Kultúrpara

2022. április 30., szombat

A Napló után - Anne Frank és társai sorsa a lágerekben

Könyvajánló - Bas von Benda-Beckmann: A Napló után - Anne Frank és társai sorsa a lágerekben

Anne Frank hét ember társaságában két évig bujkált a "hátsó traktusban", míg 1944. augusztus 4-én családjával és többi kényszerű lakótársával együtt feltették egy haláltáborba tartó vonatra. A Napló után című kötetben Bas von Benda-Beckmann történész kutatásában arra kereste a választ, hogy mi történt ezután a nyolc bujkálóval. Vajon együtt voltak? Vagy más-más táborban talált rájuk a halál? Egyedül Otto Frank tért haza a vészkorszak rettenete után, aki rögtön kutatni kezdte, hogy mi történhetett a többiekkel, ez a kötet pedig bizonyos értelemben az ő nyomozásának folytatása.

Anne Frank naplóját rengetegen olvasták. Abból a kötetből megtudtuk miként élt, bujkált együtt két éven keresztül nyolc ember Amszterdamban a Prinsengracht 263. szám alatti titkos emeleti szobákban vagy, ahogy Anne a naplójában utalt rá, a hátsó traktusban. Megismertük a szokásaikat, hogy miként boldogultak, hogy szokták meg ezt a kényszerű élethelyzetet.

Ám a történetnek vége szakadt 1944. augusztus elsején számos kérdést hagyva maga mögött. Mi történt velük? Vajon együtt maradtak vagy különböző táborokban szóródtak szét? Bas von Benda-Beckmann, holland történész, aki 2018 óta az Anne Frank Ház munkatársaként dolgozik, '19-ben kezdte el keresni a válaszokat ezekre a kérdésekre. Kutatásainak eredményei alapján született mg A Napló után című kötet, mely 2020-ban Hollandiában a legjobb történelmi műnek járó Kleio Klasse-díjjal jutalmaztak. Hála a Corvina Kiadónak a kötet már magyar nyelven is elérhető.

A kötet elején a szerző az első fejezetben fotókkal kísérve mutatja be a történet szereplőit, a háború előtti életüket és ott veszi fel a fonalat, ahol a napló abbamaradt, egész pontosan augusztus 4-én, amikor letartóztatták a nyolc bujkálót. Ezt követően pedig fejezetenként ismerjük meg mindegyikük sorsát.

Otto Frank és felesége, Edith, két lányuk, Anne és Margot, valamint a másik négy bujkáló: Hermann és Auguste van Pels, fiuk Peter és Fritz Pfeffer. A szerző célja, hogy egyesével feltárja az egyéni sorsukat, ebben segítségére voltak a rettentő hiányos nyilvántartások, transzportlisták, valamint túlélők visszaemlékezései. Rengeteg történet veszett el a múlt homályában, mert sokan csupán évekkel később mertek egyáltalán beszélni arról, amit átéltek, túléltek, sokan pedig magukkal vitték a sírba a vészkorszak szörnyű emlékeit.

A szerző igyekszik egy általános képet adni a táborok világáról, a kellemetlen procedúrákról, amelyek a megérkezést követték, megmutatni a munkát, amire a foglyokat kényszerítették, de sajnos nem mind a nyolc esetben sikerült rekonstruálni a deportálást követő eseményeket. Az utolsó Auschwitzba tartó transzporton még együtt utaztak a hollandiai táborból, s végül hármuknak ez lett az utolsó állomás, de a többiek más-más helyekre kerültek, így Benda-Beckmann külön fejezetekben írta le a mindennapi megpróbáltatásaikat. A zárófejezetben pedig Otto Frank nyomozása kapott helyet. Szívszorító lehetett családját keresni Auschwitz felszabadítása után, majd szembesülni tragikus végükkel.

A kötetben rengeteg kép és beszámolókból vett idézet hozza még közelebb az emberiség legsötétebb korszakát. Ezek segítségével válik még érzékletesebbé az európai zsidóság üldözése. Az is érezhető a köteten, hogy nem volt könnyű dolga a kutatás során, folyamatosan csekély információk alapján kellett összeraknia, hogy kivel mi történt.

A hátsó traktus bujkálóinak sorsának megrázó feltárása, mely bizonyos értelemben Otto Frank családja utáni kutatásának folytatása, s egy újabb jelentős kutatás a holokauszt megismerésének útján.

2881827.jpegKöszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető közvetlenül a kiadótól a borítóképre kattintva!

Kövess minket a Facebookon is!

Nyomozás Anne Frank ügyében

Fekete föld

Anne Frank naplója képregénybe csomagolva

2022. április 29., péntek

Az istenek árnyéka

Könyvajánló - John Gwynne: Az istenek árnyéka

Nagyszabású, a skandináv mitológia és kultúra által ihletett egyedi high fantasy? Igen, ilyen is van!




„A ​SAJÁT BOSSZÚMRA KÉSZÜLÖK. NINCS IDŐM A TIÉTEKRE.”

Miután az istenek hadba vonultak és elpusztították egymást, semmit sem hagytak maguk után, csak sebeket a világ testén, és a csontjaikat, amelyek mérhetetlen hatalmat ígérnek az őket felkutató bátraknak. Most azonban új világ van születőben: a vadont rettenetes szörnyek járják, a hataloméhes jarlok egymás ellen fegyverkeznek, a fjordok és hegyek közt csatazaj visszhangzik. A végzet három halandó nyomába szegődik: a tanyájukon a családjával élő anyát utoléri eltemetettnek hitt múltja, és világa újfent lángra lobban. Az ifjú zsoldos mindent feláldoz a harctér dicsőségéért, de lehet, hogy még ez sem elég ahhoz, hogy elkerülje az istenek haragját. A szökésben lévő rabszolga pedig a Véresküdötteknek is nevezett, hírhedt harcos testvériség soraiban reméli beteljesíteni bosszúját, de ehhez előbb egy lehetetlen próbatételt kell kiállnia. Hármuk döntései alakítják e világ sorsát, amelyet újra csak sötétbe borít az istenek árnyéka…

A többszörösen díjnyertes John Gwynne legújabb, a viking mitológia és kultúra ihlette fantasy regénye egy varázslattal és harccal teli világba repíti az olvasóit, ahol hőseire minden lépésnél ármány leselkedik és a sagákat vérrel írják.

 A történetünk három szálon indul, egy különös világban, különös, szokatlan lények között. A fő-főszereplőink között akad egy nő, akinek eltűnt a gyereke, őt keresi - de nem a finomlelkűek közül való, a vértől, brutalitástól vissza nem riadó harcos, akit erős, szintén harcos, de bölcsebb és nyugodtabb férje kísér; van egy magát felszabadító, szökött rabszolga, aki egy különleges, erős harcosokból álló csapat tagja lesz; és egy fiatalabb lány, aki maga sem biztos, hogy ismeri múltja minden szegletét. Ez a három szál eleinte nem találkozik, és vannak mellékszálak, amelyek egész a végéig nem is futnak össze, de hát ez csak az első regény a sorozatból, a dolga a világépítés és a karakterek bemutatása elsősorban.

De még milyen világépítés! Gyengém a skandináv mitológia és kultúra (meg a skandináv krimi és szépirodalom is, de az más tészta), és itt anyit kapok belőle, annyira egyedi módon megírva és felhasználva, hogy nem győztem elmerülni benne! Nem csak díszlet a skandináv háttér, a szereplők is hús-vér vikingek, azok minden (mára ismertté vált, bár sokszor hamis) tulajdonságával, tele varázslattal, különleges lényekkel, istenek leszármazottaival. És harccal. Rengeteg, véresen, brutálisan részletes, és nagyon jól megírt harcjelenettel, ahogy azt kell. Ráadásul erős, harcos nőkkel, és a borító után talán nem meglepő: még sárkányok is megfordulnak benne!

Nagyon unalmasnak hangozhat már a viking téma, hiszen hosszú évek óta a szórakoztatóipar egyik központi témája minden, ami viking, de John Gwynne egészen üdén, egyedien használta fel ezt az egyébként nagyon gazdag, színes és sokrétű alapot, amit a ksandináv mitológai és kultúra jelent. 

Ez a kötet határozottan egy sorozat kezdőkötete, és a folytatások jórészt értelmezhetetlenek lesznek az előzmények ismerete nélkül, kvázi egyetlen, nagyszabású, de több szálon futó történetet ismerhetünk majd meg. Ez a kezdetiség érezhető is rajta, érezni, hogy lesznek még itt nagy csavarok, hogy még csak a kezdetén járunk egy hosszú történetnek. Akit zavar az, hogy függővéges egy könyv, hogy a szálak nincsenek lezárva, az javaslom, várja meg, amíg mindegyik megjelenik, és olvassa egyszerre. Én noha jobban szeretek belemerülni egyszerre egy sorozat részeibe, néha viszont jó a szünet, ami magával hozza azt is, hogy felejtek a történetből - de legalább nem is csömörlök meg tőle. Az istenek árnyéka 542 oldal - egyszerre ebből a világból, a rengeteg harcból ennyi bőven elég. 



John Gwynne jó világépítésben, ügyesen használja fel a meglévő történeteket és lényeket, és formálja ezeket teljesen a saját képére, egyedi világot létrehozva, és a karakterei is szerethetőek, bár eleinte Varggal súlyos problémáim voltak, a legkevésbé sem tudtam megkedvelni, a végére ez változott. És jó a szerző humora, a sok vért karakterhumorral, könnyedséggel hígítja, így mi sem fulladunk bele ebbe a vérgőzös, ijesztő, de érdekes világba. 

John Gwynne 1968-ban született Szingapúrban, brit állampolgárként. A Véresküdött Saga c. sorozata az első, amely magyar nyelven is megjelent, Galamb Zoltán fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!



2022. április 28., csütörtök

Mozdulj ki! Irány a törökbálinti Meseerdő!

Kirándulás a szabadban 2022/10

Irány a törökbálinti Meseerdő!

Ezúttal egy nagyon rövid, de gyerekek számára annál is élvezetesebb kirándulásra invitállak titeket. Törökbálinton 2021 decemberében adta át a Pilis Parkerdő ezt a manókkal és tündérekkel teli tanösvényt, amely egy másfél órás mókás kalandozásnak ad otthont az erdőben. Ismerkedés az állatvilággal, fejtörők, rejtvények és persze számos bájos apróság, melyeket dalok hallgatása közben csodálhat meg a család.

Autóval két irányból is megközelíthetjük. A legjobb az Alsóerdősor utca, ahol az utca végén a focipálya mellett tudunk megállni és a piros sáv jelzést követve pillanatokon belül el is jutunk Meseerdő kapujáig. Ha itt nem tudtunk megállni, akkor Akácos utca is jó megoldás. Innen elindulunk befelé az erdőbe és egy nagyon pici sétát követően jobbra egy emelkedőn felvisz minket a zöld jelzés a piros ösvényre, ahol már fut is a Manóösvény. Innen kicsit vissza kell sétálnunk jobbra, hogy a kapuban találjuk magunkat.

Április 10-én jártunk ott, majd rá pár napra a Telexen megjelent egy cikk, miszerint a törökbálinti önkormányzat kiadott egy közleményt, hogy lezárják az ösvényt, amíg nem oldják meg a környéken a parkolást, mert a megnövekedett forgalom problémát okozott a helyieknek. Sajnos egyelőre nem találtam semmi információt róla, hogy ez a lezárás pontosan mit takar, mivel több túraútvonalat is érint a Manóösvény. Indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy mi az aktuális állás.

A Meseerdő kapuja melletti az alábbi üdvözlőszöveg várja a kalandra vágyó gyerekeket és felnőtteket: 

„A törökbálinti Meseerdőben jártok. Jól gondoljátok meg, hogy beléptek-e, mert aki átlépi Meseerdő kapuját, varázslatos világban találja magát! De ahogy az a mesék birodalmában lenni szokott, küldetés és próbák is várnak rátok, szükségetek lesz bátorságra és leleményességre, hogy megmentsétek az erdő lakóit a nagy, fekete, hatlábú szarvasállat rosszalkodásától."

A történet alapja Wass Albert meséje, az Erdő könyve - Bulámbuk, melyet teljes egészében el lehet olvasni az út végén. A táblákon QR-kódokat is találunk, melyeket beolvasva Gryllus Vilmos vidám dalait hallhatjuk. Az első dalt ide kattintva meg is tudjátok hallgatni kis kedvcsináló gyanánt.

A csintalan szarvasállat legyőzéséhez vezető úton találós kérdések, verses feladványok, kockaforgató és labirintusjáték szórakoztatja az apróságokat. Menet közben fából faragott állatok mellett sétálunk el. Találkozunk többek között rókákkal, őzekkel, de még egy kis sünön is megpihenhetünk menet közben.

Tökéletes példája ez a kis kirándulás a játszva tanulásnak. Ismerkedés az erdei gyűmölcsökkel, bogyókkal, gombákkal, megtudhatjuk, hogy a lepke és a pillangó vajon ugyanaz-e. Megcsodálhatjuk a manók és tündérek házait, hol a földön, hol pedig a fákon játszó apróságokra is érdemes figyelni. A terep könnyű, de babakocsival nem ajánlanám, mert egy rövid szakaszon lépcsők is vannak. 3-4 éves gyerekek már biztosan élvezni fogják ezt a kis kalandot, miközben öt Gryllus dalt is meghallgathatnak, mielőtt eljutunk a hatalmas szarvasállathoz.

Az Anna-hegyen és környékén számos túraútvonalat találunk. Többek között zöld sáv, piros sáv és zöld háromszög jelzésű útvonal is akad, ezek több helyen keresztezik egymást, így szinte lehetetlen eltévedni, ha kicsit is jók vagyunk tájékozódásban. A manókkal teli ösvény nagyjából 1 km hosszú, ha úgy érezzük még van kedvünk sétálni, akkor az utolsó állomástól felfelé haladva csupán párszáz méter múlva elérhetjük az Anna-hegyi kilátót. Gondoltuk felsétálunk még oda, hogy erről az antennákkal telepakolt fémszörnyről élvezhessük a panorámát. Legnagyobb sajnálatunkra zárva találtuk, pedig tavaly is volt már lezárva ugyanezen felújítási munkálatokra hivatkozva, de a tájékoztató tábla szerint a javításokkal végeznek áprilisra. Na sebaj, majd talán legközelebb. Ha valakit érdekel, érdemes indulás előtt információt vadászni a neten a látogathatóságról.

Kövess bennünket Facebookon!

A sorozat előző részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

2022

1. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

2. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

3. Irány a Morgó-gödör!

4. Irány a riolittufaömlés Kazáron!

5. Irány a Római fürdőként ismert szurdok a Bakonyban!

6. Irány a kalandos Cuha-szurdok a Bakonyban!

7. Irány a tanösvény és a kilátó a Naplás-tó partján!

8. Irány a Nagyvázsony környéki romok és rétek vidéke!

9. Irány egy kis családi kaland Székesfehérváron a Sóstónál!

2021

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

19. Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

20. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

21. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

2022. április 27., szerda

A könyvsétáltató


A könyv megtalálja olvasóját, de néha elkel egy kis útbaigazítás - ezzel a mondattal kezdődik Carsten Henn A könyvsétáltató című regénye, és egyúttal a kivételes barátságok kezdete is. A morózus öregúr, a cserfes kilencéves, a könyvhősökről elnevezett fura figurák és egy könyvesbolt tele könyvekkel. Minden könyvmolynak kötelező olvasmány! A kötet tanulsága, hogy egy kis kommunikáció, némi jóakarat, és sok törődés mindenkinek jó irányba képes megváltoztatni az életét. Már, ha hagyja.
Az okos, humoros, helyenként drámai jelenetekkel tarkított mű az Animus Kiadó gondozásában jelent meg.

Könyvajánló - Carsten Henn: A könyvsétáltató 

A könyv megtalálja olvasóját, de néha elkel egy kis útbaigazítás - ezzel a mondattal kezdődik Carsten Henn A könyvsétáltató című regénye, amely az ódon Városkapu Könyvkereskedésben játszódik. Régimódi üzlet, régimódi eladó, ahová új főnök érkezik. Megtudjuk, hogy egy jó könyv kereskedőnek kutya kötelessége megjósolni A Vásárló Arckifejezéséből, hogy milyen könyvre vágyik éppen. Sabine Gruber, a fiatal elárusító / tulaj vette át Carl Kollhofftól a hely vezetését, aki nem ismeri annyira az olvasóit ÉS nem is akarja ismerni őket annyira, hogy valaha is egy fizimiskáról megállapítsa, milyen könyvre lenne gusztusa ma a Kedves Vevőnek. Elgyötört és megfelelési vágytól szenved, ami rányomja bélyegét a bolt hangulatára. Új tervei vannak, friss szemmel lát mindent, és nagyon szeretné meg is valósítani elgondolásait - Carl pedig erősen útjában áll. (Még három bekezdést írok az öregúr és környezete körülményeiről, ami - később megmagyarázom - egyáltalán nem véletlen.)

Carl elmosolyodott. Tudott a furi mivoltáról, de érezni nem érezte. Hiszen ha az ember kellő ideig furi, végül is az lesz normális. Már neki magának, ami szerinte bőven elegendő.

Kollhoff már betöltötte a 72. évét, ösztövér nagypapaszerű alak, akinek a kisujjában van az egész könyvesbolt. Olyasfajta idős úr, aki már csak a tartós dolgokat tudja értékelni, a lábán ormótlan nehéz cipő van olyan vastag fekete bőrből, hogy élethosszig kitartson, zoknija is jófajta, mert az gyalogláskor fontos. Kalap nélkül még a házban sem hajlandó létezni, szemüvege pedig évtizedekkel ezelőtt vásárolt keretben csillog. Nem néz tévéhíradót, nem hallgat rádiót, nem olvas újságot: számára csak a könyvek léteznek. Teszi mindezt önvédelemből, még ha tudja is, hogy a világa beszűkül ettől.  Carl egészen egyszerűen földönkívülieknek érzi a nem olvasókat, akiket finoman, de rendületlenül térít is a szerinte egyetlen létező jó útra, az olvasók táborába. (Ha elbocsátanák, egyszerűen nem tudja, hogyan tovább.) 

Megkérte harisnyás asszonyt ("dobszarda"), nézze át a fogalmazását (direkt tette tele szebbnél szebb hibákkal), a Felolvasónak beadta hogy eltört a szemüvege, muszáj felolvasni neki a Gombos Jim és Lukács, a masiniszta záró fejezetét (Sasa a sok füst miatt választotta, hiszen a Felolvasó a szivarokat sodró asszonyoknak szokott felolvasni). Amarillisz nővérhez gyónni kéredzkedett be (akit egy üveg Werther karamella ellopásának hajmeresztő történetével traktált, módfelett ingerelve a nevetőkéjét). Faustus doktornál háromszori nekifutás kellett, mert a történelmi relikviákra, melyekkel Sasa oda állított, csak legyintett, hogy érdektelen új divatú kacatok.

A férfi imád sétálni, úgynevezett körei vannak, amelynek során becsomagolt könyveket visz kivételes ügyfeleinek, akiknek jóformán ő jelenti a világot. Egy-egy irodalmi hősről nevezi el őket (mert félelmetesen rossz a név memóriája), miközben alig tud róluk valamit. Ezek az ügyfelek mindenképpen érdekes emberek, az egyik például állítólag villája egyik lakatlan szobájában hagyta szívélyes szavait (szóval, időnként goromba, mint állat), ő Mr. Darcy. Egy másik hölgy az Effie Briest nevet érdemelte ki, a harmadik pedig Harisnyás Pippit nyerte meg, a negyedik lett a Felolvasó. Sétáin rendszeresen mellészegődik egy Kutyus is, aki tulajdonképpen macska, ráadásul kóbor, de teljesen úgy viselkedik mint egy eb. 

Nem olyan egyszerű ez, mint sokan vélik. A hit mindennapos erőfeszítést követel. Mert a való élet hajlamos feleselni a hittel.

Carl kényelmes, de szigorúan betartott napirend szerint él, például este tízkor mindig becsukja a könyvet, amit éppen olvas és nyugovóra tér (na, nem úgy, mint én ma éjjel MIATTA). Ebbe a könyvekkel teli nyugodt életbe sétál bele Sasa (sétál?! Robban bele!), egy végtelenül kíváncsi ÉS annál is cserfesebb kilencéves kislány. Sasa a maga nyíltságával és ötleteivel mindent felforgat, nem csak az idős Carl életét, hanem vásárlóinak olvasási szokásait is. A kislánynak ugyanis van egy projektje, és azzal sem nagyon ért egyet, hogy milyen könyveket szállít Carl az ügyfeleinek. Szerinte nem olyan könyveket kell vinni nekik, amilyet kérnek, hanem olyat, amilyenre szükségük van. (Bizony.) 

Na de... - hebegte Carl, szerette volna elmondani, mennyi jót tett Sasa, hogy egy komplett szakkönyv részlegnél több értelem szorult belé, hogy képes könyvkukacot rajzolni, gazdát találni a kutyusnak, amelyik igazából cica, szivarüzemben színészkedni, villába berontani úgy, hogy senki nem érheti utol.

A bonyodalmak, az igazi zűrzavarok ezután kezdődnek, a fenti négy bekezdést Carlt és környezetét illetően csak azért citáltam ide, hogy képet kapjatok arról a nem mindennapi világról, amelyben a főhős és VIP olvasói élnek. Carl kicsit hasonlít Fredrik Backman Ove nevű regényalakjára, csak más aspektusból. Kedves, bájos és nagyon szerethető ez a regény, ahol a fiatal olvasók belekóstolhatnak az öregedés során kötelezően bekövetkező elengedési rítusokba, ahol mindegy, hogy ki milyen metódussal igyekszik túlélni veszteségeit, mennyire ragaszkodik tárgyakhoz, emberekhez, lakóhelyhez, munkahelyhez, érzésekhez, azok törvényszerűen elmúlnak. De amíg még élünk, és van valamennyire egészségünk, addig mindig van miért reggel felébredni - ha van, aki törődik velünk és van, akivel mi törődhetünk. (Még ha mérgelődve és duzzogva is.)

Mindig mindenkire szükség van, bárki képes valamivel hozzájárulni valaki más (mások) jóllétéhez, sokszor egyáltalán nem azon múlik a segítségnyújtás, hogy pénzt nyom az illető kezébe, hanem olyan lehetőséget ad, ami neki parlagon hever, a rászorulónak pedig mentőkötél. Amikor hat-nyolc ember egymást becsülve összefog, abból mindig lesz kibontakozás. Minő fals helyzet, hogy a felnőttek ostobaságait pont egy kilencéves, minden lében kanál lánykának kell helyrebillenteni... 

Tudod, nincs olyan könyv, ami kivétel nélkül mindenkinek tetszene. És ha létezne ilyen, az biztosan rossz könyv lenne. Nem barátkozhatunk mindenkivel, mert nincs két egyforma ember. Különben nem lenne senkinek egyénisége, saját bogara meg karaktere. Ez ráadásul sokakban csak viszolygást keltene, mert igényeljük, hogy a másiknak igenis legyen bogara meg karaktere. Érted amit mondok? Minden embernek más-más könyv való. Mert amiért az egyik tiszta szívéből lelkesedik, az a másikat abszolút hidegen hagyja.

Ahogy egyre tovább olvastam, úgy erősödött meg bennem a gondolat, hogy tulajdonképpen mindenki szeretne magának egy ilyen kislányt. Cserfesnek cserfes, oda kell figyelni rá, és mire úgy-ahogy felnő, az ember többször is megtépi a haját - már a sajátját -, befonja a szemöldökét, időnként pedig muszáj  lehordani a sárga földig, de a hálószoba sötétjében (egyedül, amikor senki nem látja, és a senkin f ő l e g a gyerek értendő) minden szülő kajánul elmosolyodik, hogy azt a csibész hétszázát!

A barátság ereje felemel - sugallja a könyv, a barátság néha fáj, amikor helyrebillenti a dolgokat, máskor nevetve szárnyal vagy fejet törve gondolkodik adott krízishelyzet megoldásán. A barátság törődik másokkal. Veled is. (Ha hagyod.) Vedd kezedbe ezt a nagyon üdítő regényt, és járj úgy, mint én, hogy hajnali 4-kor tettem le az egyhuzamban történő abszolválás után, pedig fél 7-kor kötelezően kelni kellett. (Nem tudtam ÉS nem is akartam letenni.) (Miért ne EZ legyen a hét egyetlen napja, amikor nem alhatok egész délelőtt is akár...?!)

Szóval: olvassátok! 

Fülszöveg

A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre.
Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is…
A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.

Carsten Sebastian Henn (a képen) 1973-ban született Kölnben, író, borújságíró, étteremkritikus, a Vinum borászati magazin főszerkesztője. Amikor nem a szőlőskertet műveli, a főzés iránti szenvedélyének él vagy új kulináris élvezetek után kutat, gasztrokrimiket ír, esetleg egyéb műfajokkal kísérletezik. A könyvsétáltató című regénye 2020 óta uralja a német siker listákat.


Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

Fordító: N. Kiss Zsuzsanna

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

A képek az Animus Kiadó Facebook oldaláról származnak.

Kövess minket Facebookon is!

  • Animus Könyvek
  • 208 oldal
  • Kötés: keménytáblás, védőborítóval
  • ISBN: 9789633249468
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2022






































2022. április 26., kedd

A háború eléri Rohant és Gondort! - Terjeszkedő háború

 Társasjáték: A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén - Terjeszkedő háború

A háború eléri Rohant és Gondort!

A Terjeszkedő háború kiegészítővel a háború elérkezik A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén™ játékba! Új hősök, ellenségek, térképlapkák, terepek és tárgyak egészítik ki valamennyi kalandotokat. A kiegészítő tartalmaz továbbá egy vadonatúj, tizenöt kalandból álló kampányt, melyben a hősök könyörtelen zsoldosokkal veszik fel a harcot Lovasvég széles mezein, a Fangorn-erdő sűrűiben és Osgiliath kísértetjárta romjai között.




Képesek vagytok-e megvédelmezni Rohan és Gondor földjeit? Készítsétek fel hőseiteket, és lovagoljatok csatába a Terjeszkedő háború kiegészítővel!

2021 végén a Delta Vision gondozásában megjelent magyarul is A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén applikáció által vezérelt társasjáték második dobozos kiegészítője, a Terjeszkedő háború. Éppen most tartunk a kampány felénél - összesen 14 kalandból áll össze a történet.

Időben még A Gyűrűk Ura cselekménye előtt járunk, a történet szerint zsoldoscsapatok fosztogatják Rohan és Gondor vidékét, és bár az emberek serege erős, mégsem érnek oda időben soha. Egyre több a halott, a menekült, a fosztogatások pedig csak nem állnak le. Olyan hősök bőrébe bújhatunk, mint Boromir, II. Denethornak, Gondor huszonhatodik helytartójának az idősebb fia, az ifjú kapitány; Beorn, a bőrváltó, aki hatalmas medvévé tud alakulni; az idősödő Dwalin, akinek tudása és bölcsessége elengedhetetlen; a tünde Rénërien, Círdan, a hajóács lánya, aki eszével és találékonyságával segíti a csapatot; Tuk Calaminth, a hobbit, aki épp annyira szereti a kalandokat, mint amennyire egy jót enni; és Fréahild, Rohan harcos leánya, akinek sebes paripája messzeföldön híres. 


A festés Andrew Moir munkája

Ezeknek a hősöknek a kaland során egy feladatuk van: megóvni Gondor és Rohan földjét a terjeszkedő háborútól. Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis Denethor úr és Théoden király először nem ismeri fel, hogy Gondor és Rohan ismét a háború szélén áll. A zsoldoscsapatok támadásai nem csak sima fosztogatások - valami erős, gonosz hatalom áll a háttérben, akinek célja, hogy elpusztítsa - legalábbis vészesen legyengítse - az emberek világát. Hőseink az első küldetésben rögtön Isengardban, vagyis Vasudvardban kezdenek a mágus termében, ahol Denethort, Théodent és Sarumant kell meggyőzni arról, hogy sokkal komolyabb fenyegetés előtt áll a két királyság, és össze kéne fogniuk egymással, hogy megvédhessék határaikat.

A történet során van egy visszatérő kaland is, amikor Gondor és Rohan határán kelünk át. Ez mindig ugyanott, ugyanazzal a felálással, ugyanazon a terepen történik, csak az évszakok és az ellenfelek változnak. A játék választások elé is állít, pl. eldönthetjük, hogy először Rohannak vagy Gondornak segítünk-e, aztán hogy maradunk-e, vagy megyünk a másik királyságba harcolni. Fel kell deríteni Umbart, menekülteket kell vezetni a vadonon át egy biztonságos erődig, de gyaníthatóan végül nem tudjuk elkerülni a háború eszkalálódását, és meg kell mentenünk az emberek világát a gonosz erők támadásától... 

A játékot egy applikáció vezérli, aminek a működéséről és az egész játék felépítéséről már írtam korábban A Gyűrűk Ura: Utazások Középföldén c. játék bemutató posztjában.


A festés Jochan Schwinghammer munkája

Hogy miben más ez a kiegészítő? Pl. döntési lehetőségeket adtak hozzá. Néhol választhatunk, melyik kalanddal folytatjuk a történetet, hogy merre haladunk tovább, és az egyes kalandokon belül is megnőtt a választási lehetőség, pl. különféle útvonalak között dönthetünk és hasonlók. Számomra ez a kiegészítő sokkal inkább visszaadja A Gyűrűk Ura hangulatát, egyszerűen azért, mert az ismertebb cselekményhez időben közelebb játszódik, mint az alapjáték, és ismertebb, a könyvekben, filmekben is meghatározó szerepű területeken: Isengardban, Gondorban, Rohanban. Ez önmagában számomra sokkal élvezetesebbé tette a játékot, mert immár nem csupán egy élvezhető és jó kooperatív, történetvezérelt, az asztali szerepjátékokra épülő játékot kapok, de érzem is, hogy mindez tényleg Középföldén játszódik. 

A doboz tartalmaz sok új térképlapkát, hat új játszható karaktert, sok új minit, amelyek között katonák és uruk hai orkok is megtalálhatóak, emellett van már harci olifánt, ostromtorony és szárnyas bestia is. A játék természetesen csak egy kiegészítő, nem játszható az alapjáték nélkül, kellenek belőle a kártyák, illetve használja annak a lapkáit és ellenfeleit is. Az Árnyas ösvények kiegészítő (ami egyébként korábban jelent meg) lesz a következő a házi játéktárunkban, bár az én ízlésemnek még mindig túlságosan sok az óriáspók benne...

Magyarul a Delta Vision adta ki, a lenti képre kattintva elérhető a kiegészítő az ő oldalukon.

Kövess minket Facebookon!




2022. április 25., hétfő

Mamut a múltból

Könyvajánló - David Walliams: Mamut a múltból

Egy tízéves kislány, Elisa és egy tízezer éves mamut, Gyapjas veszélyekkel teli kalandos utazása Londontól az Északi-sarkig.

Dávid Walliams elrepíti az ifjú olvasókat a viktoriánus London utcáira, ahol megismerjük a regény főhősét, a hányattatott sorsú Elisát. Bár az élet nem bánt vele kesztyűs kézzel - főleg a kiállhatatlan Mrs. Savanyúpofa, aki a Nyüves Csarnok nevű árvaház apróságainak életét keseríti -, a kislány tele van reménnyel, szeretettel, s képes a mai napig tiszta szívvel nézni a világra. 

Mikor elege lesz az árvaházból, úgy dönt inkább az utcán boldogul egyedül, amihez időnként el kell lopnia ezt-azt. Épp egy lopott újságban szerez tudomást a városba érkező jégszörnyről. Egy hatalmas teremtmény, egy mamut érkezik a Természettudományi Múzeumba, a lány pedig minden áron látni akarja.

Gyapjas egyedüli az egész világon, ami miatt a kislány azt érzi, hogy összetartoznak ezzel az óriással, mert mindketten árvák. Be is lopózik a múzeumba, amiben segítségére lesz a kedves takarítónő. Amikor szembekerül a mamuttal őrült ötlet születik meg a fejében: eldönti, hogy életre kelti a jégbe fagyott állatot és olyan helyre viszi, ahol boldogan élhet, az Északi-sarkra.

Küldetésében társakra, barátokra talál. Csatlakozik hozza Lülü, a kicsit kelekótya takarítónő és szerelme, Tökmag Tom, aki a világ legkisebb katonája és a Királyi Kórház, Chelsea összes gondozottja, akik mind a nyugállományban lévő katonaság tagjai. Persze nem lenne az igazi egy kalandregény, ha nem akarnák ezt többen is megakadályozni, mint például a rendőrség, a törtető, őrült tudós, a Professzor vagy a vérszomjas, trófeákra éhes orvvadász, Lady Sörét. Vajon ennyi veszély közepette Elisának sikerül véghez vinnie a tervét, hogy hazajutatja Gyapjast?

A regény tele van fordulatokkal, izgalmakkal és humorban sem szűkölködik. A szerző bőven ad lehetőséget hangos nevetésre. Ez egy olvasmányos, pörgős, bájos történet barátságról egy tízéves kislány, Elisa és egy tízezer éves mamut, Gyapjas között. A történet végére tanulság nélkül sem maradunk, mert a kis Elisa megmutatta, hogy bárki hőssé válhat, ha elég kitartóak és bátrak vagyunk. De persze az sem jön rosszul, ha barátok kísérnek az utunkon. Mindezt egy szép, megható lezárással koronázta meg Walliams.

A szuper sztorit pedig tökéletesen kiegészítik Tony Ross gyönyörű illusztrációi, amiknek köszönhetően szinte biztos, hogy a család 10-14 éves olvasóit leveszi a lábáról ez a kötet. Ráadásul kapunk egy kis ismertetőt a szereplőkről, találunk térképet a korabeli Londonról. Ha pedig mindez nem elég, a kötet végén lapul egy kis mamut, amit ki is vághatunk, így lesz egy saját kis Gyapjasunk.

walliamsd_mamutamultbol_72.jpegA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképekre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Ella és barátai

Nagy folyók haragja

Zabaszauruszok újra bevetésen

Lebilincselő ifjúsági regény kémkölykökkel

25 szelfi a felvilágosodás korából