Kultúrpara

2022. március 31., csütörtök

Új selyemutak - Kína az egyetlen legény a gáton?

Régen minden út Rómába vezetett, ma viszont Peking a cél. Sokszorosan és bonyolultan összekapcsolódó világban élünk, ahol a közelmúltban a politikai erőközpontok elmozdulása volt megfigyelhető. Hogyan változik a világ, hol alakulnak ki új selyemúthoz tartozó centrumok, amikor az Európai Unió finoman szólva is bajban van, Angliában megtörtént a Brexit, az USA Trump alatt az izolációt választotta, Keleten viszont a selyemutak mentén egyre szorosabbak a kapcsolatok, a "nagy játszma" a világ gazdasági verőeréért folytatódik (Rudyard Kipling). Peter Frankopan oxfordi történész briliáns okfejtéseit írta le az Új selyemutak című könyvében, amely teljesen új szemszögből tekint a történelem elmúlt évszázadaira. A kötet a Park Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban.

Könyvajánló - Peter Frankopan: Új selyemutak

A néhány éve hazánkban is megjelent Selyemutak hamar gazdára leltek nálunk is, komoly érdeklődést kiváltva az olvasókban. Már maga a puszta tény izgalmas, hogy a fogalom: selyemutak, embereket, kultúrákat és földrészeket kötött össze a múltban, amikor még messze nem voltak mobilisak az egyes emberek és társadalmi csoportok, választ ad azokra a kérdésekre, hogy akkoriban miként terjedtek az ismeretek, a vallások, az ételkészítési szokások, a divatholmik - de az emberi, állati, növényi gének folyosói is voltak.

Napjainkra természetesen mindennek át kellett alakulni, hiszen kis túlzással, ha a Föld másik felén eltöri a lábát egy fontos ember, vagy felfedeznek valami szenzációs történést, azok 10 perc múlva feltűnnek a hírekben, közösségi médiában. Ennek ellenére is izgalmasak a rendszerbe állított tények, összefüggésekbe helyezve: 

- Kína az elmúlt évtizedekben komoly változásokon ment keresztül, az ország globális szuperhatalommá vált, ugyanakkor jelentős belső problémákkal is küzd: elöregedés, hitelbuborék, városiasodás, népesség vándorlás, komoly feszültségek léteznek a vidék és a város érdekei, törekvései között.

- a Selyemút mentén fekvő államokban is a változás szelei fújtak (Törökország, India, Pakisztán, Afganisztán, Irán, Közel-Kelet).

- Oroszország széthullt, a 2014-es események és a Nyugat reakciói eltolták Moszkva figyelmét dél és kelet felé.

- a selyemutak országai megerősítették a hírszerzési és katonai együttműködést (eszméletlenül fontos tény, három felkiáltójellel).

- javaslat Oroszország, Azerbajdzsán és Irán energiaszektorának összekötésére. 

- 2 milliárd dolláros terv Afganisztán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Törökország autópályával, vasúttal való összeköttetésének kialakítására.

- 1.5 milliárd dolláros kikötő beruházás  Türkmenisztánban, ahol - egyelőre - a világon semmi nem indokol ilyen roppant méretű infrastruktúrát. 

(Szóval, amíg a Nyugat vitatkozik, követel és nyüglődik, addig az új Selyemút szépen épülget. Bizony, bizony, aki nem ébredt fel időben, az kimarad a projectből. Mert ami a legfontosabb: minden nemzet ötletelhet, hogyan tehetnék naggyá országukat, kivel szövetkezzenek, milyen érdekeket helyezzenek előtérbe, de Kína nemcsak ötletel, hanem tervei mellé egy füst alatt a pénzt is odarendeli. Európa eljelentéktelenedik, és a folyamatot nem lehet megállítani.) 

Az Új Selyemút
Forrás: Jeney L. – Varga Á.: Az Új Selyemút Övezet gazdaságföldrajza

Bármennyire is bonyolult történésektől visszhangzik Európa, Amerika, azt világosan látni kell, hogy a valóban fontos döntéseket napjainkban nem Rómában, Párizsban, Londonban, Berlinben, de még csak nem is Brüsszelben hozzák, hanem fájdalom, de Moszkvában, Pekingben, Teheránban, Rijádban, Delhiben, Iszlámábádban, Kabulban, Ankarában, Damaszkuszban és Jeruzsálemben. (Egész nyugodtan lehet rá gombot varrni.) A világ múltját a Selyemút mentén zajló események alakították, a jelenét is ezek határozzák meg, és ez a jövőben sem igen lesz másképp. 

A régió erőforrásai szinte kimeríthetetlenül gazdagok, a térségben (Közel-Kelet, Oroszország, Közép-Ázsia) található a világ ismert olajtartalékainak közel 70 %-a, gázkészleteinek 65%-a - és akkor Türkmenisztán egyik gázmezejét figyelembe sem vettük. De gondoljunk a térség búzatermésének volumenére (a világ termelésének fele), rizs 85%-a, szilíciumtermelés háromnegyede, egyes ritka földfémek 80%-a, de a térségben előállított heroinról sőt, a zsírkőről (hintőpor) sem szabad megfeledkezni. Mindezek kellenek a világnak és hajlandó is értük fizetni. 

A 21. század Ázsia évszázada: a nyugati tőke - természetesen busás haszon reményében - szinte számolatlanul ömlik Keletre, és korunk kezd visszatérni a világnak a Nyugat felemelkedése előtti állapotához. Égő vagy sem ez Európára nézve, ez a helyzet. Új világ van születőben, tetszik, nem tetszik, megavárosok jönnek létre a Selyemút mentén. Kína az ősi selyemutakat tekinti mintának az ország hosszú távú terveihez, ezért életre hívta az Egy övezet, egy út kezdeményezést, amely komoly gazdasági és külpolitikai program. A tervet 2013-ban jelentették be, amihez közel egybillió dollárt rendeltek hozzá. (Összeszámoltad hirtelenjében, az egyes után hány nulla áll?) (Milliószor millió, tíz a tizenkettediken, ezermilliárd, 12 nullával az egyes után. Felfoghatatlan mennyiségű pénz átlag ember szemmel.) 

Magyarország és az új Selyemút

Hazánk is részesül ebből az összegből, egyfajta átrakodó állomás leszünk a Selyemút termékeit illetően. Mit jelent ez? Első körben sok pénzt infrastrukturális beruházásokra: megfelelő vasnyompályákat kiépíteni, logisztikai elosztókat felépíteni Belgrád-Budapest vonalában, ami mehet tovább Pozsony, Prága, Berlin irányába. Ez csak hazánkban több száz milliárd forint célirányos elköltését jelenti. A fenti 1 billiós összegből kölcsön formájában részesülő / részesült országok nagy reményekkel néznek az Egy övezet, egy út kezdeményezés elé, biztosak abban, hogy a befektetett összegek többszörösen meg fognak térülni az ország gazdaságában. Másodsorban az Új Selyemúthoz tartozás a csatlakozott térségek és Magyarország számára azt is jelentheti, hogy történelmi helyzetünk megváltozik: az Európai Unió perifériájáról az egyre közelebb kerülő eurázsiai kontinens centrumába kerülhetünk.

A profit.7.hu 2015-ös híre szerint:

"Az „új selyemút” Magyarországnak is új távlatokat nyit

Magyarország vezető szerepet játszik Kína és a kelet-közép-európai országok gazdasági együttműködésében – véli Kína budapesti nagykövete. Peking a szárazföldi és tengeri selyemút újjáélesztésének fáradozik, ami beleillik a magyar keleti nyitási törekvésekbe is. A dinamikusan fejlődő Kelet-Ázsia a Közel-Kelet, Afrika és Európa összeköttetését a kínaiak elsősorban infrastrukturális beruházásokkal kívánják javítani."
A cikk elérési útvonala: http://profit7.hu/kereskedelem/az-uj-selyemut-magyarorszagnak-is-uj-tavlatokat-nyit

A kép 2019-ben készült, amelyen Hszi Csin-ping kínai államfő és felesége, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök látható, az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumának apropójából, Pekingben.

 (A fotó forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs)

Hogy mi a lényeg? Hacsak nem történik valami óriási méretű globális katasztrófa, a selyemutak újjászületnek. Kerül, amibe kerül.

És hogy mi a helyzet ma, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos tények és az Új Selyemút résztvevői között? Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Oroszországgal kapcsolatos szakciók megszavazásakor Kína, India tartózkodott (olaj-nemesfém-ritkaföldfém-gáz témakörök miatt). 

De menjünk tovább! A dolláralapú elszámolásfajta és a dollár primátusa évtizedek óta egyértelmű a világ stratégiai kereskedelmi folyamataiban, a dollár a II. világháború után garantált világpénzzé vált. Napjainkban azonban Kína és Szaud-Arábia üzleti partnerekként - a világ fő olajimportőre és a világ fő olajexportőre - megegyezni látszanak abban, hogy lecserélik az elszámolási devizát dollárról jüan alapra. Azaz a petrodollárt leváltják, amivel létrehozzák a multipoláris világot, a dollár hegemóniájának ezzel befellegezni látszik. Az USA ezennel megszűnik a világ csendőrének lenni, se hadi, se pénzügyi szempontból nem úgy rúg labdába többé, mint eddig? Hogy ez miből látszik? Megmondom. Emlékeztek még Kadhafira vagy Szaddam Husszeinre? Nekik főleg azért kellett eltűnni a világból, mert le akarták váltani a dollárelszámolást a stratégiailag fontos ásványi kincsek ellentételezési folyamatánál (amíg ezt meg nem lépték, addig IS diktatúra volt náluk évtizedekig, ami addig egyetlen nagyhatalom érdekeit sem sértette vagy veszélyeztette). És mi is lett velük? 

Amikor Kína és Szaud-Arábia teszi ugyanezt, az USA lapít. A dollár erejét egy 1944-es paktum biztosította - Világkereskedelmi bank, Világberuházási bank, szuperhegemónia: az USA állampolgárai bátran köthettek nagy volumenű, stratégiailag meghatározó üzleteket a világ bármely részén, mert az államuk bárhol képes volt megvédeni érdekeltségeiket. De miután Oroszország és India is rubel vagy rúpiaelszámolásra térhet át a gáz, kőolaj, nyersgyémántkereskedelem színterein, és a jövőben szélesebb körű export-import tevékenység is felmerülhet, így ezek igen erős kérdéseket vethetnek fel a dollár primátusát illetően, hiszen a Selyemút 70%-át is lefedhetik a nem dolláralapú elszámolásfajták, azok pedig igen nagy területet harapnak ki gazdaságilag a világból. Európa? Földrészünk meghatározó emberei vakaródzhatnak, hogy hová tegyék le a voksukat, megítélésem szerint az a fő megválaszolatlan kérdésük, hogy mi lesz (mi lehet) Amerikából 20-30 év múlva. Valószínűleg (többek között és mellékesen) ezért is jelent meg Brüsszelben a napokban Biden elnök, hogy válaszokat adjon, bizonyítson és nyomást gyakoroljon. 

Fülszöveg

„A ​Nyugat már rég elveszítette világformáló szerepét.”

Az oxfordi történész Selyemutak című könyve friss nézőpontjával rákényszerített bennünket, hogy teljesen új szemszögből tekintsünk a történelem elmúlt évszázadaira. Az Új selyemutak napjainkig viszi tovább a történetet, sebesen változó világunk jelenét és jövőjét vizsgálja. 

Az Európából Oroszország és a Közel-Kelet érintésével Kínáig húzódó új selyemutak beszédesen bizonyítják, hogy egy sokszorosan és bonyolultan összekapcsolódó világban élünk. Miközben nyugaton bekövetkezett a Brexit, az Európai Unió súlyos problémákkal küzd, az Egyesült Államok pedig Trump alatt az izoláció politikáját választotta, keleten a selyemutak mentén egyre szorosabbá váló kapcsolatoknak és együttműködéseknek vagyunk a szemtanúi. Peter Frankopan briliáns éleslátással vizsgálja e kapcsolatok bonyolult rendszerét, próbálja felmérni a politikai erőközpontok folyamatos elmozdulásának következményeit. 

Fontos és végső soron reményt keltő könyve arra késztet, hogy újradefiniáljuk, voltaképpen kik vagyunk, és hol is a helyünk a világban.

„Régen minden út Rómába vezetett. Ma Peking a cél.”

Peter Frankopan (1971) az Oxfordi Egyetem professzora, a Centre for Byzantine Research igazgatója (a képen). Rendszeresen tart előadásokat a világ legnevesebb egyetemein, többek közt Cambridge-ben, a Yale-en, a Harvardon, a Princetonon és a londoni King’s College-ban. 2019-ben az angol Prospect Magazine a világ 50 legkiemelkedőbb gondolkodója közé választotta. A The New Statesman szerint „ő napjaink történész rocksztárja”. Selyemutak című könyve eddig több mint 30 nyelven jelent meg. 

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

Fordító: Makovecz Benjamin

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: Új selyemutak
Szerző: Peter Frankopan
Fordító: Makovecz Benjamin
Kiadó: Park Kiadó
Oldalak száma: 372
Megjelenés: 2021. november 05.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633556542

Méret: 210 mm x 140 mm


















Harlemi kavarás

Könyvajánló - Colson Whitehead: Harlemi kavarás

"Bűnregény? Moralitás? Társadalmi regény? Feketék és fehérek egymás mellett ebben a retró gyöngyszemben, amely végeredményben nem más, mint egy megható szerelmes levél a régi Harlemhez."

Colson Whitehead Harlemi kavarás című kötete a 60-as évek Harlemébe repíti el az olvasót. A regényben megismerjük a történet főhősét, Ray Carneyt, aki 1959-ben a 125. utcán működteti bútorboltját. A bolt hol megy, hol kevésbé, de szerencsére mindig beesik egy kis mellékes. Itt-ott egy "kamionról lepottyant" portéka, egy tv, egy rádió, néha ékszerek, órák, amiken segít túladni némi haszonért cserébe. Közben felesége várandós második gyermekükkel, jól jönne az extra bevétel, hogy nagyobb lakásba költözhessenek.

Egy nap felkeresi a zűrös, enyveskezű unokatestvére, Freddie, hogy lenne egy tuti balhé, amivel szép kis summához juthatnak. A környék legpatinásabb helyén, a Theresa Hotel széfjében rengeteg készpénz és ékszer várja, hogy ellopják. Meg is van rá a banda, Carneynak csak segíteni kéne elpattintani az árut.

Kisebb stiklikbe időnként beszáll, azokat nem is feltétlenül érzi bűnözésnek, de egy fegyveres balhé már egészen más tészta, ezért vissza is utasítja a lehetőséget. Aztán eltelik két hét és a hírek mindenhol a rablással vannak tele. A helyzet akkor kezd el forró lenni, amikor az egyik legnagyobb helyi gengszter, Penge Montague verőemberei jelennek meg a boltban, akik a hotel kirablása során ellopott egyik ékszert, egy rubinnal ékesített nyaklánc után érdeklődnek. Végigjárják a környék össze olyan üzletét, ahol tudják, hogy fű alatt szerzett áru is megfordul időnként.

Carney a látogatás után fel is keresi Freddie-t, hogy baj van és ekkor derül ki számára, hogy a srác "elfelejtette" felvilágosítani a társait, hogy Carney nincs benne a buliban, ezért nincs, aki elpasszolja a szajrét. Bízott benne, hogy rá fogja venni, hogy mégis beszálljon. Megismerjük apránként a rablás részleteit, a banda tagjait és általuk kicsit beleshetünk a bűnözők világába.

Hamar kiderül, hogy Freddie rossz emberekkel áll össze, ráadásul rossz emberektől is loptak és ezzel megindul a szarlavina. Árulás, gyilkosság, nincs idő unatkozni.

A szerző a regényt három részre tagolta. Az első részben a rablás van a középpontban, aztán a második részben ugrunk előre két évet és megnézzük mi változott azóta. Carney szeretne előre lépni az életben, de ez a világ már a borítékok, vesztegetések, védelmi pénzek időszaka. Bele is fut egy rossz üzletbe, amiből végül elég leleményesen, de aljas módon mászik ki egy kis bosszúhadjárat keretén belül.

Carney eleinte csak kis illegális üzletek, apró stiklik szereplője, de mire a harmadik rész végére érünk 1964-ben, már teljesen elmerült a mocskos borítékok áramlásában. Egész életében próbál egyensúlyozni a becsületes élet és az alvilági között.

A regény nagyon érzékletesen mutatja be a rasszizmussal, bűnözéssel, drogokkal, stricikkel, korrupcióval teli 60-as évek harlemi világát, teszi mindezt úgy, hogy csupán néhány erőszakos szituációval szembesül az olvasó. Ráadásul nagyon szuper helyszínleírásokkal is megörvendezteti a szerző az olvasókat. Számos helyszínen szinte ott éreztem magam a szereplőkkel. Például, amikor Carney '61-ben sétál az éjszakai New Yorkban: 

“… a Times Square más lénnyé változott, izzásig hevített, kábító bazárrá. A merész cégéreken fehér villanykörték hullámzottak-hunyorogtak, vékony neoncsövek masíroztak-páváskodtak - egy rózsaszín martinispohár, egy vágtató ló - az autódudák, füttyök és tánctermekből kihallatszó nagyzenekarok lármája közepette."

Beszippantott ez a borongós, veszélyes, sötét világ, amelynek bemutatásába Whitehead egy kis szarkasztikus humort is csempészett. Egy veszélyes, a feketék kiszolgáltatottságáról híres/hírhedt utcai lázongásokkal spékelt korszak felidézése popkult utalásokkal, hatalmi játszmákkal, öt év alatt bekövetkezett társadalmi változásokkal. Pék Zoltán ezúttal is kiválót alkotott a fordítással, nagyon olvasmányos, sodró lendületű a regény, bár egy-két apróság engem többször kicsit megakasztott az olvasásban.

Például: "elpitlikeltek a zsidók". Lehet, hogy az én szókincsem szegényes, de ezt a kifejezést sosem hallottam még, de szerencsére a Google jó barát, és megtudtam, hogy a tájnyelvben odébbállt jelent a pitlikelni. Nekem valahogy nem passzol a fekete bűnözők nyelvezetébe. Vagy '59-ben a bedzsinázták illetve a jampecos kifejezések. Lehet anakronizmus és a szerző is ezt a partidrogot használta, hogy kifejezze a bódult állapotot, de kicsit koridegennek hatott számomra.

Ezeket, ha elengedem, akkor egy jó kis regény, ami tökéletesen passzol a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatába. Érdekes karakterek egy izgalmas helyszínen. Olvasmányos és elgondolkodtató történet egy kiváló író tollából.

2512829.jpegKöszönjük, 21. Század Kiadó!

Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megrendelheted a kötetet!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess minket Facebookon!

Erőteljes történet két fiú bonyolult barátságról a háború idején

Egy könyv, amely nélkülözhetetlen az amerikai múlt és az amerikai jelen megértéséhez

A megalázottság fájdalma

2022. március 30., szerda

Hétvége

 Könyvajánló - Charlotte Wood: Hétvége

Három nő, három barátnő, akik a karácsonyi hétvége alatt kitakarítják elhunyt barátnőjük, Sylvie házát. Hogy mit hoz ez a hétvége? Felszínre tör minden, évtizedek óta eltemetett titok és rosszallás, de mégis: a három nő barátsága minden ellenére is megtörhetetlen.


Három ​nő összegyűlik, hogy karácsonykor kitakarítsák elhunyt barátnőjük tengerparti házát. Mindannyian a hetvenes éveikben járnak, de nem is lehetnének különbözőbbek. A főnökösködő, maximalista Jude alig várja, hogy túl legyenek a feladaton, és eltölthessen egy hetet a házban a szeretőjével. Az egykor ünnepelt színésznőnek, Adele-nak épp egy szakítással kell megbirkóznia, Wendy, az elismert értelmiségi pedig visszasírja a régi sikereit, és próbál megbarátkozni a gondolattal, hogy hamarosan el kell búcsúznia leghűségesebb társától, öreg és beteg kutyájától, Finntől. Az együtt töltött hétvége felszínre hozza az évtizedes konfliktusokat, és a három nő elkezd gondolkodni azon, hogy egyáltalán miért is barátok. A lelki és fizikai nagytakarítást váratlan vendégek bonyolítják, és még egy hatalmas vihar is közbeszól.
Charlotte Wood regénye megmutatja, hogyan formálják át a barátságot az évek, és mi történik, ha elkezdünk igazat mondani önmagunknak. Bölcs és empatikus történet hűségről, öregedésről és az élet szépségeiről, felejthetetlen figurákkal, sok nevetéssel és könnyel.

A négy nő - az elhunyt Sylvie-vel együtt - barátsága talán különösnek mondható, hiszen mindannyian nagyon mások. Jude, az étteremben dolgozó, évtizedek óta egy nős, családos férfi szeretője, és sok szempontból az ő gondolkodásmódja áll hozzám a legközelebb. Nem maradéktalanul persze. Rögtön az első oldalon megnyert magának, amikor reggel felébredve arról elmélkedik, hogy miért gondol mostanság ennyit egy hatalmas katedrális belsejére, miért érez megnyugvást. Biztosan a kognitív képességei romlottak, csökkent a homloklebenye teljesítménye. Hiszen vallás, homloklebeny-sérülés, halálfélelem: mind ugyanaz, illúzió csupán, a gyengébbek kapaszkodója. Jude egy kissé ítélkező, egy kissé maximalista, és megvan a véleménye a két barátjáról. 

Néha kissé megdöbbentette, hogy a dolgok mennek a maguk útján, megtörténnek ugyanazon a fizikai síkon, ahol az ő teste is üldögélt, ő viszont észre sem vette, hogy mi folyik körülötte.

Wendy, az erősen túlsúlyos nő az öreg, beteg kutyájával, Finn-nel érkezett a hétvégi házhoz, és annyi mindent vesztett már el, hogy képtelen volt lemondani öreg barátjáról, aki néha már fel sem ismerte, teljesen süket volt, ízületi gyulladás kínozta és valószínűleg demens is volt. A nő egészen más volt, mint Jude vagy Adele: a számok világában élt, két gyereke született, akikről megvan a véleménye mára, és több veszteség érte már, mint amennyit át akart élni valaha is. 

Adele, az egykori négyesfogat harmadik tagja megint más: színésznő, akit mindenki - őt magát is beleértve - egy kissé felszínesnek tart, de csodálja Jude-ot és Wendyt az általános tudásukért, ismereteikért, de ő máshoz ért inkább és mást tart fontosnak. És ott van Sylvie, aki már 11 hónapja halott ugyan, de mégis ő volt az, aki összetartotta ezt a társaságot, ezt a négy teljesen eltérő nőt évtizedeken át. Onnantól, hogy ő eltávozott, mintha szétestek volna ők is egy kicsit. 



Wendynek eszébe jutott valami furcsa: sok évvel ezelőtt, még az ötvenes éveiben egy nap pisilés közben egyszer csak arra gondolt, olyan szagom van, mint nagyanyámnak. Döbbenetes volt az egész: hogy létezett egy szag, hogy ő felismerte, hogy ez az ő teste volt, és hogy valahogy az öregedéssel függött össze.

A hétvége során nem csak megpróbálnak megbirkózni a gyászukkal, és jönnek rá, hogy bár mindannyian nagyon mások, egy dolog mindegyikükben közös: nagyon szerették Sylvie-t, és nagyon hiányzik nekik. Minden különbözőség és minden bosszúság mellett ráébrednek arra is, hogy ha bármelyikükkel is történik ugyanez, ugyanígy rájöttek volna, hogy igenis fontos volt a másik. Évtizedes titkokról és hazugságokról hullik le a lepel, olyan dolgokról, amelyeket az érintettek tudtak ugyan, de maguk előtt sem akarták beismerni, és most mégis szembe kell nézni velük.

Hát ebből állt az öregedés? Megszokásból és kifogásokból, meg hogy az ember halálra untatja magát a saját merev nézeteivel?

Nagyon különleges könyv volt a Hétvége, és csak sodort magával a történet, mindannyian életútjuk végefelé járnak, hiszen bőven hetven felett vannak már. Egyrészt ez is volt meglepő benne, nagyon ritka, hogy főszereplőknek ilyen idős karaktereket választanak a szerzők, és a könyv nem valamiféle kedves kis szatíra vagy hasonló, hanem sokkal inkább dráma. Ez a könyv érzésem szerint nem csupán egy barátságnak állít emléket: hanem A barátságnak. Ami jellemzően felnőttkorban köttetik már, amikor nem csupán az élet sodor össze, mint az osztálytársakat - aztán sodor szét, amikor vége a sulinak. Egy ember életéből nagyon kevés barátság marad meg gyerekkorból, a többség már felnőttként köttetik, és ezek sem feltétlenül tartanak sokáig. Van, hogy csak egy adott életszakaszig tart, aztán vége. Ez is természetes. De van, hogy megmarad. Évtizedekig. Minden különbözőség ellenére, minden apró, bosszantó dolog ellenére a másikból, amikor pontosan tudjuk, mire hogyan fog reagálni - és tényleg. Mégis megmarad, mert a barátságnak nem feltétele, hogy mindig mindenben egyezzünk. Kell valami közös, persze. Mely barátságok lesznek évtizedesek? Melyek hidegülnek el végül? Melyek olyanok, hogy évente csupán egyszer vagy kétszer futunk össze, de akkor órákon át beszélünk, és minden olyan mint régen - aztán másnap megint megyünk a saját dolgunkra, a saját életünkbe, és nem is beszélünk egy darabig? Melyek azok, amelyeknél kb. mindennapos marad a kapcsolattartás ilyen vagy olyan formában? Nem tudjuk. Sosem tudhatjuk előre. De Charlotte Wood egy különös barátságnak, három különleges nőnek - sőt, négynek - állított emléket ebben a könyvében. Megismerhettük mindhármújuk oldalát, mindegyikük gondolatait és problémáit, láttuk a különbségeket köztük, de még is ott volt az a valami, ami ennyi évtizeden át is összetartotta őket. Most a felszínre került titkok, az elhunyt barátjuk vagy valami más vajon széttépi?


A három nő elengedte egymás kezét, lebukott, és érezte, hogy a víz erejének hatalmas sodrása viszi, felemeli és döbbenetes gyöndégséggel újra talpra állítja őt. Mélyeket lélegeztek, megtörölték a szemüket, újból megfogták egymás kezét, és várták a következő hullámot.

Charlotte Wood 1965-ben született Ausztráliában, ez az első magyarul megjelent regénye, amelyet a Magvető Kiadó adott ki Morcsányi Júlia fordításában. A szerző azt nyilatkozta, hogy egyszer látott a tengerparton három idősebb nőt, akik szemmel láthatóan barátok voltak - és ez elindított benne valamit, míg végül megírta az elképzelt történetüket.

Köszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



2022. március 29., kedd

Utazó spanyol nyelvi kalauz

Könyvajánló - Utazó spanyol nyelvi kalauz (Marco Polo - PONS)

"A szavak csodálatosak - összekötnek bennünket, új világokat tárnak fel, és több élményben lehet részünk a segítségükkel. Ha Spanyolországba teszünk kirándulást, nem kell kézzel-lábbal mutogatnunk: ez a nyelvi kalauz a legszükségesebb kifejezésekkel és fordulatokkal vértez fel a mindennapos nyelvi helyzetekben."

A Marco Polo kiadványoktól már megszokhattuk, hogy szuper gyűjtemények látnivalókról, érdekességekről, szokásokról és számos kihagyhatatlan programajánlót kínálnak az utazóknak. Aki külföldre megy nyaralni könnyen boldogul, ha beszéli az adott ország nyelvét vagy valamelyik világnyelvet. De mi történik, ha valaki nem beszél az anyanyelvén kívül semmilyen más nyelvet? Máris sokkal nehézkesebbé válthatnak a dolgok, erre kínál egy kis segítséget az Utazó spanyol nyelvi kalauz.

Ha nyelvtanulásról beszélünk, akkor az egyik ismert és kiváló módszer a PONS könyveit beszerezni. Ez a kötet a PONS-szal együttműködve készült és a legfontosabb helyzetekre nyújt segítséget. A kötet elején kapunk egy gyorstalpalót a spanyol betűk kiejtéséről aztán szép sorban az utazásunk során hasznos szavak és mondatok kaptak helyet a kötetben. Ez a kis utazási segédlet arra is tökéletes lehet, hogy az olvasó kedvet kapjon a nyelv elsajátításához, mert klassz betekintést nyújt a spanyol nyelv szépségeibe.

Kapunk segítséget spanyol nyelvű szobafoglaláshoz, autóbérléshez, majd hogy a hétköznapokban elengedhetetlen köszönések, bemutatkozás, majd kérem, köszönöm és hasonló alapkifejezések következnek. Egy kis bennfentes infót is kapunk a spanyol üdvözlési szokásokról.

Ezt követik társalgáshoz egyszerű mondatok, majd a dátum, az idő, a hónapok és persze az időjárás legfontosabb szavai. Egy utazás során könnyen megeshet, hogy eltévedünk és egy okostelefon könnyedén megmenthet minket, de Murphy sosem alszik, így biztos, hogy a legrosszabbkor nincs térerő vagy épp lemerül a készülék. Ezért az Útközben című fejezetben a tájékozódással, közlekedéssel kapcsolatos kifejezéseket találjuk.

Könnyen bajba kerülhetünk egy étteremben is, de a könyvből azt is megtudjuk miként rendelhetünk és illusztrációkkal együtt megtaláljuk a legfontosabb és leggyakoribb ételeket egy szótármelléklettel együtt, amelyek segítenek elboldogulni a spanyol gasztronómia útvesztőiben.

A vásárlásban is segít a képesszótár mindegy, hogy épp szuvenírt, ruhát vagy épp drogériai terméket keresünk. Ebben a könyvben jó eséllyel megtaláljuk a nekünk szükséges tárgyat. Ezt követik a szállással kapcsolatos tárgyak és tudnivalók, majd pedig a látnivalók. Múzeumok, kirándulások, kocsmák, sportolás, izgalmas tanfolyamok. Minden körben rendelkezésünkre áll egy kisszótár.

Ha ismerkedünk egy idegen nyelvvel, akkor senki nem lepődik meg azon, hogy mindenhol belefuthat szlengbe és persze káromkodásba is. Ezen a területen is kapunk egy kis nyelvleckét. És bármennyire nem szeretnénk, sajnos egy nyaralás alatt bármikor szükség lehet orvosra is, esetleg rendőrre, ezért nem árt, ha ezzel kapcsolatban is akad pár mondat a tarsolyunkban. A kötet végén pedig pedig kapunk egy 1333 legfontosabb szóból álló szótárat.

Tényleg minden benne van, ami segíthet eligazodni spanyol nyelvterületen. Képes szótárak, fontos mondatok, amelyek segíthetnek elkerülni egy kínos helyzetet. A kötet jól szerkesztett, jól átlátható, így pillanatok alatt találhatjuk meg, amire épp szükségünk van. Mindezt jó áron kapjuk, ráadásul kis méretben, így könnyedén elfér egy kisebb táskában is, hogy mindig kéznél legyen.

139489420_1.jpegA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Andalúzia: mediterrán hangulat ötvözve a pazar mór építészeti kincsekkel

A Szent Jakab-út: grandiózus hegyek és néptelen messzeségek

2022. március 28., hétfő

Budai krónika


Tősgyökeres budaiként tudtad-e, hogy valamikor ilyen önálló települések is léteztek a mai Buda területén, mint Felhévíz, Gercse, Nyék, Budaszentlőrinc, Szentpéter és Óbudaörs? Kapa Mátyás Budai krónika című könyve ezeknek a területeknek száznegyven év alatt lezajlott eseményeit dolgozza fel, három kitalált család három generációjának történetén keresztül, 1242 és 1382 között. A tatárjárás végétől Nagy Lajos (I. Lajos) haláláig terjedő időszakról van szó. A fenti településnevek közös jellemzője, hogy a mai Budapest második és harmadik kerülete egyes részeinek hajdanvolt elődei. A kötet a Historycum Kiadó gondozásában jelenik meg.

Könyvajánló - Kapa Mátyás: Budai krónika

Cegléd, Kőszeg, Balassagyarmat regénye után itt a következő városregény Kapa Mátyás tollából: Budai krónika. Jelenleg a mai Budapest II-III. kerületében kóborlunk, csak a középkorban, 1242 és 1382 között. Felhévíz, Gercse, Nyék, Budaszentlőrinc, Szentpéter és Óbudaörs területeit, épületeit szemlélheti az olvasó, ahogy fennmaradt leírások szerint akkor kinézhetett. Három család sorsán keresztül kalandozhatunk az időben, szigorú történelmi eseményekbe beleágyazva. Ahogy mondani szokták: a hír szent, a vélemény szabad, ami itt azt jelenti, hogy a történelmi eseményekhez, történelmi személyekhez nem nyúlt a szerző, de a családok történetét saját fantáziája szerint színezte ki. És ez pontosan jól is van így. 

A felhévízi stefanita templom alaprajza az 1906-os régészeti rekonstrukció alapján.

Történelmi kalandregény, családregény, színes-szagos helytörténeti leírás? Mindegyik jellemző a műre. A stefanita lovagrend budafelhévízi rendházában kezdődik a történet és a pálosok budaszentlőrinci kolostorában ér véget, a szerző itt-ott elejtett nyilatkozata szerint egyelőre. Az időben három részre osztható mű a tatárjárás után kezdődik, a dramaturgiához szükséges apró kitekintéssel magára a tatárdúlásra is. Zádor fia András stefanita lovag, különleges feladattal érkezik Felhévízre: a lovagrend újjászervezésén túl ő IV. Béla személyes ökle és (ha kell) ítéletvégrehajtója országos megítélésű, különleges ügyekben. 

A mű 1242 és 1382 között, vagyis a tatárjárástól I. (Nagy) Lajos haláláig mutatja be Felhévíz, Gercse, Nyék, Budaszentlőrinc, Szentpéter és Óbudaörs történetét. Megismerhetjük, hogyan alakult ki a középkorban, a Duna folyásirány szerinti jobb partján, a mai főváros budai oldalán két jelentős vár és város, hogyan jöttek létre az egészen a XIX. századig önálló települések, amelyeket ma már átfogóan Buda részeiként emlegetünk, de a kíváncsi szemek a mai napig megtalálják őket utcanévtáblákon, városrészi térképeken, és amelyeket a mai napig mi, budaiak is előszeretettel emlegetünk, talán nem is ismerve pontosan az eredetüket, valódi mivoltukat.

Dr. Gór Csaba önkormányzati képviselő ajánlója a könyv elején


Itt álljunk meg egy szóra. A civilek számára elfogadhatatlan a konfliktuskezelések során minden ország titkosszolgálata által alkalmazott módszer, a taktikai emberölés a nagyobb jó érdekében. Kapa Mátyás sorai között olvasva ebben az akkori államférfiak és kiművelt emberfők jórésze semmi kivetnivalót sem látott, természetesnek vették, sőt, dicsőségnek, hogy egyáltalán erre a feladatra kijelölték őket. Simán összeegyeztethető (volt) a katolikus hittel a feladat végrehajtása. (Aki nem hiszi, járjon utána.) Nos... aki úgy gondolja, hogy ez csak a középkorban lehetett így, az nagyot fog csalódni. 

A budaszentlőrinci pálos kolostor kinézete napjainkban


Tehát Zádor fia Andrásnál tartunk, aki a király céljai érdekében ölni tud és és ölni is akar, ha kell. Ettől függetlenül igazságos és nagy összefüggéseket látó ember, aki férfi is, és szerelmes is lesz. Munkálkodása alatt gazdaságilag (is) szárnyalni kezd a felhévízi lovagrend, ispotályt építenek, iskolát tartanak fenn, András pedig kijárja, hogy hiteleshellyé emelkedjenek annak minden pénzkereseti lehetőségével egyetemben. (Mint a mai közjegyzők, annak megfelelő javadalmazással és hozzávetőleges feladatkörrel.) A történések feszültségét Gercsei Ágota szemtelenül pimasz talpraesettsége, valamint a szelídített hiúz körüli események lazítják.

– De nem építhetek kővárat az ország minden szegletében. Ezért másoknak, gazdag uraknak is meg kell ezt engednem. Akinek viszont kővára van, annak a szava is nagyobb, és ha ellenem fordul, nehezebb lesz megtörnöm. Az ilyeneket másként kell a magam hűségén tartani. Akár olyan eszközökkel is, amelyekre jobb, ha jótékony homály borul…  [ ... ] – Most jutottunk el a te dolgodhoz, fiam – nézett a király mélyen András szemébe. Hangját kissé lehalkítva folytatta: – Szükségem van egy kicsi, ütőképes csapatra. Hat-nyolc lovagra, akik mesterei a fegyverforgatásnak, de akik tudásuk és műveltségük révén akár egy püspöki vagy királyi udvarban is könnyen elvegyülnek. Egy csapatra, amelyik csöndben, titokban, parancsom szerint, kérdés nélkül teljesít bármilyen feladatot. Ha kell, híreket szerez, foglyot szabadít, vagy akár embert öl. Lovagok, akik nem keltenek feltűnést. Békés hétköznapokat élnek, mondjuk egy jelentéktelen településen. Nem igazán köthetők a királyhoz, nem is az udvarban laknak. Mégis elég közel ahhoz, hogy bármikor azonnal mozgósítani lehessen őket. Érted már, mit várok tőled, perjel? Egy maroknyi fegyveres, egy titkos csapat a király szolgálatában, bizalmas feladatokkal. És ő lenne a vezérük. Ez az egész izgalmasabbnak tűnt minden kalandos történetnél, amit valaha is hallott életében. Hálálkodva mondott igent az uralkodónak.

1301-ben kihal az Árpád-ház, így nem is kétséges, hogy a következő részben 1302-ben járunk, amikor a Magyar Királyság területén több, önmagát a trónra jelölő személy is megvetni szándékozik a lábát az országban, és hadakozik az "én vagyok a magyarok királya" címért. Persze, ahol több király is felbukkan, ott egy király sincs ténylegesen, ahol nem egy akarat van, ott saját érdekeik mentén húznak szét az ország befolyásos emberei, a köznép meg mit tehetne mást, mint követi urát, de legalábbis meghúzza magát. Ebben az állapotban következik be, hogy miután Buda a pápa szerint nem megfelelő királyjelöltet támogat, ezért a város és minden lakója kiátkozásra kerül, amíg jobb belátásra nem tér a banda. Nos, Buda felbőszült, és belecsinált a nullás lisztbe: ők meg kiátkozták a pápát! (Egyik kedvenc részem a középkori magyar történelemből, komolyan mondom. Amikor egy város öntudatra ébredve közli Őszentségével és az általa képviselt testülettel - mert most már nincs mit veszíteni -, hogy mit csináljon a rendelkezésével, amúgy meg nyasgem és nem oda Buda! Ritkán, nagyon jól megválasztott időben alkalmazott módszerem volt nekem is egy-két vezetőmnél, de mindig bejött.)

1372-re oda a nagy jólét, amit még András perjel járt ki a stefanita rend felhévízi szervezetének: az ispotályt átvette egy másik rend, az iskolát bezárják, a hiteleshelyi megbízás már korábban elkerült tőlük, csak vegetálnak egyik napról a másikra, tönkrement minden. Zádor fia András családja is messze kerül az ükapa által megteremtett gazdagságtól: a leszármazott már nem olyan ügyes, nem olyan szemfüles, inkább álmodozó fajta. Ezzel egyidőben egy velencei bérgyilkos érkezik Budára, hogy... 

A gercsei templom, ami még ma is áll

A műben kellő mennyiségű adagolással keverednek a történelemből ismert események kitalált magánéleti történésekkel: szerelmekkel, ármánykodással, bosszúvággyal, érdekes tablóképet festve a korban uralkodó emberek erkölcseiről, szokásjogokról, közbiztonságról, vásárokról, a mindennapi élethez tartozó apróságokról. Olvastatja magát. A mű rövidsége miatt persze egy-egy szál sokkal jobban kifejthető lett volna, néhol döbbenettel vettem tudomásul, hogy hatvan-hetven évvel máris arrébb vagyunk az időben, holott én még szívesen tobzódtam volna a felvázolt élethelyzet problémamegoldásában, további részletezésében. Nekem - éppen emiatt - kicsit ifjúsági regény érzésem van a kimaxolt és leegyszerűsített (hamar letudott) megoldások miatt, de a szerző arról győzött meg, hogy ezt a történetet egy tízéves kislány kezébe azért még nem adná. Oké.

Olyan leírásokat kap az olvasó, mint a törkölypálinka keletkezésének története, Nyulak szigete és Margit kapcsolata, az ispotály működése, a hiteleshelyek jelentősége, a gyógyvizek felhasználási módjai, a vásárnapok és a piacok jelentősége, hitélet, papok, egyszerűbb nemesek, pórnép és kereskedők mindennapjai - sok-sok adalék az akkor élt és alkotni vágyott emberek életéről a ma olvasóinak. 

A ​tatárjárás után új világ épül a Duna folyásirány szerinti jobb partján. A két jelentős vár és város: Buda és Óbuda közötti kisebb településeken éli kalandos hétköznapjait három család. Ezen famíliák generációinak – sokszor egymással összefonódó – sorsán keresztül ismerhetjük meg száznegyven esztendő izgalmas eseményeit.
Íme egy kis ízelítő, mi és ki vár az olvasóra ebben a kötetben. Egy magyar alapítású lovagrend rendháza és az azt felvirágoztató perjel. Egy királyi vadaskert és annak intézője. Egy csapatnyi lovag, akik titkos küldetéseket teljesítenek. Egy városi bíró, aki kiátkozza a pápát. Egy magyar alapítású szerzetesrend központi kolostora és egy szent ereklyéi. Egy háború és egy itáliai bérgyilkos. Egy botcsinálta tudós és annak különös találmánya. Bűn és erény, vérfürdő és bosszú, viszály és szerelem. 

A kötet Kapa Mátyás városregényeinek sorába illeszkedik. Cegléd, Kőszeg és Balassagyarmat regénye után a szerző ezúttal Budapest mai második és harmadik kerülete egyes részeinek hajdanvolt elődei, Budafelhévíz, Gercse, Nyék, Budaszentlőrinc és Óbudaörs 1242-től 1382-ig tartó történetét mutatja be.

Kapa Mátyás (a képen) Budapesten született 1975-ben. Ügyvéd, egyetemi oktató, emellett történelmi tárgyú regények szerzője. Nevéhez fűződik a "Félhomály" című sorozat. Ennek részei: Római hajnal, Ködös Frankhon, Árnyak Bizánc felett. 2015 óta a Történelmiregény-írók Társaságának elnöke.


A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

A cikk fotóit a szerző bocsátotta rendelkezésemre.

224 oldal・keménytábla, védőborító・ISBN: 9786155816215


2022. március 27., vasárnap

A világ egyik legnagyobb barlangrendszere - Carlsbad Caverns

Nemzeti Parkok a világ minden táján - Carlsbad Caverns National Park - USA, Új-Mexikó




Az USA területén fekszik a világ egyik legnagyobb, legkülönlegesebb barlangrendszere, de a felszín is rengeteg természeti kincset rejt, nem véletlenül áll védelem alatt a Carlsbad Caverns területe.




A Carlsbad Caverns Nemzeti Park 189 négyzetkilométeren terül el az amerikai egyesült államokbeli Új-Mexikó területén. A barlangrendszer egy korallzátonyon keletkezett, amely immár 255 millió éves. A rendszer fokozatosan felszínre került és karsztosodott, eddig mintegy 119 barlangot tártak fel, és még több vár felfedezésre. 

Új-Mexikó délkeleti részén, a Guadalupe-hegység területének északi felén fekszik. A hegység átnyúlik Texas állam területére is, ahol szintén védelem alatt áll: a Guadalupe Mountains National Park formájában. A felszínen rengeteg állat él: több, mint 300 itt fészkelő vagy vadászó madárfajt írtak le, és számos kisebb emlős, rágcsáló és kígyófélék, gyíkfélék élnek a park területén, emellett a száraz, félsivatagos éghajlat tökéletesen megfelel több mint 800 féle növényfajnak, kaktuszoknak, jukkáknak arizonai diófáknak. 

Az 1970-ben létrehozott és különös védelem alá helyezett Carlsbad Caverns Wilderness területén, amely nem csak a barlangrendszert, hanem a környező részek élővilágát is védi, létrehoztak egy piknikező területet asztalokkal, ahonnan szép kilátás nyílik a tájra: ez a Rattlesnake Canyon.




A hely különlegessége mégis inkább a talpunk alatt található: a barlangrendszer, amelyben eddig 119 különálló barlangot és termet tártak fel. A barlangokban tizenhétféle denevér él, számuk egykor 8-9 millióra tehető, és a területen két évtizedig folyt a guanókitermelés, amelyet megszüntettek, amikor védelem alá került. Mára 1 millió alá csökkent a denevérpopuláció száma, az okát nem ismerjük pontosan, de valószínűleg a már betiltott rovarirtószereknek is köszönhető a csökkenés. Többféle módszert kidolgoztak már a denevérpopuláció számának becslésére, legutóbb 2005-ben volt egy sikeresnek mondható számlálás, amely hőkamerát használt, ez kb. 793 ezer egyedre becsülte a populációt. 




A barlangokat 1898-ban fedezte fel egy Jim White nevű fiatal, aki házilag készített létrákkal mászott le a barlangrendszerbe, és fedezett fel több termet is. Sokat ő nevezett el, pl. a Big Roomot, amely több, mint 1220 m hosszú és 191 m széles, legmagasabb pontján 78 m magas terem, a Carlsbad legnagyobb (eddig feltárt) barlangja. Akad itt kis, szűk járatokból álló labirintus (Chocolate High, kb 1500 m hosszú, kanyargó, elágazó labirintus), a Queen's Chamber, amely az egyik legdíszesebb barlang, és még közel kéttucatnyi elnevezett terület, mindegyik valami különlegességgel. Ezek nagy része a nagyközönség számára nem látogatható, mert veszélyes, vagy hozzáférhetetlen helyen van, kisebb részébe képzettebbek egy vezetett barlangtúra keretében ellátogathatnak, néhány terem pedig bárki számára elérhető. 




A barlangok nagyrészt mészkőből álltak, mélyen a terület alatt pedig kőolajmezők terülnek el. A kainozoikum korszak elején (ma is tartó földtörténeti kor, az emlősök kora, amely 65,5 millió évvel ezelőtt kezdődött) hidrogén-szulfid szivárgott a talajvízbe, amelyből aztán kénsav képződött, ez fokozatosan lebontotta a mészkőlerakódásokat, létrehozva a barlangokat. A területen ennek a folyamatnak a mellékterméke, a gipsz is megtalálható. A savas talajvíz idővel távozott a barlangrendszerből, és ezután, nagyjából egymillió évvel ezelőtt jött létre a rendszer természetes bejárata, így az eddig jobbára zárt rendszer friss oxigénhez és esővízhet jutott, tehát cseppkövek kezdtek növekedni egyes részein, más részeket pedig az állatvilág vett birtokba, mint pl. a Denevér-barlangot, amelynek területén él az itteni denevérpopuláció mintegy 85%-a. A természetes bejáratot fecskék fészkei népesítik be. A barlangrendszerbe le lehet jutni ezen a természetes járaton keresztül is, vagy a látogatóközpontból lifttel. 




Valószínűleg korábban is tudtak a létezéséről, de veszélyes, meredek lejárata miatt kétséges, hogy felfedezte-e bárki is Jim White előtt. Calvin Coolidge elnök 1923-ban nemzeti emlékműnek nyilvánította, a nemzeti park pedig 1930-ban jött létre, amelyet a National Park Service tart fenn és ellenőriz. 




Le mernétek menni a természetes bejáraton? :)

Ha érdekelnek más érdekességek és könyvajánlók, kövessetek minket Facebookon!

2022. március 26., szombat

Mozdulj ki! Irány a tanösvény és kilátó a Naplás-tó partján!

Kirándulás a szabadban 2022/7

Irány a tanösvény és a kilátó a Naplás-tó partján!

Ezúttal egy nagyon könnyű, klassz kis budapesti kirándulásra invitállak titeket a Naplás-tó partjára. A Naplás-tó Természetvédelmi Terület egy 150 hektáron elterülő gyönyörű hely, ahol van nyílt vízfelület, nádas, füzes, láprét, telepített parkerdő, patak és égerliget, melyeket szántók vesznek körül. Egy 18 állomásból álló tanösvény mesél a környék élővilágáról és még egy 21 méter magas kilátó is gondoskodik az élmények halmozásáról.

A belvárostól is csupán 15 km-re fekvő tóhoz fővárosiak, akár kerékpárral is kimehetnek, de az autóval érkezőknek a Naplás út nyugati szakaszán végig párhuzamos parkolásra alkalmas helyek tucatjai kerültek kialakításra. A tanösvényt három körút kialakításával hozták létre, ha mindet végigjárnánk, akkor nagyjából 4,5 km séta vár ránk nagyon minimális szintkülönbséggel. Egy része erdőben, fák között, egy része földúton, egy rövid szakasz pedig aszfalton. Kényelmes sportcipőben könnyedén bejárható, nem létszükséglet a túracipő. Igazi családbarát kirándulóhely, még büfét is találunk a parton.

img_5762.jpeg

A büfétől a tóparton betonozott járdán indul a tanösvény, melynek első állomásán megismerjük a tó történetét és a természetvédelmi terület fontosságáról is olvashatunk. Itt sétálva egyik oldalunkon a tóban gyönyörködhetünk, másik oldalon pedig egy nádast láthatunk, ha pedig hátrapillantunk, akkor egy erdős részt pillantunk meg a kilátóval, amely majd a kirándulás végén vár ránk.

A következőkben a tanösvény táblái rengeteget mesélnek az itt élő különféle fajokról, szebbnél szebb madarakról, melyek közül többet is volt szerencsénk megcsodálni a fákon főként az ösvény 10-es pontja utáni szakaszon. Többek között erdei szürkebegyet, kékcinegéket, poszátákat és ökörszemet.

img_5754.jpeg

Emellett a növényvilág is kínál érdekességeket. Az állomás következő pontjai levisznek minket a Szilas-patak partjára (lásd a fenti fotón). Az itt található állomásokról megtudjuk mi alapján csoportosítják a fákat és milyen csodákat rejt a patak menti kaszálók élővilága.

Ha megtettük a sárgával jelzett kitérőt, akkor a 6. állomáson a tó műtárgyai kerülnek terítékre. Árvízvédelmi gát és túlfolyó, valamint ezek rendeltetése, de magukról az árvízvédelemről a 7-es állomáson kapunk bővebb információkat. Ráadásul a Szilas-patak otthont ad a Magyarországon vadon élő egyetlen teknősfajnak, a mocsári teknősnek, emiatt róla is kapunk pár érdekességet.

img_5745.jpeg

A területet szántók veszik körül, ezért fontos, hogy arról is kapjunk tudásanyagot, hogy a természetvédelem és a mezőgazdaság is megférhet egymás mellett, de szükség van a két terület közé pufferzónákat létesíteni. Egy ilyen pufferzónán vezet a tanösvény azokon a szakaszokon, ahol a láperdő védelme érdekében nem lehet közvetlenül a tó mellett sétálni.

Számos madárnak ad otthont ez a rész is, például fekete és énekes rigó, füleskuvik, kertigeze, füzike, barátposzáta és szürke légykapó. Sajnos mindet nem sikerült látnunk, bár tény, hogy elég zajos volt a környék a sok kirándulótól. Érdemesebb, ha valakinek az idejébe belefér hétköznapot választani, hátha akkor kicsit kevesebben vannak. De a patak mentén szintén megfigyelhető a ritka és védett farkasalmalepke is. Több egymást követő tábla mutatja be az itt élő tucatnyi állatfajt.

img_5735.jpegA 13. állomást már az út túloldalán vár ránk, ez itt már a Cinkotai kiserdő területe. Az út melletti részt széles sétálóutakkal, pihenőkkel, padokkal tűzdelt parkerdővé alakították. A ligeterdő egy részén kocsányos tölgyesbe futunk, amely a leggazdagabb erdőközösségnek ad otthon a területen. Az itt található táblákon ismerkedünk a Pilisi Parkerdőgazdasággal, a kiserdő madárvilágával, a tájidegen fajokkal és az erdő írott- és íratlan szabályaival is.

Út közben pedig semmiképp sem szabad kihagyni a 2020-ban épült 21 méter magas Naplás-tavi kilátót, ahonnan gyönyörű a kilátás a tóra és környékére. Ez egy nagyon könnyed, kellemes séta, de érdemes kijönni ide piknikezni, kerékpározni is, tökéletes hely egy kis szabadtéri szórakozásra közel a város nyüzsgéséhez, mégis békés és zöld.

img_5722.jpeg

img_5725.jpeg

Kövess bennünket Facebookon!

A sorozat előző részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

2022

1. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

2. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

3. Irány a Morgó-gödör!

4. Irány a riolittufaömlés Kazáron!

5. Irány a Római fürdőként ismert szurdok a Bakonyban!

6. Irány a kalandos Cuha-szurdok a Bakonyban!

2021

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

19. Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

20. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

21. Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!