Mozdulj ki! Irány egy kis családi kaland Székesfehérváron a Sóstónál!

Kirándulás a szabadban 2022/9

Irány egy kis családi kaland Székesfehérváron a Sóstónál!

fokepsosto.jpg

Ezúttal egy könnyű, családi sétára invitállak titeket Székesfehérvárra a gyönyörűen rehabilitált Sóstóhoz. Szépen karbantartott ösvények, hidak, pallók, madárlesek, hatalmas játszótér, erdei labirintus és kilátó, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a tóra és a városra.

A tó környékén öt helyen is találunk parkolót, a legnagyobbat az Aréna mellett. Mi a Nyugati kaput választottuk kiindulópontnak, hogy aztán bejárjuk a tanösvény minden zugát. A sok megállóval, a táblák tanulmányozásával és a 30 méter magas kilátó megmászásával is kényelmesen bejártuk két és fél óra alatt a tanösvény mind a négy útvonalát, ami nagyjából 8 kilométernyi sétát jelentett.

A poszt végére beteszem Sóstó térképét, ahol jól látható a négy különböző színnel jelölt útvonal: kék, sárga, piros és narancssárga. Séta közben kis fa nyilacskák és az ösvények mentén elhelyezett oszlopok mutatják, hogy merre kell menni és több helyen tájékoztató táblákat is találunk, hogy mi vár ránk egy kereszteződés különböző irányaiba indulva.

6_1.jpeg

3_6.jpeg

1_18.jpeg

Nagyon szuper, remek a hangulata, gyönyörűen felújították a környéket. Kicsit illúzióromboló számomra a hatalmas aréna és a gyakorlópályák a tó közvetlen szomszédságában. Azt kár volt szerintem ilyen közel tenni egy ilyen szép parkhoz. Szerencsénkre épp nem voltak sokan, mikor ott jártunk, így kényelmesen tudtuk megfigyelni a madarakat is. Több torony és les van az útvonalak mentén, ahonnan jól láthatunk többek között kócsagokat, bíbiceket, vízityúkokat és vadkacsákat. Zeng az egész tó a ramazurit, amit a madarak rendeznek. De séta közben érdemes a lábunk elé is figyelni, egy siklót sikerült megörökítenünk az ösvényen.

siklo.jpeg

A tanösvény 19 állomásán különféle oktatófeladatok és tájékoztató táblák segítenek kiismerni magunkat a tó élővilágában. Természetvédelmi terület, így kutyát csak pórázon lehet sétáltatni, viszont a terep könnyű, szinte sík a teljes útvonalon, így kicsi gyerekkel is nekivághatunk. Változatos a növényvilág, a pallókon mászkálást is biztosan élvezni fogják. Pláne a labirintust vagy a mellette található hatalmas pókhálót a megtermett pókkal.

2pok.jpeg

Miután bejártunk a tanösvény minden zegét-zugát, semmiképp se hagyjuk ki a Sóstó kilátót. A torony maga 50 méter magas, de a kilátószintet 30 méteren találjuk. Úton felfelé két helyen is meg tudunk állni kicsit pihenni, ha soknak éreznénk a lépcsőket. A kilátó reggel 8-tól napnyugtáig van nyitva, de érdemes felkeresni, mert gyönyörű a kilátás a tóra és környékére.

5kilato.jpeg

4kilato.jpeg

Egy kis extrának tudom javasolni a tótól autóval csupán fél órára levő váli kiruccanást. Itt található a Haraszthy Pincészet, melynek birtokán a tulajdonosok felállították a "The Love" nevet viselő szobrot. A szeretet szobrát, melyet 2015-ben a Burning Man fesztiválon állított ki az ukrán művész, Alexander Milov, s melyet aztán Nevadából szállítottak ide és tették szabadon látogathatóvá. Sőt, még egy tágas parkolót is alakítottak ki a szobortól két perc sétára. A lenyűgöző alkotás 16 méter hosszú és 10 méter magas, mögötte pedig mesés panorámában gyönyörködhetünk, ráadásul vár itt ránk egy kis büfé is, ahol a sofőrök kávézhatnak, üdítőzhetnek, az utasok pedig akár meg is kóstolhatják a borászat ínyencségeit.

love.jpeg

A drótok a férfi és a nő közötti konfliktust jelenítik meg, míg belső vágyaikat, valós énjüket a két gyermek mutatja, ahogy egymás ölelésére vágyakoznak. Sötétedés után a gyerekek fényárba borulnak. A fehér fény az ártatlanság szimbóluma, mely képes két embert szerelemre lobbantani, akik a nehéz, sötét időket is képesek átvészelni.

1_udvozlo_10_04.jpeg

Kövess bennünket Facebookon!

A sorozat előző részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

2022

1. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

2. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

3. Irány a Morgó-gödör!

4. Irány a riolittufaömlés Kazáron!

5. Irány a Római fürdőként ismert szurdok a Bakonyban!

6. Irány a kalandos Cuha-szurdok a Bakonyban!

7. Irány a tanösvény és a kilátó a Naplás-tó partján!

8. Irány a Nagyvázsony környéki romok és rétek vidéke!

2021

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

19. Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

20. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

21. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes