Hajmeresztő játszmák egyén és hatalom között

Könyvajánló - Louise Boije af Gennäs: Vérvirág

"Izgalmas, szövevényes thriller
egy hajmeresztő játszmáról és arról,
hogy mit tehet az egyén a hatalommal szemben."

1_79.jpg

Az Animus újabb skandináv krimivel örvendeztette meg a műfaj rajongóit. Louise Boije af Gennäs Ellenállás-trilógiájának nyitókötete, a Végvirág egy fiatal lány kalandos történetét ismerteti meg az olvasókkal.

A főszereplő Sara katonai alapkiképzést, tiszti kiképzést végzett, majd irány az egyetem, ahol politológiát és közgazdaságtant tanult. Nagy vágya volt, hogy vidékről a fővárosba, Stockholmba költözzön. Ez nem egészen úgy alakul, ahogy eltervezte. Különös körülmények között elveszíti édesapját és a költözés a lelki gyógyulás, az új élet kezdetét jelenti.

A kezdet sosem egyszerű. Megismerjük a szegényes albérletet, ahol többedmagával kénytelen együtt élni egy hárpia főbérlő mellett, ráadásul hiába a diplomák, egy kávézóban krumplit pucol. Még őt is meglepi, hogy milyen gyorsan sikerül kitörnie ebből a helyzetből és a zsúfolt albérletből egy pazar lakásba költözik hála a menő PR-ügynökségnél kapott munkának.

A kötet első felében végignézzük, miként próbálja feldolgozni apja halálát, miközben a szerző apránként csepegtet némi infókat a lány apjáról, aki kormánytanácsadóként dolgozott. Sarát rémálmok gyötrik, nemcsak a családi tragédiával kell megküzdenie, hanem egy őt ért támadás traumája is kísérti. Elkezdenek furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok történni vele. Azzal nyugtatja magát, hogy csupán képzelődik, de az ijesztő furcsaságok egyre szaporodnak és őrületbe kergetik a lányt.

A karrierje szépen ível felfelé, minden szép és jó, de talán túl könnyű volt. Klassz, izgalmas, érdekes, kihívásokkal teli munka, új, puccos lakfej, jófej lakótárs, szórakozás, bulik. Minden fiatal álma, de Sara fejében kételyek merülnek fel, hogy ez így okés-e.

Aztán a történet érdekes fordulatot vesz, amikor Sara hazalátogatva édesapja dolgozószobájában tölti az idejét apja iratai között. Furcsának találja, hogy különböző bűnesetekről rengeteg újságkivágást talál és netről nyomtatott iratokat egy mappába fűzve.

Eleinte fogalma sem volt mik ezek. Politikusokról, egyéb ismert személyekről, nagy svéd és nemzetközi cégekről, eseményekről szóló írások, rajtuk apja jegyzetei. Miközben tanulmányozza őket rádöbben, hogy a különös betörések és sorozatos furcsa történések nem véletlenek. Minél mélyebbre ássa magát, annál biztosabb benne, hogy ő és családja is veszélyben van. Ráadásul már abban sem lehet biztos, hogy apja halála tényleg csak egy rémes baleset eredménye...

Nem is tudom mit gondolok erről a könyvről. Tetszett is és nem is. Voltak jó részek és voltak kevésbé jók. Sarát például nem sikerült megkedvelnem. Értem, hogy történtek vele szörnyű dolgok, amik képesek összetörni az embert, de jobban tetszett volna, ha kicsit keményebb, határozottabb lett volna a csaj és kevesebb lett volna a dráma, több a krimi a regényben.

Ami viszont kifejezetten tetszett, ahogy az Olof Palme ügy valódi eseményeit fésülte össze a kitalált karakterekkel, cselekményekkel. Bár néha úgy éreztem nem tartunk sehova, azért voltak benne klassz, izgalmas jelenetek, érdekes leírások és a végére kaptunk egy-két izgalmas fordulatot és nyitva hagyott kérdést is, hogy várhassuk a folytatást.

9789633246627.jpgHa többet szeretnél megtudni a kötetről, a borítóképre kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Fekete nap: egy kissé fura norvég bűnügyi krimi

"Tíz buta kisnyúl, mind hófehér..."

Élet egy pszichopatával - vagy kettővel?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes