A Szent Jakab-út: grandiózus hegyek és néptelen messzeségek

Könyvajánló - A Szent Jakab-út, Spanyolország (Marco Polo)

A Szent Jakab-út:
"Egy ember, egy sír és zarándokok milliói."

Ki ne hallott volna még az El Caminóról, ugye? Egy egyedülálló spirituális és kulturális jelenség, melynek spanyol neve Camino de Santiago, azaz Szent Jakab-út. Zarándokok ezreit vonzza a Szent Jakab-út és hosszú utat képesek megtenni azért, hogy az út végén elérjék Santiago de Compostelát, ahol Szent Jakab végső nyughelye található. (Persze vannak kétségek, hogy vajon Szent Jakab apostol a "valódi Jakab-e" vagy sem.) Az elmúlt két évezredben számos építészeti remekművet húztak fel a Camino mentén és uralkodók, szerzetesek választották végső nyughelyükül.

A Camino de Santiago a Pireneusoktól Santiago de Compostelába vívő útvonal, melyre tökéletes infrastruktúrát építettek. Van a sárga jelzést viselő gyalogösvény, kerékpárút és országút is. Számos szálláshely várja a megfáradt utazókat, miközben egy olyan utat járhatunk végig, ahol a táj változatos, ahol a kultúra és a természet összefonódik. Nem muszáj gyalogos zarándoklatra indulnunk ahhoz, hogy ezeket a páratlan helyeket megnézzük, ebben segít az országút is, de egy biztos: nemcsak a táj változatos, az időjárás is szeszélyes Spanyolország északi részein.

Az út az Aragóniai úttal kezdődik, ahonnan még 858 km vár az utazókra Santiagóig. Mesés táj, de a túrázókra kemény hegymenet vár, ugyanis itt található a Szent Jakab-út legmagasabb pontja: 1640 méter. Ezen a részen kőfalvak, kolostorok és természeti kincsek feledhetetlenné varázsolják a túrát, mely során kihagyhatatlan látnivaló  többek között a jacai Szent Péter Székesegyház, a San Juan de la Peña, valamint a gyalogösvény és az országút találkozásánál fekvő Monreal, mely a Higa de Morneal hegy lábánál fekszik.

34351086864_12776cfa66_b.jpg

Aztán ott van a Navarrai szakasz, mely Franciaországból jön és a Pireneusok hegyhátain fut végig. Szintén változatos, akad 50 lakosú falucska is hegyi kolostorral, de ezen a szakaszon található Pamplona is, ahol érdemes megnézni a Szűz Mária Székesegyházat, ahol a klasszicista külső gótikus belsőt rejt (lásd fent), de akad még itt román kori Madonna-szobor is. De érdemes ellátogatni a Csillagerődhöz, vagy Estellában felmenni a 12. századi erődtemplomhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

nevtelen.jpg

Majd jöhet a La Rioja tartomány, ahol kolostorok és isteni borokat kínáló kocsmák kísérik a zarándokok útját. Az út során érdemes megnézni Santo Domingo de La Calzadában a hatalmas székesegyházat, melynek bármily hihetetlenül hangzik, fő látványossága az üveg mögé tett tyúkketrec egy falfülkében benne egy fehér tyúkkal és kakassal emlékeztetőül egy réges régi történetre.

Lassan elérkezünk Kasztília-Leónba, mely az ország legnagyobb autonóm közössége. A Szent Jakab-út pedig keresztül halad Burgoson, Palencián és León. Itt aztán találunk "egekbe nyúló" székesegyházakat, mint például a Catedral de Santa Maria de Burgos.  Érdemes az Arco de Santa Maria nevű mesés diadalívet is megnézni vagy sétálni egyet a platánokkal és szobrokkal tarkított burgosi sétálutcában, a Paseo del Espolón. De ezen az úton találkozunk a Szent Jakab-út legkülönösebb látványával, amikor is a Camino és az autóút egymást fedve áthalad a romos kolostor, a Monasterio de San Antón templomíve alatt (lásd fent).

lugo-muralla-romana-galicia-centro-historico-arousa-shutterstock-640x427.jpg

Végül az utolsó szakasz Galícián át vezet, ahol tágas legelők, eukaliptuszfák kísérnek utunkon, hogy végül elérjük az "Öröm hegyén" át a Santiago de Compostelát. Megpihenhetünk Galícia kapujában, az 1300 méteren fekvő O Cebreiroban, a különleges kőfaluban, mielőtt tovább megyünk a nyüzsgő kisvárosba, Sarriába, és megcsodálhatjuk Lugo óvárosát, melyek római kori városfal vesz körül.

Egy ilyen hosszú túrához nem jön rosszul, ha van kéznél egy jó kis útikönyv, amely tartalmazza a fő látnivalókat, nevezetességeket, fontos információkat, élménytúrákat, gasztro- és szállástippeket, az ünnepeket, fontos linkek, blogok és appok gyűjteményét, praktikus tanácsokat, egy kis szótárat, a legfontosabb spanyol kifejezésekkel és térképmellékletet is. Mindez megtalálható a Marco Polo sorozat egyik legújabb kiadásában, ráadásul elérhető áron és kedvezményesen kapható a kiadó honlapjáról rendelve.

1629061.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A jó útikönyv 10 ismérve

Prága, a Száztornyú város

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

Velence nem ér véget a karneválnál...


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes