A másodszülött lányok átka - Sors, szerelem, Toszkána

Velence lagúnái, Toszkána dombjai és a varázslatos Amalfi-part adják ennek a titokzatos romantikus történetnek a helyszínét, ahol egy családi átok keringőzik egy jóval kártékonyabb családi titokkal. Lori Nelson Spielman bestsellere, a Sors, Szerelem, Toszkána igazi nyári kikapcsolódás azoknak, akik valami igényes, de mégis szórakozásra alkalmas kötetet szeretnének magukkal vinni a nyaralásra (de telelésre, tavaszolásra, őszölésre egyaránt alkalmas).

Könyvajánló - Lori Nelson Spielman: Sors, szerelem, Toszkána

Esküszöm, én csak bele akartam lapozni a könyvbe, hogy első benyomást szerezzek a műről itt-ott beleolvasva, de ahogy lejjebb a képről láthatod, kezemhez ragadt a könyv, csak olvastam, olvastam, és szépen rám hajnalodott. Mit is lehet csinálni egy olyan történettel, amely egy több száz éves átokkal kezdődik, ahol a másodszülött lányoknak párkapcsolat szempontjából kakukk, és mindenféle erős akaratú asszonyok diktálják a tempót a családi titkokat illetően is? Az olasz mammák nem semmik! (De a hátam közepére SEM hiányoznak.) 

Szóval, estefelé csak belelapozni akartam a műbe és ez lett belőle, majd pedig hajnalig leragadtam a könyv társaságában.

Adott tehát ez a régi átok, amikor Filomena Fontana megátkozta a hugát, és azóta minden második születésű Fontana lány pártában aszalódik. Úgy néz ki, ez a sorsa a 29 éves Emilia Josephina Fontana Lucchesi Antonellinek is, akinek a mamája pici korában meghalt, és az erős akaratú Nonnája (nagymamája) nevelte fel, amiért cserében világéletében tökéletes engedelmességet várt el tőle pont úgy, mint bárki mástól. Igazán (eddig) még senki sem mert szembeszállni vele semmiért sem, legyen az kis vagy nagy dolog, mindegy. Emmie látszólag bele is van törődve a családi átokba és annak következményeibe, nem úgy, mint unokatestvére, Lucy, aki mindent (igen, mindent!) elkövet, hogy párra találjon és megtörje az átkot.

Emmie azonban kap egy levelet Nonnája kiközösített testvérétől, Poppytól (aki mellesleg másodszülött), hogy elkísérné-e őt Olaszországba, mert a nyolcvanadik születésnapján neki egészen pontosan a ravelloi katedrális lépcsőjén kell állnia.

Természetesen a levél tárgya nem maradhat titokban, és Emmie, a csendes, engedelmes Emmie, aki kezét-lábát törte addigi egész életében, hogy semmi zűrt ne okozzon, senkinek útjában ne legyen, mindenkinek megfeleljen, az első, családi kupaktanács határozatnak megfelelő udvarias köszönöm, de nem tudok menni levél után fellázad, és igenis, el akar utazni a beharangozott helyekre: Velence lagúnáiba, Toszkána dombjaira, és a fantasztikus Amalfi-partra. Szóval kitör a botrány! Ráadásul Poppy néni szerint olyan dolog fog bekövetkezni, aminek hatására megtörik a 200 éves Fontana-átok, plusz mindent el fog mesélni az anyjáról Emmie-nek, akit folyton lepisszegtek, ha történeteket követelt róla az apjától vagy a Nonnájától. Emmie irányításmániás nagyanyja szerint ez az utazás őrültség és kifejezett árulás a család ellen, és amúgy is, Poppy csak egy un problema, azaz zűrös személyiség, akit ő egyáltalán nem véletlenül tiltott el Emmie-től, és a lánynak kutya kötelessége megelégednie ennyi információval a miérteket illetően. 

Poppy, a titokzatos Poppy ugyanis maga a kozmopolita Amerika: könnyed és léha, mint egy lószúnyog; elhatározta, hogy kiráncigálja Emmie-t a tespedésből, tehát nem fogad el nemet - az udvarias kifogást is simán félresöpörte. Emmie nem is tudja eldönteni, hogy bohém nagynénje simán lelkében fiatal, vagy egyszerűen csak buggyant...

Az útra Emmie talpraesett, 8 évvel fiatalabb unokahúga, Lucy is hivatalos, aki szintén másodszülött... A két lány tűz és víz, Lucy szókimondó, vagány és bevállalós, Emmie viszont konzervatív, racionális és gyakorlatias. Kettejük párbeszéde nyomán szikrázik a levegő, míg rá nem döbbennek, hogy Lucynak csak meg kell találnia önmagát, ehhez pedig vissza kell vennie a kétségbeesett férjkeresésből, míg Emminek nem árt egy kis divatos smink, egy új szemüvegkeret és némi önbizalom.

A regényben változnak a nézőpontok és az idősíkok: hol Emiliával vagyunk a jelenben a család kereskedésében, hol csodás olasz tájakon, és jobban megismerjük tevékenysége és gondolkodásmódja mozgatórugóit. A szerző külön foglalkozik a múlttal is, látjuk Poppyt 1959-ben, és arról is képet kapunk, mitől lett Rosa (Emmie Nonnája) olyan, amilyen. Poppy szerint a kudarc csak egy lehetőség arra, hogy jobban csináld azt, amit csinálsz, vagy felejtsd el az egészet és kezdj valami másba, míg Rosa világéletében biztonsági játékos volt, aki gyűlölt minden újat és minden kockázatot. 

A szerző, Lori Nelson Spielman és kötet idegen nyelvű kiadása

A két unokanővér képviseli a pimaszságot, a fiatalos lendületet, a vagány szókimondást, a szlenges félszavakból is értjük egymást, míg a 80 éves Poppy az öntörvényű senki véleménye sem érdekel arról, mi a legjobb nekem oszlopos tagja, aki szelíd bölcsességgel igyekszik önállóságot, magabiztosságot csöpögtetni a két lányba. Az egyik búcsúzik az élettől, a másik kettő éppen elindul bele. Poppyt nem érdekli, férjhez megy-e bármelyikük is, csak az fontos számára, hogy saját értékük szerint megéljék a szexualitásukat és merjenek kiteljesedve önmaguk lenni - akár családjuk ellenében IS.

Jó kis történet ez arról, hogy mekkora ereje van a mérgező személyiségeknek egy családban, ha képesek megkaparintani a hatalmat a benne élők felett. Az irányításmánia sok esetben múltbeli bűnöket takar, ami minél régibb, annál inkább bevallhatatlan. A hazugságok, félreértések, elhallgatások szövevénye alól pedig fiatalon nagyon nehéz szabadulni, pláne, ha egy ilyen családfő előre kijelöli a követendő utat. Bár, 29 évesen még mindig nyögni a zsarnok hatalmát.. hát igen, kitörni belőle valamiféle lökés nélkül elképzelhetetlen. A biztonság nagy úr, ahogy mifelénk mondják, rossz a rosszal, de rosszabb a rossz nélkül - és hogy mennyire rossz a rossz, a megszokás és a mindennapok taposómalmából azt alig-alig lehet látni. A családi titkok pedig... mérgeznek. Akié a titok, mindenáron őrzi, utolsó erejével is. Pedig... 

Csodás tájakon jövünk-megyünk a főszereplőkkel, fotelből szemlélhetjük a fiatalok csetlés-botlásait, az idős hölgy életerejét, bölcsességét és az élet úttörését a szövevényeken keresztül. Könnyek, csalódások, hazugságok, humor, új remények - ezek jellemzik Lori Nelson Spielman: Sors, szerelem, Toszkána című regényét. Nagyon szerettem olvasni!

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: Sors, szerelem, Toszkána
Eredeti cím: The Star-crossed Sisters of Tuscany
Szerző: Lori Nelson Spielman
Fordító: Novák Gábor
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2021. július 22.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9786158185141


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes