Kultúrpara

2022. augusztus 31., szerda

Az én titkos Velencém

Velence, egy zátonyra futott házasság, regenerálódás, újrakezdés, szerelem, titok - mit akarsz még, olvasó? Hagyd elmerülni magad a történetben, még nyár van, még lehet szerelem is, még minden előtted van - akkor is, ha nem. Lehet kanyarogni a Canal Granden, miközben új és inspiráló élményekre vársz - mindezeket kínálja neked az első könyves Fábián Réka Az én titkos Velencém című regényében.

Könyvajánló - Fábián Réka: Az én titkos Velencém

Mindenekelőtt azt kellett tudatosítani magamban, hogy kezd az idő elszállni felettem - igen, tényleg -, mert amikor azt olvastam, hogy valakinek a nagymamája a messze 1967-ben volt fiatal, megdöbbentem, hogy mindössze egy korosztállyal idősebb nálam. Hja, kérem, jönnek a fiatalok, és ez pontosan így van jól. Ahogy azt várni lehet, sosem történik semmi új a világban, házasságok ugyanúgy futnak zátonyra, mint az én fiatalkoromban, és nagymamáknak ugyanúgy vannak titkaik, mint ahogy magam is őrzök pár olyan momentumot az életemből, amiről nemigen fog tudni a jövő nemzedék - és ez is pont így van jól, ahogy van.

A mű főhőse, a 33 éves Takács Lili, foglalkozására nézve könyvelő, akit többszörös gyász mellett házasságának kudarca is gyötri. Pedig elvileg minden klappol: nagyszerű férj, akiért mások a fél karjukat is odaadnák (bár, ritkán van otthon, hogy abból a szintből, amelyen élnek, ne kelljen lejjebb adniuk), gyönyörű ház, nagyszerű munkahely, de Lili inkább gyereket szeretne, akkor is, ha éppen emiatt (is) visel gyászt - a férje viszont Lili sokszoros vetélése után már tökéletesen elégedettnek tűnik gyermektelen létükkel. A szerelem és a szeretet már nem elegendő a mélyben húzódó problémák áthidalására - döbben rá az asszony, miután a tisztázónak szánt beszélgetés végét meg sem várva, a férje komoran futásba menekült. Akkor hogyan tovább? Maradjon az önsajnálat vagy tegyen valami olyasmit, ami kibillentheti őt a szürkeségből és a tespedésből? És dönt: irány Velence!

A nagyanyja ócska, kopott bőröndje, amibe sietősen bedobált pár holmit, hirtelen ómenné és mankóvá válik: egy olasz nyelvű levelet és egy régi naplót talál, annak az 1967-es Rózának gondolatait, benyomásait, élményeit, aki annyira különbözött az általa ismert és nemrégiben eltemetett nagyanyjától, de mégis ő volt. Lili elindul, hogy felfedezze nagyanyja titkait, miközben keresi önmagát is és egy irányt, ami saját boldogabb jövőjébe vezetheti el őt. 

A szerző elsőkönyves, ami alapesetben egyáltalán nem jelent sem jót, sem rosszat. Itt például a mű lehetőséget biztosít arra, hogy Fábián Réka kinője írói gyerekbetegségeit, és elsajátítsa a regényíráshoz szükséges technikai jellemzőket a tehetsége mellé. Mikre gondolok? Ilyenekre például: 

- minden bekezdés hordoz magában jelentést, de helyenként mintha alig akarna kapcsolódni a következő bekezdéshez: széttöredezik, dadog a szöveg,
- annyira sokat szeretne mondani, átadni az olvasónak, hogy bezsúfol szinte mindegyikbe valami bölcsességet, amitől az egész okoskodássá válik, sok benne a kecsesen okos csevegés - ami helyén kezelve roppant sokat lendít előre a történet tanulságain, töményen azonban csömört okoz,
- olyan helyeken is tagolja a szöveget, ahol annak nincs helye,
- kevesebb három pont és felkiáltójel használata a szövegben,
- még kevesebb idézet és klisé,
- sokkal kevesebb teret hagyni a drámai, helyenként pátoszos hangnemnek a narrációban. 

Fábián Réka - ismétlem magam - tehetséges ember, aki megítélésem szerint egyelőre kiforrott írói elmélet és gyakorlat nélküli. Az Instagrammon és blogján található stílus szerint állt neki a regényéhez is: ami ott elfogadható, az itt döcög. Karakterei nem elég alaposak, írói fogásokban egyszerűen nincs otthon. A regény alapötlete remek, megírása során az ötlet megvalósítása egy tehetséges gimnazista magyar órára elkészített munkájának reális szintjén történik. Ott jelest kap érte, itt a hármast sem üti meg. Amennyiben szerzőnk hajlandó elsajátítani a regényírás alapjait, sok szép könyvet olvashatunk még tolla alól. (Szerkesztő kezében járt ennek a műnek a kézirata? Mert ha igen, nem feltétlenül csak a szerző a hunyó.)

(Igen, emlékszem saját harmincas koromra, amikor Fábián Rékához hasonlóan magam is írni kezdtem, de csak saját magamnak, megpróbáltam az engem ért traumákat kiírni egy papírra: akkor keletkeztek a művéhez hasonló töredékek, amelyek terápiának tökéletesek voltak, irodalmi műnek azonban - hozzáértés hiányában - sajnálatosan kevesek. Ráadásul a mindennapi élet valódi működési rugóira sem rálátásom, sem belátásom nem volt, ráció pedig nyomokban sem érződött az irományon. Csupa idézet, csupa felkiáltójel, csupa három pont, csupa segélykiáltás, csupa érzelmi alapon meghozott döntés. Akkor kezdtem igazán felnőni, amikor saját idézeteim és saját - keservesen megszerzett - bölcsességeim lettek.) (De még ettől sem lennék jó írónak:)

A fentieken túllendülve, a cselekmény viszi előre az olvasót, pláne, aki ilyen élethelyzetben van: trauma és gyász az elvesztett terhességek miatt, kudarc a házasságban, amikor a felek akarata nem egyezik sarkalatos kérdésekben, és ha az még meg van spékelve egy frissen elhunyt, nagyon szeretett hozzátartozó pikáns titkaival és egy új szerelem lehetőségével - ő falni fogja a sorokat. S miután saját kaotikus érzelmi állapotában rációnak helye sem lehet, így a tragikus hangvételt IS tökéletesen eltaláltnak fogja tekinteni - és ez is így van jól. 

Szóval: olvassátok, ha találatot jelez nálatok a fent vázolt élethelyzet valamelyike. Végül is Velence maga a földi paradicsom!


Fülszöveg

Lili egy zátonyra futott házasságtól menekül Itáliába. És hogy miért pont a szerelmek városában akarja átgondolni az életét, arról csakis nagymamája naplója tehet.

Vajon a nagymamájának tényleg volt egy titkos olasz szerelme? A naplóból ugyanis fény derül Róza nagyi titkaira, és Lili egészen Velencéig megy, hogy megtudja az igazságot.

Lili reméli, a saját életével kapcsolatban is tisztábban lát majd az utazás végére. Tudni fogja, érdemes-e még egy esélyt adni a házasságának, vagy új életet kell kezdjen, ha hazatér.

Első állomása a Trattoria Venezia, ahova nagymamája útja is vezetett annak idején.

Elandalítja a város, a gondolások éneke, egy régmúlt szerelem emléke és talán egy új ígérete is. 

Vajon Velence feltárja előtte titkait?

Fábián Réka (a képen) 2018-ban kezdett könyvekről blogolni, hogy népszerűsítse az olvasást. A Könyvkritika instagram oldal és a konyvmoly.com blog kitalálója és szerzője. Első könyvének legfontosabb üzenete, hogy az olvasás gyógyír és menedék, aminek terápiás hatása bármilyen élethelyzetben igazi segítség lehet. Budapesten él férjével és gyerekével.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Az én titkos Velencém
Szerző: Fábián Réka
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2022. július 28.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156414441

Egy másik jó kis velencei helyszín: Sors, szerelem, Toszkána





2022. augusztus 30., kedd

A tudás és ellenségei - Alternatív tények

 Könyvajánló - Åsa Wikforss: Alternatív tények

Túlélhetjük a klímaváltozást, túlélhetjük az erőforrások csökkenését. Egy dolgot nem élhetünk túl: a hazugságot és a butítást.




Az ​emberi tudás közös, az ismereteink nagy részét másoktól szerezzük. Ha nem így lenne, és kizárólag a saját tapasztalatainkra kellene hagyatkoznunk, a világról alkotott tudásunk információmorzsák összefüggéstelen halmazára zsugorodna. A tudás társadalmi természete az oka annak, hogy mi, emberek képesek vagyunk felhalmozni és generációról generációra továbbadni. Ugyanakkor ez az oka annak is, hogy elhisszük az álhíreket, a hazugságokat és a propagandát. Hogyan válhatunk immunissá rájuk? Milyen szerepet játszik ebben a média, és mi az iskola feladata? Tanulható a kritikus gondolkodás és a forráskritika? Léteznek alternatív tények?
Ezek a kérdések nemcsak a mindennapi életünkben fontosak, hanem a jól működő demokrácia szempontjából is. Åsa Wikforss, a teoretikus filozófia professzora megkísérel választ adni rájuk, miközben meghatározza a tudás fogalmát, valamint górcső alá veszi a tény- és tudásrezisztencia okait és következményeit. Bemutatja azokat a pszichés mechanizmusokat, amelyek gátolják a tudásszerzést, és beavat minket abba, hogyan lehet kiküszöbölni őket.

Amikor e könyv íródott, az Amerikai Egyesült Államoknak, a világ egyik vezető hatalmának a demokratikusan megválasztott elnöke egy olyan ember volt, aki tweetjeiben és nyilatkozataiban nem csupán butaságokat mondott, hanem hazudott is. Annyit egy nap, hogy külön szerkesztőség figyelte a megszólalásait és ellenőrizte azok valóságtartalmát - mivel egy ember már nem bírta egy idő után.

Åsa Wikforss ekkor kezdte el írni ezt a könyvet: akkor, amikor egy világ döbbent meg, hogy Amerika népe egy bohócot, egy populista hazugsággyárost választott meg elnökének. Az alternatív tény fogalmát ő, illetve a sajtósa vezette be, amikor fényképekkel és egyebekkel megcáfolták azon állítását, hogy elnki beiktatásán sosem látott tömeg volt. Ez nem hazugság. Ez alternatív tény.

Ez a kijelentés egyszerre nevetséges és közben ugyanannyira veszélyes is, hiszen alapjaiban rengetheti meg a világot. Annyi információ és álhír között élünk, hogy ember a talpán, aki ma meg tudja ezeket különböztetni. Ehhez pedig egy dolog kell: az edukáció. Åsa Wikforss pedig éppen ezt tűzte ki céljául: az edukációt. Mint egyszerű befogadó, mit és hogyan lehet ellenőrizni egy hír valódiságáról? Mint újságíró vagy egyéb médiaszereplő, milyen szerepünk van ebben?

Objektívnek lenni azt jelenti, hogy az ember bemutatja, amit jó okkal hiszünk, nem pedig azt, hogy minden állítást (megalapozottat és megalapozatlant) egyenrangúként kezel. Az objektivitás nem keverendő össze semlegességgel.

Sokak szerint a média a hibás mindenért. A média hozza a buta, agyatlan valóságshow-kat meg egyebeket. Valóban, de voltak kvízműsorok, ismeretterjesztő műsorok is a főcsatornákon, ma már alig akadnak, mert nincs rá kereslet. Az agyatlan vetélkedőkre és a showműsorokra van. A probléma itt a befogadóval sokkal inkább. A médiát én egy dologban tartom hibásnak: hogy minden helyzetben, minden kérdésben semleges próbál maradni. (Kivéve persze a politikai propagandamédiát, ami hazánkban igen szép számmal működik.) De mint valós, működő dolog mutatják be a Grabovoj-féle számsorokat (amikor minden baját azzal akarja kezelni a tájékozottnak kevéssé mondható egyén, hogy a karjára, lábára, homlokára, stb. random számsorokat ír. Teljesen komolyan azon vitatkoznak emberek, hogy milyen számsor csökkenti hatékonyabban a lázat, hogy mi hozza a sok pénzt, stb. Egy biztos: a vérnyomást elég hatékonyan növelik...

A média pedig kritika nélkül teret ad nekik, ahogy az angyalmágiának, a halottlátóknak, a jósoknak, az energiagyógyítóknak és minden hasonlónak. Miközben valódi tudományágak valódi képviselői nem kapnak főműsoridőt. De sokkal egyszerűbb 1 percben elharsogni azt, hogy az oltás megváltoztatja a DNS-ed és belehalsz, mint egy 500 szavas rövid cáfolatot elolvasni vagy egy egyórás műsort meghallgatni egy valódi tudóstól ennek az ellenkezőjéről. Alapvető dolgokkal nincsenek tisztában az emberek, alapvető természetismereti, fizikai, biológiai, földrajzi, stb. ismeretekkel nem rendelkeznek, és ilyenkor sokkal egyszerűbb bedőlni minden blődségnek.

Normális esetben, hogy ha sokan állítják ugyanazt, akkor okunk van azt igaznak hinni. De csak akkor, ha a források függetlenek egymástól. Ha húsz ember azt mondja, hogy ez az étterem remek, akkor okod van azt hinni, hogy az étterem tényleg remek. Hacsak nem mind a húszan Annától hallották, aki az étterem-tulajdonos legjobb barátja.

Van olyan családtagom, aki kijelentette, hogy őt nem érdeklik a tények, aki mélyen hívő katolikus, ugyanakkor táltosokat hív felmérni a házat, drága, de legalább haszontalan tárgyakat vesz, hogy azok elűzzék a negatív energiákat, leveleket ír nevesített angyaloknak és aki elhiszi, hogy 500 évvel ezelőtt egy vietnami ötvös volt, mert a természetgyógyász anno ezt mondta neki. Őszintén? Egyszerűen nem tudok napirendre térni felette. Miközben amúgy a mindennapokban normális, az átlagnál tájékozottabb is, mégis teret enged az életében ezeknek a dolgoknak. Ő sem gondolja persze egészen komolyan, de olyan, mint a lottózók: hátha mégis bejön. És erre a háthára pénzt sem sajnál. 

És emberek - választópolgárok és szülők! - tömegei élnek ma az álhírek, a hazugságok, a propaganda, és a nyilvánvaló agyatlanságok kereszttüzében. Van belőle kiút? Lehet. Lehet belőle. De ehhez edukáció kell.



Az eredmény: minél több téves meggyőződése van valakinek, annál több jön még hozzá, és annál nehezebb lesz korrigálni a tévedéseket.

Åsa Wikforss 1961-ben született Göteborgban, ma pedig a Stockholmi Egyetem filozófiaprofesszora. Érdeklődése és kutatási területe elsősorban az ismeretelmélet, az elmefilozófia és a nyelv. Hazájában 2018-tól kezdve számtalan nyilvános előadást tartott ismeretekről és tudásról álhírekről és alternatív tényekről - Trump megválasztás után döntött úgy, hogy immár ő sem nézheti tétlenül, ami zajlik, és a meglévő ismeretanyagával nem teheti meg, hogy csendben marad. Alternatív tények c. kötete jól felépített, rendkívül egyszerű, de éppen ezért lehet működőképes. Magyarországon a Typotex Kiadó adta ki a kötetet Dobosi Beáta fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!



2022. augusztus 29., hétfő

Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről

Könyvajánló - Nyáry Krisztián: Tiltott irodalom (Nem kötelező 2.)

Egy könyv a szerelemről, mely évezredek óta az irodalom egyik legfontosabb témája.

istockphoto-1158893326-170667a.jpeg

A Corvina Kiadó égisze alatt jelent meg a Nem kötelező sorozat második része, a Tiltott irodalom, mely Nyáry Krisztián válogatásával és ismertető szövegeivel készült. A borítón szemfülesek hamar kiszúrhatják az LMBTQ+ közösség jelképévé vált szivárványszínű lobogót, a kötet alcíme pedig megerősíti a sejtést: Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közti szerelemről.

Nyáry Krisztián egy izgalmas irodalmi szöveggyűjteményt állított össze, melyben háromezer év irodalmi palettájáról válogatott. A szerzői felhozatal igazán színesre, változatosra sikerült, szexuális irányultság, nemek tekintetében is vegyes. Ezek az alkotások megmutatják mennyire sokszínű is a szerelem, annak ábrázolása pedig végképp. A kötetben helyet kapott költők, írók különféle korokban, társadalmakban, eltérő életutakat jártak be, és Nyáry Krisztián is hangsúlyozza az előszóban, hogy ezek az alkotások nem a homoszexuális szerelemről, hanem egyszerűen a szerelemről szólnak.

"Arról az örök vonzalomról, ami évezredek óta legfontosabb és legtermészetesebb témája az irodalomnak."

A kötetben olyan páratlan alkotók munkái kaptak helyet, mint az ókori irodalom legendás alakja, Homérosz vagy az európai líra első ismert képviselője Szapphó, de nem maradhatott ki a nyugati filozófia atyja, Platón sem, valamint Vergilius és Horatius. Aztán szépen haladunk előre az időben és felbukkannak többek között olyan nevek a közép- és újkorból, mint Dante, Boccaccio, Shakespeare, Faludi Ferenc vagy épp Zrínyi Miklós.

Utóbbi épp Homérosz és Vergilius eposzait mintának tekintette, valószínüleg ennek tudható be, hogy a Szigeti veszedelemben megismerhetjük a katonaszeretők, Juranics és Radivoj történetét, akik annyira szerették egymást, hogy képesek halálba menni a másikért. És ezzel a motívummal meg is jelent  a magyar irodalom első katonaszerelme.

A 19. század is hozott bőséggel nagy neveket az irodalom számára, akik alkottak maradandót a témában. Olyan nevek kerültek a gyűjteménybe, mint Byron, Tolsztoj, Honoré de Balzac, Emily Dickinson, Émile Zola és Oscar Wilde. És a korszak szerzői között felbukkan a magyar Vay Sándor (szül. Vay Sarolta) is, aki a világirodalom első ismert transzexuális írója. Az ügyét kivizsgáló orvosok és jogászok előtt így beszélt érzelmeiről:

"Minden léptemet a szerelem vezette, minden tettemet ez indokolta - hisz Isten oltotta belém. Ha ő ilyennek teremtett és nem másnak, arról csak nem tehetek."

A kötet hátralevő részében pedig a 20. század két részre osztva szerepel olyan művészekkel többek között, mint Babits Mihály, Thomas Mann, Szerb Antal, Virginia Woolf, Jack Kerouac, Ingmar Bergman, El Kazovszkij és Faludy György, akinek Pokolbéli víg napjaim című önéletrajzi regényéből részletesen megtudhatjuk, milyen volt két férfi erotikus kapcsolata (a költő és egy arab fiatalember).

"Soha meleg szerelmi történetet ilyen toleranciával nem fogadott a magyar nagyközönség. S ez történt Faludy férfiakhoz vagy férfiakról írott szerelmes verseivel és versfordításaival is. Neki azok is elhitték, hogy az ilyesmi természetes, akik nem tételeztek fel önmagukról ekkora toleranciát."

Faludy György: Ének Amár szépségéről
(Részlet)

A lótuszok, a rózsalabdák
s a labdarózsák tőle kapják
szirmuk hamván az enyhe bájt,
s a felhők arca száz alakját
mímelve szállnak estetájt.

Árnyéka mélykék mint a tenger,
min fodros hullám kunkorog,
arcbőre fény a régi vázán,
s az izmok válla karcsú vázán
röpdösnek mint a szúnyogok.

Gerince mint jégleple síkon
kis sátrak elnyúlt tábora -
halánték-tája tóvidék,
s mikor feláll, oly mámorítón
arányos mint nagy hópihék.

A szivárványszínű zászló tökéletes illusztrációja lehetne ennek a gyűjteménynek is. Rendkívül változatos, érdekes, izgalmas, váratlan. Számos alkotót és alkotást ismertem közülük, de így is bőven akadtak ismeretlen darabok. Egy ilyen volumenű gyűjteményben szinte esélytelen, hogy valakinek minden írás maradéktalanul örömet okozzon, de biztosan mindenki talál kedvére valót.

A szerelem elmaradhatatlan része az életnek, így az irodalomnak is, mely nemtől és kortól függetlenül bárkit utolérhet és magával ragadhat. Legyen az könnyed nyári szellő vagy elsöprő hurrikán, a művészek sosem fognak felhagyni a próbálkozással, hogy valamilyen módon papírra vessék a világ legtermészetesebb érzését.

139496222.jpegKöszönjük, Corvina Kiadó!

A kötet kedvezményes áron megvásárolható a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

A boldogság hipotézise

Hogyan tudunk együtt élni örökös aggódásunkkal? 

2022. augusztus 28., vasárnap

Kis fogások, nagy társaságok - ez a Mezze világa

Padlizsánkrém, ​hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák – csak pár kedvenc a közel-keleti és mediterrán térség mezzefogásaiból. A mezze egyszerre ősi hagyomány és intézmény, amely népeket köt össze a térségben, valamint a modern korban is helyét megálló tradíció, a vendégszeretet egyszerű kifejeződése. Ételek, amelyeket szívesen fogyasztanak az emberek, kis falatok, amelyek túlmutatnak az étkezésen. Ezekről szól Ghillie Başan Mezze - Kis fogások, nagy társaságok című könyve, amely igényes fotókon túl pontos receptekkel, mezzetörténelemmel és filozófiával is megismerteti az olvasóját.

Könyvajánló - Ghillie Başan: Mezze - Kis fogások, nagy társaságok

A gasztronómia világában a mezze és a mezzekurzusok messze a legnépszerűbb főzőtanfolyamok, mert ezek igazi közösségi események is egyben. A mezze nem egyszerűen csak előétel vagy étvágygerjesztő fogás, annál sokkal több: célja összehozni az embereket, hogy közösen, az ételeket egymással megosztva, együnk, igyunk, miközben vidáman beszélgettünk, adomázunk, társasági életet élünk.

A mezze kulináris utazás Törökországba és a Közel Kelet ízeibe, ahol a közösségi étkezés hagyomány, kívánja a társaságot és a közös, önfeledt lakmározást. Az a legkívánatosabb tulajdonsága, hogy egyáltalán nincsenek áthághatatlan szabályai, fogyaszthatja bárki a nap bármelyik szakában, lehet tálalni reggeliként, elő- vagy főételként, vagy akár svédasztalon: a lényeg a közös, fesztelen hangulatban, ráérősen történő ételfogyasztás. Léteznek hideg és meleg mezzék, sőt még édesek is, amelyeket vagy egymás után, de akár egyszerre is asztalra tehetnek. 

A mezze egyszerre étkezés és életfilozófia, ami megjelenik a közel-keleti emberek mindennapjaiban is: olyan mint egy vándorünnep, szerepel dalokban, a költészetben, része a vallási és családi ünnepeknek, lehet a vendégszeretet megnyilvánulása, sőt intézmény, ami megjelenik a legegyszerűbb formában például az utcai étkeztetésben is, szerény piacok hátuljában. A szerző megítélése szerint a legjobb mezzéket Libanonban és Törökországban kóstolhatja az ember, amely arab és oszmán birodalmak kulináris örökségeként maradt fenn a térségben. Ehetünk mezzét Észak-Afrikában, Görögországban, a Balkánon, legjobb városai Isztambul, Aleppo, Bejrút, Kairó és Marrakesh piacai és bazárai.

A mű mártogatók, saláták, tészták és édeségek receptjeit tartalmazza aprólékos gondossággal, ínycsiklandó, igényesen fotózott képekkel illusztrálva (padlizsánkrém, ​hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák). Az egész könyvre érvényes a magas szinten való kivitelezés, mind külcsínre, mind belbecsre vonatkozóan.

Az alapokat tanulmányozva pillanatokon belül rátaláltam a labneh-re, amely nem más mint joghurtsajt. Yeah! - ilyen kell nekem, döntöttem el azonnal, és lelki szemeimmel már láttam is, ahogy kivadászom a hűtőből a házi tejből erjesztett (amúgy IS sűrű) joghurtot és csepegtetem le, mint állat. (Megtörtént! Natúron sem megvetendő, de beízesítve... hát na.) Ugyanez a helyzet a mezzéhez kötelezően kínált gyógyteákkal - már rongyoltam is le a kertbe szétnézni, mit kopaszthatnék meg a gyógynövények közül teának. (És akkor még csak a mű elején tartottam. Haladva a lapokon, bevásárlólistát ragadtam...) Tobzódtam a színekben, hozzávalókban, és a kötetet az ágyam mellé tettem ihletnyerési célzattal, amikor a "mit is ennék szívesen" ködéből kell kihoznom valami finomat, rafináltan egyszerűt vagy cizellált rákészüléssel egy-két nap múlva fogyaszthatót (labneh!), amire örömmel rábólinthatok. A kis adagokban gondolkodás olyan mártogatósok és kencék, zamatos saláták, édességek, apró töltött falatkák feltálalását jelenti, amelyek előételként is kiválóak, de akár főfogásként is megállják a helyüket. Elkészítésük általában egyszerű, így a könyv több mint 80 receptje alapján bárki könnyedén variálhatja mindennapjai étkezését, vagy terülj, terülj asztalkámat varázsolhat vendégeinek.

Szerintem olvassátok!


Fülszöveg

Padlizsánkrém, ​hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák – csak pár kedvenc a közel-keleti és mediterrán térség mezzefogásaiból.

A mezze népszerűsége a változatos ízek mellett a társas együttlétben, a közösségi étkezés örömében rejlik. Az izgalmas, kis adagokban feltálalt mártogatósok és kencék, zamatos saláták, édességek, apró töltött falatkák előételként is kiválóak, de akár főfogásként is megállják a helyüket. Elkészítésük végtelenül egyszerű, így a könyv több mint 80 receptje alapján bárki könnyedén terülj, terülj asztalkámat varázsolhat vendégeinek.

A MEZZE ősi étkezési forma, amelyet már az ókori görögök, rómaiak, a középkori arabok és az oszmánok is ismertek, és a mai közelkeleti konyhának szintén alapvető fontosságú része. 
Maga a mezze kifejezés (törökül meze, Szíriában és Libanonban mazza) vélhetően a perzsa maza szóból származik (jelentése kóstolni vagy élvezni). Az apró falatokat eredetileg tea, joghurtital vagy szeszes italok mellé szolgálták fel, amolyan sör- vagy borkorcsolyaként, nem pedig azért, hogy jóllakjanak vele.
A mezzézés igazi közösségi étkezés, amelyet bármely napszakban élvezhetünk, legyen szó apró falatokról, előételekről vagy „svédasztalos” étkezésről – a lényeg, hogy a kis adagokban felszolgált fogásokat kényelmesen és közösen fogyasztjuk el.
A mezze legegyszerűbb formájában lehet egy tál citromlével és korianderrel pácolt olívabogyó, vagy sóval és kakukkfűvel ízesített, pirított diófélék keveréke, míg a de luxe változat – amely számtalan apró, komplex, édes vagy sós, ízletes fogásból áll – fejedelmi lakomának is beillik.
Ha mindezt friss, ropogós héjú kenyérrel fogyasztjuk, azonnal megragad bennünket a mezze varázsa.

A mezzelakoma összeállításának szépsége abban rejlik, hogy tetszés szerint, saját ízlésünknek megfelelően variálhatjuk és párosíthatjuk a különféle hőmérsékletű, állagú és ízű fogásokat.

Ghillie Başan (a képen) gasztronómiai szakíróként, étteremkritikusként és újságíróként a világ számos részén dolgozott már. Antropológus diplomája van és elvégezte a Cordon Bleu szakácsiskolát. Több mint 40 szakácskönyv szerzője, köztük több a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia konyháiról jelent meg. Gasztronómiai és utazási cikkeit a BBC Good Food magazinban publikálta.
A Skót Felföldön él gyermekeivel.

Fordító: Szkladányi András
Fotók: Jan Baldwin

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek! A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

BorítóKemény kötés
Méret170x210 mm
Megjelenés2022. 07. 29.
Terjedelem144 oldal
ISBN9789635651658


















2022. augusztus 27., szombat

A férfi legbecsesebb testrésze - avagy felhasználói kézikönyv a péniszhez

 Könyvajánló - Sturla Pilskog: Pénisz

Nincs még egy emberi szerv, ami ennyire a figyelem középpontjában állna, egyszersmint ennyire tabusítva lenne, mint a pénisz. E szervvel rendelkező és nem rendelkező egyedek egyaránt rengeteg téves dologban hisznek a pénisz kapcsán, éppen ezért ez a hiánypótló könyv mind nőknek, mind férfiaknak fontos és érdekes lehet.


Ókori római fallikus szimbólum

Sturla Pilskog urológus szakorvos azon kevesek közé tartozik, aki mindenféle érdekes, vicces és komoly tényeket tudnak a péniszről - informatív és egyben szórakoztató könyvében pedig meg is osztja ezt a tudást szélesebb közönséggel.

Bár a pénisz, mint szimbólum, minden egyes kultúrában évezredek óta más és más, de fontos szerepet töltött be, elsődleges funkciója azóta sem változott: biztosítja a szaporodást, és nem mellékesen a férfiak számára öröm forrása. Ha utóbbi nem lenne, biztosan sokkal kevesebb kulturális szerepe lenne, szerintem ez éppen annyira fontos funkció, mint a szaporodás.

Isten minden férfit ellátott pénisszel és aggyal, de csak annyi vérrel, hogy egyszerre csak az egyiket használhassa.                                                                                                                                                                                                                                Robin Williams

Rögtön az elején e szerv anatómiai felépítéséről van szó (némi kulturális kitérő után, amely az ókori rómaiaktól a mai tinderezőkig terjed, górcső alá véve az ún. dickpiceket is. Hogy milyen elgondolásból küld rengeteg férfi rengeteg nőnek péniszfotót, az érthetetlen. A nők nagyon nagy százaléka szerint visszataszító, kisebb részük szerint vicces egy ilyen fotó, de senki nem volt még a felmérések során, aki szexuálisan izgatónak találta volna. Büszkeség, hogy neki ilyenje van? Vagy miért? Oké, oké, tudjuk, ha a pénisz áll, akkor az agy is. Érdekes tény az is, hogy a pénisszel rendelkező egyedek meglepően nagy százaléka túlbecsüli a saját pénisze méretét. Jó, valójában ezen a legkevésbé sem lepődtem meg. :)

A könyv részletesen ír a különféle problémákról, betegségekről, fertőzésekről is, amelyek a péniszt és minden hozzá tartozó szervet - a prosztatát, a heréket, a húgyhólyagot, stb. érinthetik. Választ kapunk arra is, miért alszanak el a férfiak percekkel szex után, hogy mitől függ, hogy a nadrágban jobbra vagy balra fittyen-e e szerv, sőt, hogy milyen gyakorlatokkal erősíthetőek az izmok, hogy visszatartsák jobban az ejakulációt. Informatív, de mégis rövid kötet, amelyben éppúgy szóba kerül a rák, a sérv, a gyulladások, és a fizikai sérülések, a fityma és annak szükségessége vgy szükségtelensége, mint az impotencia, vagy az agyban lejátszódó folyamatok, különféle kémiai reakciók. Fiúk és férfiak ezreit gyötrik olyan kérdések, amelyek a péniszükkel, annak kinézetével és funkciójával kapcsolatosak - ebből a könyvből sok dologra választ kaphatnak. 

Átlátható és hiánypótló könyv, ami a pénisz mai orvosilag ismert tényeit és az egyes kulturális szokásokat is megemlíti, egy kicsit letisztázva ezt a szervet, ami körül évezredek óta forog az életünk, és amiről mégis nagyon keveset tud egy átlagember. A Figura Könyvkiadó pedig úgy döntött, hogy a legelső megjelenő könyvük a péniszről rántja le a leplet.

Sturla Pilskog általános sebészeti és urológiai szakorvos, a Haukeland Egyetemi Kórház urológiai szakorvosa, a Barum Kórház főorvosa. Korábban ingyenes tanácsadó orvosként dolgozott az Ung.no-nál, ahol a fiatalok választ kaphattak egészségügyi problémáikra. Ebben a könyvben világosan és logikusan válaszol számos, (nem csak) a férfiakat gyötrő kérdésre, miközben élvezetesen mesél az ősi Viagráról, az amerikai elnökök szerveiről és Napóleon büszkeségének posztumusz kalandjairól.

A kiadóról:

A kiadóról
A Figura Könyvkiadó 2021-ben jött létre Budapesten. Első megjelent könyvünk egy norvég tudományos bestseller magyar nyelvű kiadása (Sturla Pilskog: Pénisz – Felhasználói kézikönyv); fordítója Fejérvári Boldizsár, szerkesztője Pap Vera-Ágnes.
A következő könyvünk egy litván szerző munkája (Ina Pukelyté: Kisasszonyok a Szabadság sétányról), amely az utóbbi évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja, gyors egymásutánban három kiadás is elfogyott belőle a hazájában. A fordítási jogokat a legnagyobb európai nyelvterületekre is eladták.
Ebben az évben egy újabb könyvvel szeretnénk kijönni, aztán 2023-ban hat, a további években pedig 8-12 kötet kiadását tervezzük.
Szándékunk szerint kiváló minőségű szórakoztató irodalom, gyermekkönyvek, fiatal felnőtteknek szóló munkák, az egészséggel és az egészséges életmóddal kapcsolatos művek és újszerű tényirodalom szerepel a kínálatunkban.

A Figura Könyvkiadó családi vállalkozás, az ügyvezető az egyetlen alkalmazott. A kiadó főszerkesztője, aki egyébként a társaság tulajdonosa, egyebek mellett könyvkiadó és kereskedelmi menedzser végzettséggel is rendelkezik. Munkánk során a legkiválóbb fordítókkal, tapasztalt szerkesztőkkel, szakértőkkel és könyvtervezőkkel, grafikusokkal dolgozunk együtt.

Köszönöm a lehetőséget a Figura Könyvkiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


 

Kövess minket Facebookon!

 

2022. augusztus 26., péntek

Mozdulj ki! Irány a Padkűi kilátó a Keszthelyi-hegységben!

Kirándulás a szabadban 2022/15

Irány a Padkűi kilátó a Keszthelyi-hegységben!

Nyáron sokan választják a Balatont az üdülés, a kikapcsolódás helyszínéül. Mi is előszeretettel járunk oda, rengeteg izgalmas kirándulás és mesés panorámát nyújtó kilátó található a tó környékén. Ezúttal olyan helyszínről indultunk, amerre már jártunk, de legutóbb áprilisban csak egy rövid, 3 km-es túrát tettünk. Erről a röpke kirándulásról a címre kattintva kaphatsz információt:

Irány a balatongyöröki Boroszlán tanösvény!

A kiindulópont tehát most is a Bélapi pihenő Balatongyörökön (1.). Itt szép számmal akad parkolóhely, pados pihenő, tökéletes kiinduló és célállomás. Maga az út 10 km és kényelmes sétával, kilátóban nézelődéssel nagyjából 2,5 óra alatt teljesíthető, így bőven beleférhet még a tanösvény 3 km-e is. Cél a Padkűi kilátó, melyhez sárga sáv jelzésű aszfaltozott úton elindulunk felfelé. Készüljünk fel, folyamatosan emelkedik az út, de ettől nem kell megijedni, fokozatos enyhe emelkedéssel haladunk árnyas fák között. Hamar kiérünk egy tisztás mellé, de utána ismét a sűrű fák között visz az utunk. 

Az erdő gyönyörű, csendes és július utolsó hétvégéjén a késő délutáni órákban egy lélekkel nem találkoztunk. Érdemes csendesen járni, mert ennek is köszönhetjük, hogy három alkalommal is sikerült csodálatos szarvasokba botlani. Kicsivel több, mint egy 1 km után a sárga jelzés jobbra kanyarodik, de mi maradtunk az aszfalton, amely a Kígyós-völgy felé vitt (2.). Jobbra mély vízmosás, balra pedig a domboldalra nézve olyan érzése van az embernek, mintha épp valaki hajtogatná össze az erdőt. Két kilométerrel később pedig egy hangulatos esőbeállónál akár meg is pihenhetünk, ha már kezd sok lenni a felfelé a kutyagolás (3.).

img_7190.jpeg

img_7191.jpeg

500 méter múlva egy földút kanyarodik balra (4.). Ez kicsit meredekebben emelkedik, de kitartás, csak párszáz méter és megérkezünk a zöld plusz jelzésre. Az utunk során vadászles mellett is elsétálunk mielőtt a széles szekérúton jobbra fordulnánk. Ezen az úton nem haladunk sokáig, hamarosan újabb kereszteződéshez érkezünk, ahol jobbra fordulunk és a zöld háromszög jelzésen (5.), hogy aztán perceken belül megérkezzünk a Jakabfi pihezőhöz, ahol magasodik Padkűi kilátó (6.).

img_7214.jpeg

A 408 méteres dombtető tetején álló, 2015-ben épült, közel 19 méteres kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk. Láthatjuk a Balaton nyugati részét, a Keszthelyi-öböltől egészen a somogyi partokig. Mi a naplemente előtti percekben érkeztünk, így még izgalmasabb volt a látvány. A dús erdő, a dombok, a Balaton. Érdemes elidőzni kicsit odafenn.

img20220730200449.jpeg

img_2613.jpeg

A naplementés panoráma átka, hogy lefelé az út nagy részében már sötétben haladtunk. 3,5 kilométer szinte folyamatosan ereszkedve a zöld + jelzést követve, aztán egy éles balos egy jelöletlen útra (7.), amely már visz is minket vissza a Bélapi pihenőbe (8.). Egy darabig még láttuk a széles ösvényt magunk előtt, aztán igénybe vettünk egy kis elemlámpás segítséget. Közben néhányszor "hellóztunk" egyet-egyet a fák közé, amikor túl közelinek tűnt az állatok matatása. Egyszer csupán néhány méterre tőlünk sikerült a frászt hozni egy szegény szarvasra, aki hatalmas dübörgéssel kísérve inalt el az ellenkező irányba. Izgalmas a vaksötét erdő, bár érdemes figyelni és jó hangosan járni, beszélni, mert vadászok is járnak az erdőben. Nehogy baj legyen a késői kirándulásból.

Kövess bennünket Facebookon!

ke_pernyo_foto_2022-07-31_19_53_36.png

A sorozat előző részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

2022

1. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

2. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

3. Irány a Morgó-gödör!

4. Irány a riolittufaömlés Kazáron!

5. Irány a Római fürdőként ismert szurdok a Bakonyban!

6. Irány a kalandos Cuha-szurdok a Bakonyban!

7. Irány a tanösvény és a kilátó a Naplás-tó partján!

8. Irány a Nagyvázsony környéki romok és rétek vidéke!

9. Irány egy kis családi kaland Székesfehérváron a Sóstónál!

10. Irány a törökbálinti Meseerdő!

11. Irány a balatongyöröki Boroszlán tanösvény!

12. Irány a Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegységben!

13. Irány a Bakony három meseszép szurdoka, a sziklalépcsős Ördög-árok, a Kő-árok borongós völgyszorosa és a vasaltfalas Kőmosó-szurdok!

14. Irány a Gerecse, a Pes-kő barlang egy kis sziklaszirti mókával és mesés panorámákkal!

2021

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

19. Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

20. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

21. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!