárd embert úgy jóllakatni, hogy közben ne csesszük szét az egyének egészségét, és az ökoszisztéma is rendben legyen? Nehéz, fogas kérdés, hogy mit miért kell, lehet vagy érdemes beáldozni.  

Franciaországban találni még vidéken jó paradicsomot a helyi termelői (közvetítők nélküli) piacokon, de egyáltalán nem, vagy csak keveset a szuper- és hipermarketekben. Ez utóbbiakban a paradicsomot nem az íze, hanem három másik kritérium alapján válogatják: legyen könnyen szállítható, hosszú ideig elálljon anélkül, hogy rothadásnak indul na és végül a mérete alapján.

Növényvédőszer-maradványok, daganatos betegségek, bioélelmiszer, fogyóban lévő vízkészletek, rovarok az étlapon, miért íztelen a legtöbb paradicsom, ártalmas-e a tehéntej, miért ne együnk télen földi epret, jobb-e a palackos víz, mint a csapvíz, élelmiszer-pazarlás csökkentése, kell-e irtani az invazív fajokat, GMO-növények - egyértelmű haladás vagy tiltás kategória? Fog-e a nyugati ember is rovarokat enni? Ezekre és még sok más kérdésre keres válaszokat Marc Dufumier.

Az agrár- és élelmiszeripar, valamint a nagy áruházláncok ellehetetlenítik az őstermelőket? A szerző szerint nem kifejezetten erről, hanem a francia őstermelők sorozatos hibás döntéseiről van szó. Ahogy írja: "A valóság azonban egész más. A tények azt mutatják, hogy a francia gazdálkodók legfőbb gondja, hogy a lehető legrövidebb időn belül törlesszék azoknak a gépeknek és eszközöknek az árát, ami miatt súlyosan eladósodtak. A legtöbb esetben az agrárkamarák, illetve mezőgazdasági eszközellátók és kereskedelmi szövetkezetek tisztségviselőinek tanácsára vették meg ezeket, s az ő javaslataikat követve döntöttek a nagyüzemi termelés mellett, ami igen költséges inputanyagok (műtrágyák, növényirtószerek), beszerzésével jár, de termékeiknek nincs valós jövedelmező felvevő piaca a nemzetközi piacokon."

Elhitették a termelőkkel, hogy disznóik, húscsirkéjük drága pénzen importált takarmányokkal versenyképes lesz más termékekkel,  hogy az új business, a bioetanol labdába rúghat az olcsó brazil cukornáddal szemben, hogy a francia búza versenyképes lehet a keleti búzákkal. Nagyon sokan tönkrementek, akik pedig még prosperálnak, javarészt a KAP (az Európai Unió agrár részlege) csecsein lógnak, kiszolgáltatott koldusokként. 

Ezekre, és sok minden másra keresi a választ Marc Dufumier ebben a kis méretű zöld színű könyvecskében. Alig 160 oldal, de a szerző az agrármérnök és tudós elkötelezettségével keresi rájuk a választ. Mérnökember, tehát egyedül a megalapozott elemzésekben és a bizonyított tényekben méri a valóságot. Hisz abban, hogy mindenki megérdemli a mezőgazdasággal és az ételekkel kapcsolatos világos és hiteles adatokat, válaszokat. Ezek nem mindig lesznek népszerűek, de a közölt adatok lehetővé teszik, hogy az olvasó saját preferenciája szerinti úton induljon el a szükséges szemléletváltás irányába. Vagy nem - de mindenképp az ő döntése lesz, hogyan választ élelmiszert a tányérjára a vázolt tények alapján. 

Marc Dufumier nem térít és nem szórja az igét, csak annyit szögez le, hogy erre a kérdésre ez a válasz. Tudományosan. Objektíven.

Fülszöveg

Vannak-e növényirtószer-maradványok az általunk fogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben?

Okozhatnak-e ezek rákot? Egészségesebb-e a bioélelmiszer? Csak a gazdagabbak számára elérhető? Lehet-e vele táplálni az emberiséget? Fogyóban van-e a vizünk? Holnap már rovarokat fogunk enni?...

Ezek a kérdések, amelyek tegnap még csak a szakembereket foglalkoztatták, ma már a fogyasztókat is nyugtalanítják, akiknek világos és hitelt érdemlő válaszokat kell kapniuk a tudósoktól.

E könyv célja, hogy jelenlegi tudásunk alapján választ adjon a mezőgazdasággal, táplálkozással és ökológiával kapcsolatos főbb kérdésekre. A válaszok nem mindig egyértelműek, de a közölt adatok lehetővé teszik, hogy mindenki maga alkosson véleményt - és talán azt is, hogy változtasson a szokásain.

Marc Dufumier (1946) francia agronómus, kutató és tanár, tucatnyi könyv szerzője


Számos mezőgazdasági fejlesztési projekt és program kidolgozásában, végrehajtásában és értékelésében vett részt Franciaországban és külföldön, különösen a déli, harmadik világ országaiban. A fontos agronómiai folyóiratokban megjelent számos cikk szerzője, tíz könyvet publikált az agrárpolitikáról, a biogazdálkodásról, az élelmiszerekről és a táplálkozásról. A Világbank és a FAO szakértője, gyakran kérik a tanácsát az élelmiszerekkel vagy mezőgazdasági válsággal küzdő országok. Tagja volt a Földművelésügyi Fenntartható Mezőgazdasági és Agrárvállalkozási Stratégiai Tanácsának (CSAAD). "Az agronómus munkája elsősorban annak felismerése, hogy a gazdák munkájának tárgya nem a talaj, a növény, a csorda, hanem hihetetlenül bonyolult agroökoszisztéma.”


Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

Fordító: Horányi Krisztina

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: A termőföldtől a tányérig
Eredeti cím: De la terre á 'lasiette
Szerző: Marc Dufumier
Fordító: Horányi Krisztina
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 160
Megjelenés: 2021. szeptember 07.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631367652

Méret: 180 mm x 115 mm







Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes