Kultúrpara

2022. január 31., hétfő

Mozdulj ki! Irány a Vértesi Panoráma tanösvény

Kirándulás a szabadban 2022/2

Irány a Vértesi Panoráma tanösvény!

fokeppanorama.jpg

Egy könnyed, gyerekkel is kényelmesen bejárható, valamivel kevesebb, mint öt kilométeres túra a Vértesben. Kiindulópontja Csákberényben a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellett található. Parkoló is található itt és, ha valakinek van kedve a túra mellett megnézni a múzeumot, akkor ide kattintva láthatja a nyitvatartást, belépődíjakat és információkat a múzeumról. Ezt mi kihagytuk, talán majd egy másik alkalommal megnézzük.

img_5317.jpeg

A múzeum kertjében a tanösvény előtt érdemes megnézni Szent Hubertus szobrát és a 80 köbméteres bemutató faszénégető boksát, valamint elolvasni az itt található tájékoztató táblát, amely a faszénégetés történetét és menetét ismerteti. Ezt akár tekinthetnénk a tanösvény nulladik pontjának is. Innen már látni fogjuk a hatalmas táblát, mely köszönt minket a tanösvényen.

A tanösvény 4620 méter és csupán 130 méteres szintkülönbséggel kell számolnunk a teljes út során. Nyolc állomás vár ránk, ahol pihenőpadokat találunk és rengeteg érdekességet megtudhatunk a tájékoztató táblákról. Szinte lehetetlen eltévedni, jól jelölt útvonal, egyértelmű jelzésekkel. Nincs más dolgunk, mint követni a zöld ötágú levél felfestéseket, mely a tanösvényt jelöli és kényelmes sétával, meg-megállva két óra alatt bejárhatjuk ezt a mesés erdőt.

Szerencsénkre még havas volt a táj, így még nagyobb élmény volt a csendes erdőben sétálni. Az út első harmadában szép apránként, enyhén emelkedik felfelé az út, menet közben várnak minket a tájékoztató táblák, pihenőpadok, mesés kilátóhelyek. Az út során ismerkedünk a kopárfásítással, cserszömörcésekkel, karsztbokorerdőkkel.

A negyedik állomás után érkezünk el a túra egyik legszebb részére. Itt lesz majd egy y alakú elágazás pihenőpadokkal. Látni fogjuk mindkét irányba a tanösvény jelzését a fán, de egy tábla is mutatja, hogy a tanösvény jobbra folytatódik. Ez csak egy párszáz méteres kiugró az ötödik állomásig, a Kőkapu-völgy fölé emelkedő sziklaszirtre, ahonnan lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk. A fotó nem adja vissza az élményt, de remélem kedvcsinálónak elég:


Az állomás tájékoztatótábláján egy domborzati vetületi ábra nevekkel együtt mutatja a látható völgyrendszer. Miután magunkba szívtuk a táj szépségét, visszafordulunk és ugyanazon az ösvényen, amelyen érkeztünk a sziklához visszatérünk az y elágazáshoz, s folytatjuk tovább az utunkat jobbra fordulva, követve a tanösvény zöld jelzéseit.

Lassan elérkezünk a túra legmagasabb pontjához, hogy aztán egy bal kanyarral megkezdjük az ereszkedést a Pénzverő-völgybe. Itt gyönyörű tölgyek, kőrisek és bükkök között sétálunk, az út mentén időnként hatalmas sziklatömbök színesítik a látnivalókat, majd még a hetes állomás előtt az ösvényről látni fogunk jobbra egy pados pihenőt, ahol egy Mária-képet is megcsodálhatunk.

Út közben elhaladunk egy vadászles mellett is, majd hamarosan visszaérünk kiindulópontunkhoz. Kényelmes, könnyen teljesíthető túra, de nem árt a jó túracipő, a Kőkapu-kitérőnél pedig nagyon nézzünk a lábunk elő, mert sziklákon lépdelve, a gerincen sétálva jutunk a kilátóponthoz.

 

38_37_zoomed_jav-tott_t-rk-p.jpegKövess bennünket Facebookon!

A sorozat előző részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatjátok:

2022

1. Irány a Haraszt-hegyi tanösvény!

2021

1. Irány a Gerecse legmagasabb pontja, a Gerecse-tető!

2, Irány a Budai-hegység legnagyobb vízesése!

3. Irány a Velencei-hegység, a Pákozdi ingókövek!

4. Irány a Pilis! Vár rád a Dömörkapu, a Sikárosi-rét és a Lajos-forrás!

5. Irány a Vértes! Vár rád egy gánti körtúra!

6. Irány a Bükk déli része! Vár rád a Kő-völgyi tanösvény, a kaptárkövek és a Felső-szoros!

7. Irány a Vértes! Vár rád egy izgalmas "nyolcas" Várgesztes mesés erdejében!

8. Irány a Nagy Cser! Vár rád a Diósi tanösvény!

9. Irány Hollókő és az Isten tenyere kilátó!

10. Irány a Mária-szakadék vidéke, a Körtvélyesi kilátó és a Vitány vár!

11. Irány a Velencei-hegység, a sukorói körtúra!

12. Irány a Tátika várrom a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

13. Irány a Guckler Károly tanösvény és kilátó!

14. Irány egy vulkán krátere a halápi tanösvényen!

15. Irány a Tátorján tanösvény Balatonkenesén!

16. Irány a Fekete-hegy, Szentbékkálla és Balatonhenye!

17. Irány a Visegrádi-hegység, egy vadregényes kaland az Apát-kúti-völgyben a patak partján!

18. Irány a Mátra-bérc, Ágasvár és a Csörgő-völgy!

19. Irány a Bozótmíves tanösvény a Gödöllői-dombságban!

2022. január 30., vasárnap

Eve of Man - Az elillanó káprázat

Eve az egyetlen termékeny nő a világon, aki az Eve of Man-trilógia első részében elzárva élt mindenkitől, és aki a világ egyetlen reménye volt a fennmaradásra. A második részben a szerzők, Giovanna Fletcher  és Tom Fletcher újabb feladatok elé állítják hőseiket az egyre mostohábbá váló körülmények között. Mire elég a lázadás, amivel kiszabadításra került Eve, hová juthat a világ és konkrétan közös világuk a Brammel egymás iránt érzett szerelmük fényében? A disztópia második részét, Az elillanó káprázat című művet is  a Maxim Kiadó gondozza.

Könyvajánló - Giovanna Fletcher  és Tom Fletcher: Eve of Man - Az elillanó káprázat

Eve az egyetlen nő a világon, aki utódokat képes világra hozni. Az Eve of Man-trilógia első részében a Toronyban, nagy tömegektől elzárt helyen az Anyák nevelik. A lányka lassan cseperedik, és erősen kamaszkorba érve már látja, hogy a jóléte egyben börtönbe is zárja, a részéről elvárt világmegváltás pedig egyszerre tölti el félelemmel és borzadállyal. A jövő reménye című kötet végére a lázadók kiszabadítják őt aranykalitkájából, szerelmet is érez Bram iránt, de a szabadságnak óriási ára van: a Tornyon kívüli világ kétségbeejtően veszedelmes, a szerelmesek ellen minden összeesküszik. És akkor még ott a felelősség is a vállán: megmenteni a világot, miközben a kormány emberei a nyakukban lihegnek. 

A történet szorosan ott folytatódik, ahol az első részben abbamaradt. Emlékszünk még ugye? Csak férfiak élnek a földön, meg idősebb nők, akik már nem termékenyek. Eve a jövő reménye! A lány a Toronyból kikerülve rádöbben, hogy szabadsága egyelőre látszólagos, hiszen folyamatosan menekül az őt üldözőktől, és az is számos problémába keveri, hogy lenti világgal kapcsolatos ismeretei nullához konvergálnak. Idealizmusa, naivitása és tapasztalatlansága számos oktondi döntésre sarkallja, kénytelen belátni, ha nem adaptálódik az őt körülvevő viszonyokhoz, annak hamar nemkívánatos vége lesz.

A szerzőpáros, 

Giovanna Fletcher  és Tom Fletcher

A váltott szemszögekből ábrázolt regény sok erős jelenetet tartalmaz, talán Bramé kicsit erőteljesebb, izgalmasabb, mint Eve-é. Kevesebb teret kap a műben a románc és többet a megoldandó feladatok, a menekülés és a jellemek fejlődése. A szerzőpáros erős ötletéből jó karakterek származnak, érdekes világot építettek fel és különleges módon működtetik. A Torony kütyüjei és a lázadók meg a lenti világ megoldásai körülbelül úgy viszonyulnak egymáshoz, mint az űrkorszak és a gőzgép feltalálásának emberei által kiötlött gépek, de nem kell félteni a lázadókat sem, vagy ellopják, vagy .. ellopják, amire szükségük van. Márpedig, ahol a szükség az úr, ott törvény és ne lopj parancsolat nem jut érvényre. 

Ha szigorúan vesszük, részemről érthető a Torony törekvése: ha pocsékba megy az egyetlen fogamzóképes nő a világban, akkor annyi mindennek és mindenkinek ezen a földön, legyen szegény vagy gazdag, diktátor vagy lázadó. Mégiscsak jobb helyen lenne aranykalitkában az a nő, mint kinn a veszélyes világban, amely nemcsak lázadóktól, hanem erőszaktevőktől, bűnözőktől is hemzseg. Hja, de ilyen egy kamaszlány: szerelmes lesz, és oda az érettségi meg az időben jó helyen lenni lehetősége - ismerős, nem? Persze, ha következetesen kettéválasztjuk a komoly diktatúrát az egésztől, mert azért mégsem mindegy. Nem véletlenül inkább ifjúsági regény, ahogy nagyon sok disztópia is az. A fiataloktól várjuk, mi felnőttek a megváltást, mert mi már belekövesedtünk, belefáradtunk az ekkora léptékű feladatok végrehajtásába. Hát akkor.. hajrá, a többi legyen a ti dolgotok! 

Fülszöveg

Eve az utolsó lány a földön. Az elmúlt tizenhat évben Eve fogoly volt, akit az Anyák őriztek. Csapdába esve a sorsa által. És az egész világ őt figyelte. Most végre megkapta a szabadságot, amire olyan régóta vágyott, Brammel együtt, akit szeret. De mindkettőnek ára van. A Tornyon túli veszélyes, új világban a kormány csak egy lépéssel van lemaradva mögötte. A kétségbeesetten küzdő lázadók oldalán harcolva Eve nagyobb veszélyben találja magát, mint valaha is el tudja volna képzelni. Vajon túlélheti Eve és Bram, miközben minden ellenük dolgozik?


A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.,
Kiadói Kód: MX-1490
Oldalszám: 304
Borító: füles, puhatáblás
Fordította: Stier Ágnes
Megjelenés: 2021
ISBN szám: 9789634992714




2022. január 29., szombat

A Párbaj folytatódik: A tékozló lány

 Könyvajánló - Jeffrey Archer: A tékozló lány

Jeffrey Archer, a nagy angol "mesemondó" az első regényének, a Párbajnak rögtön két folytatást is írt: A tékozló lány az első ezek közül. De hogyan folytatódik Kane és Abel párharca?




A Párbaj folytatódik: lebilincselő szerelmi és politikai történetben, a középpontban egy vonzó nővel, aki nem ismer lehetetlent. Mintha a két, egymás elveszejtésére fölesküdött férfi, Kane és Abel titáni küzdelme zajlana tovább a következő évtizedekben, új szereplőkkel. Florentyna Rosnowski, Abel lánya, apja minden eltökéltségét és energikusságát örökli ugyan, de a vagyonából egy centet sem. Csak a saját okosságára, szépségére és mindenekelőtt vasakaratára támaszkodhat akkor is, amikor olyan célt tűz maga elé, amely mellett a néhai Kane és Abel ambíciói egyaránt eltörpülnek, Florentyna minden földi hivatalok legmagassabbikáért indul harcba. Elhatározza, hogy ő lesz az Egyesült Államok első elnöknője…

Az első kötet két ember életét követi nyomon, egészen születésüktől halálukig, az egyik egy bostoni milliomos bankár csemete, a másik egy nincstelen lengyel gyerek, akit bezárnak a németek, elhurcolnak Szibériába az oroszok, és egy francia orvos segítségével sikerül megszöknie Törökországba, majd onnan felkerül a Black Arrow hajóra, és Amerikába utazik, ahol megcsinálj a maga szerencséjét, mint szállodalánc-tulajdonos és igazgató. Ellenfele, William gyerekkora sokkal nyugodtabb, bár apját hamar elveszíti (a Titanicon utazik), és meggyűlik a baja a mostohaapjával, aki kiforgatja anyját a vagyonából, előremenetele az iskolában igencsak sikeres. Később apja bankjának egyik igazgatója, és ebben a minőségében kerül kapcsolatba Abellel, akinek a barátja a válság idején öngyilkos lesz, mert nem kapta meg a banktól a kölcsönt. Abel William számlájára írja a dolgot, és innen kezdődik életük végéig tartó párbajuk, aminek során megmentik és tönkreteszik egymás életét valóban. Ám Abel lánya, Florentyna, aki sok szempontból hasonlít apjára, és William fia, Richard egymásba botlanak...



Ez a kötet az első felében párhuzamosan folyik a Párbaj történetével, ugyanazon időszakot, ugyanazon eseményeket mutatja, csak egy kicsit más szemszögből, egy másik oldalról. Végigkövethetjük Florentyna gyerek- és fiatalkorát, és ez a kötet most sokkal inkább rá koncentrál, ő emelkedik ki a főszereplők közül. Archer épp olyan zseniálisan vezeti a lány életútját - elsősorban a karrierjét -, mint tette azt az apjáéval és az apja ellenfelével. 

Olvasmányos, jól megírt, igazi Archer-regény. Aki olvasott már tőle, pontosan tudja, mire számítson tőle, és ez a regény se több, se kevesebb az elvártnál. Meglepően jól sikerült folytatás - bár a Párbaj talán egy hajszálnyival jobban tetszett. Archert a kedvenceim között tartom számon, mint írót (bár kicsit meg is vagyok rá orrolva néha, mert nem látom, hogy merne újítani), és a regényei közül az egyik kedvencem ez a kötete sem - második olvasásra sem okozott csalódást :)

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



2022. január 28., péntek

A hó és a múlt fogságában

Könyvajánló - Linda Castillo: A kívülálló

Korrupció, gyilkosság, lövöldözés, menekülés, izgalmak és fordulatok. Ismét egy Linda Castillo kötet, ami leveszi a lábáról a krimik szerelmeseit, ahol drámában és feszültségben nincs hiány.

Linda Castillo kiváló író. Fordulatos, érdekes sztorik, izgalmas szereplők. Kate Burkholder sorozatával nálam nyert és sorban olvasom is őket. A sorozat epizódos jellegű, apró visszautalásokkal, így akár önálló regényként is olvashatók a könyvek, de garantálom, hogy egy után olvasni akarjátok majd a többit is. Íme két kötet ajánlója, amiket már olvastam korábban:

Égető titkok

Szégyen

Legújabb magyar nyelven megjelent kötetében, A kívülálló című regényében a békés kisváros, Painters Mill behavazódik. Gyönyörű havas a táj, de már közelít a vihar, amikor a gyermekeit egyedül nevelő Adam nekiindul egy kis szórakoztató lovasszánozásnak, de a móka hamar véget ér, amikor egy árokba csúszott autót találnak a dűlő mentén, amit félig már belepett a hó. A sofőrüléshez lépve látja a nyitott ajtót, a kinyílt légzsákot és rengeteg vért az ülésen.

Az amishok segítőkészségükről ismertek, így rögtön keresni kezdi a sérült sofőrt. Rá is talál a hóban kuporgó nőre, akiről először azt hiszi, hogy elkéstek, de aztán a nő megmozdul és nem túl barátságos. A férfi segíteni próbál, mire a nő pisztolyt fog rá, de úgy le van gyengülve, hogy kiesik a fegyver a kezéből. A férfiban felmerül, hogy ott kéne hagyni, de aztán a nő elmondja, hogy ismeri Kate-et és ő maga is rendőr, így végül úgy dönt, hogy elteszi a pisztolyt és hazaviszi a nőt, majd szól a rendőrfőnöknek róla.

Kate meg is érkezik a házhoz és kiderül, hogy a nő, Gina, akivel tíz éve együtt tanultak az akadémián és jó barátok voltak, de az idő elsodorta őket egymástól. Gina elmeséli, hogy a teljes kapitánysága, az erkölcsrendészettel az élen korrupt és miután két ártatlan megölését is elsikálták, besokallt és ki akar tálalni. Erre rájöttek és most meg akarnak szabadulni tőle. Ügyet gyártottak ellene és kommandósok rontottak rá a lakásán, meglőtték ugyan, de nagy nehezen sikerült elmenekülnie. Kate-nek fogalma sincs mit tegyen, beszél hát azzal az emberrel, akiben mindenkinél jobban bízik, Tomasettivel, aki ügynökként talán utána tud nézni Gina sztorijának.

Miközben ketten próbálják kimonyozni, hogy mi is történik azon a kapitányságon és megbízhatnak-e Ginában, kapunk képeket a korrupt zsarukról is, akik el akarják intézni Ginát, hogy az ne tehesse tönkre a tökéletesen kiépített kis privát "maffiájukat". Mesterien próbálják besározni, elhitetni mindenkivel, hogy korrupt és rá akarnak verni egy gyilkosságot is.

Felbukkan egy barát a múltból. Vajon Kate hihet neki? Újabb, izgalmas, fordulatos regény, ahol semmiben sem lehetsz biztos. Egyik pillanatban hittem Gina ártatlanságában, a másikban sárosnak gondoltam. Ismét egy Castillo kötet, ami leveszi a lábáról a krimik szerelmeseit és, ahol drámában és feszültségben nincs hiány.

2405442.jpegKöszönöm, General Press Kiadó!

A kötet kedvezményes áron elérhető a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Főkép: fb.com/generalpress

Te is lehetsz a következő...

2022. január 27., csütörtök

New York-i titok

Ella Carey a New York-i titok című könyvének helyszínén, az 1940-es évek Amerikájában háborús hadigazdálkodás folyik, nők töltik be a frontra eltávozott férfiak helyét. Lily Rose, a felsőbb körökbe született fiatal lány minden vágya, hogy ahhoz menjen férjhez, akihez ő szeretne, és hogy egy kiváló étteremben szakács lehessen, de ezek a tervek nem találkoznak szülei támogatásával. Mit kell tennie ahhoz, hogy leváljon a családjáról és követhesse saját vágyait mind magánélete, mind karrierje szempontjából? A mű a Central Könyvek kiadásában jelent meg a közelmúltban.

Könyvajánló - Ella Carey: New York-i titok

A háború elveszi a férfiakat, miközben páratlan kiugrási lehetőségeket biztosít a nőknek. Ezt használja ki a felsőbb körökbe tartozó Lily Rose, akinek meseszerűen elrendezett élete a háta közepére sem hiányzik (gazdag élet biztosította előnyök, jó partinak számító férjjelölt előre kinézve). Ő nem szeretne érdekházasságot, és szakács akar lenni, mégpedig nem is akármilyen szakács, és ezekért hajlandó kimozdulni komfortzónájából. De mire lesz ez elegendő? A családja egyáltalán nem támogatja ebbéli terveiben, az ő társadalmi helyzetükben lévő hölgy menjen férjhez és maradjon otthon. Ráadásul a háború után visszatérnek az életben maradt férfiak, akiknek KELLENEK az addig nők által betöltött munkahelyek.

A helyszín New York a második világháború idején. A cselekmény nem tekintget ki frontokra, más országokba, egyszerűen a háborúra berendezkedett amerikai nagyvárosi életet festi le, tele a ma emberének furcsa hiánygazdasági megszorításokkal. Gondoltad volna-e, hogy meg lehet határozni, hány gomb lehet egy ruhadarabon? És hogy anyagtakarékosság címszó alatt eltűntek róluk a zsebek? Számos háborús kihívást ecsetel a szerző a történet során, például azt, hogy mekkora probléma a hadigazdaságra átállt országban egy étterem mindennapi élete: fejadagok bevezetése, minőségi (de egyáltalán mindenféle) alapanyagok egyre gyérülő csordogálása beszerzési szempontból. Főznél te boldogan, ha lenne miből... A főhős nagyokat alkot, fantáziája folyamatosan helyettesítő anyagokon jár, és kreativitása egyre nagyobb felelősségeket rak a vállára státuszban, karrierben is. Közben persze, hogy szerelmes is lesz - azért romantikus regény (is) ez, ugyebár.  
– Ez a háború, miközben elveszi a férfiakat, olyan lehetőségeket ad a nőknek, amilyenekre korábban még sosem volt példa. Hozd ki ebből a legtöbbet, kedvesem. Mert minél jobban felépíted a karrieredet, annál inkább hozzá tudsz járulni a háztartásod költségeihez. Soha nem fogsz teljesen egy férfira támaszkodni, hogy ő gondoskodjon rólad. És ez azt jelenti, hogy a szíved szerint dönthetsz.

Lily Rose tehát többszörös szorításban él: 1) az anyja mesterkedései, aki semmi szín alatt sem szánja lányát dolgozó nőnek, főleg nem egy étterem konyhájában, legyen az bármilyen sikeres vállalkozás is, 2) a férfiak uralta világban egy nőnek nem jut sok babér, pláne, ha a férfiak hazatérve visszakövetelik az addig lányok, asszonyok által betöltött helyeiket. A szerző nagyon sok rétegben árnyalva hozza az olvasó elé a fenti világ kétszínűségét, kettős mércéjét, könyörtelenségét és a gyengébbnek tartott nem kiszolgáltatottságát mind magánéleti, mind közéleti, mind munkahelyi tereken.

Hogyan válik Lily erős, elkötelezett, önálló személyiséggé egy férfiak által uralt világban? Minek kell történnie, hogy ellenálljon mind az anyja és a családja által támasztott követeléseknek, valamint megtalálja és kikanyarítsa helyét választott hivatásában is? Az utolsó 50 oldalon meglódulnak a történések, és.. és mint kiderül, az élethez néha azért nem árt egy kis szerencse is. 

Fülszöveg

1942, ​New York. Európában háború dúl, Lily Rose pedig – szembeszállva gazdag családja elvárásaival – szakácsként dolgozik a város egyik legjobb éttermében, ahol nő létére akár konyhafőnök is válhat belőle. Törekvéseiben a jóképű szicíliai séf, Tom Morelli segíti, akivel mindennap késő estig dolgoznak, hogy ízletes ételeket tálaljanak a New York-iaknak.
Lily anyja viszont mindent elkövet, hogy eltántorítsa lányát a céljaitól: közli vele, hogy feleségül kell mennie ahhoz a férfihoz, akit ő választott számára.
A háború azonban mindent megváltoztat. Tomnak és Lily leendő vőlegényének is be kell vonulnia, a lánynak pedig döntenie kell: maradjon a családjával, és továbbra is élje a társadalmi rangjának megfelelő, biztonságos életet, vagy hallgasson a szívére?
Ella Carey (a képen) második világháború idején játszódó romantikus regénye lenyűgöző történet bátorságról, szerelemről és barátságról. Érzékletesen festi le, ahogy a háború fokozatosan beárnyékolja a fényűző amerikai életet, és egyúttal megnyitja a lehetőséget egy fiatal nő előtt, hogy ebben a bizonytalan világban megvalósíthassa az álmait.

Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: New York-i titok
Szerző: Ella Carey
Fordító: Ács Eleonóra
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 408
Megjelenés: 2021. augusztus 30.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9789633249017






2022. január 26., szerda

Egy nyár, egy élet, és egy halál története

 Könyvajánló - Rachel Bateman: Someone else's Summer - Valaki más nyara

Anna egy tragikus balesetben elveszíti a nővérét, Stormot, de megtalálja szeretett testvére bakancslistáját, és eldönti, hogy a nyarat arra áldozza, hogy végigélje nővére terveit. Az út végére váratlan dolog történik: saját magát ismeri meg még jobban.


Anna mindig is bálványozta a nővérét, Stormot, így miután a lány egy tragikus autóbalesetben meghal a középiskolai ballagása éjszakáján, a család összeomlik, Anna pedig teljesen elveszettnek érzi magát. Aztán a lány megtalálja Storm nyári bakancslistáját, és úgy dönt, azzal tiszteleg a nővére emléke előtt, hogy ez lesz élete legjobb nyara – melynek részeként hatalmas autós körutazásra indul az álmoskás iowai városból az óceánpartra.

Anna mindent ki szeretne pipálni Storm listájáról a nővére legjobb barátjával, Cameronnal – a szomszéd sráccal –, aki talán tudta, hogy Storm álomnyara végül majd ahhoz vezet, hogy Anna megismerje önmagát.

 Anna és Storm között csupán 11 hónap van, a két lány együtt nőtt fel, mindent együtt csinált, és Anna számára Storm jelentette a varázslatot. Vele együtt kerestek tündéreket a kertjükben és mögötte a kiserdőben, az ő jelenlétében változott a fa az udvaron tündértanyává, játszóházzá, és volt a kert középkori várrá lovagokkal. Aztán egy napon a szomszédba költözött egy család, egy magas, nyurga fiúval, Cameronnal, aki Stormmal volt egyidős. Ettől kezdve hárman elválaszthatatlanok voltak, egészen az iskola első napjáig. Anna oda nem követhette őket akkor, csak egy évvel később.

Ez van az igazsággal: még amikor azt is hisszük, hogy ismerjük, mögénk lopakodhat, és leteríthet.

Nem sokkal később kiderült, hogy Storm beteg, Burkitt-limfómás, ami a non-Hodgkin-limfómák közé tartozik, a daganatos megbetegedések egy összetett formája. A kislány végül legyőzte a betegséget, és lassan visszatérhetett megszokott életéhez. Anna visszakapta a testvérét, és végre minden a régi, de csak akkor döbbent rá, hogy nincsenek is barátai, csak Storm és Cameron, amikor a két idősebb gyerek középiskolába kezdett járni. Ezért Anna a középiskolában változtat, és a fura, visszahúzódó Storm és Cameron helyett a szurkolócsapatot erősíti, barátai lesznek. 

A két idősebb gyerek között a kapcsolat azonban megmarad, sőt, szorosabbá válik - de sosem lép át egy határt. Szoros, testvéri kötelék ez köztük, még ha valójában nem is testvérek. Aztán Storm és Cameron leérettségizett, és a sikeres érettségi napján hazafelé tartva a lány szörnyethal egy autóbalesetben. Ezzel széthullik a család élete, Anna és Cameron elveszítik a legjobb barátjukat, a testvérüket... de Anna talál Storm holmijai között egy listát, amit a lány írt: afféle bakancslista a nyárra? Az életre? Ki tudja. A gyászfolyamat részeként elhatározza, hogy Cameronnal együtt nekivág egy hosszú, autós utazásnak Iowából az óceánpartra, és kipipálja Storm minden pontját a listáról. Azt azonban nem is sejti, hogy az út végére valami egészen meglepőre talál: saját magára.

Rachel Bateman regénye egy különleges nyár története, amelyben egy fiatal, gyászoló, de végül egyre inkább a saját útját megtaláló lányról szól. Nagyon tetszett, ahogyan a gyászt, az érzelmeket megjelenítette a szerző, és hogy Anna személyében egy nagy veszteséget szenvedett, de mégis egy életvidám, pozitív figurát írt le. Jó volt elveszni a történetben, bejárni Amerika útjait a lapokon át, de közben mégis egy gyászoló, de életvidám lány érzelmein keresztül látni mindent. A bűntudat, a keserűség, a ráébredés, hogy mégsem ismerte annyira a nővérét, mint hitte, és amikor kikerült a közös - hármukkal közös - kis világukból, akkor már egy picit elveszítette a testvérét. Az egész kötetből süt az, hogy mennyire fájdalmas elveszíteni egy közeli családtagot, ugyanakkor az élet velejárója sajnos, ami megy tovább. És idővel, de minden seb begyógyul. A legmélyebbek is.

De mi rendben leszünk. Nem most, nem holnap. Valószínűleg hosszú ideig még nem. De majd egyszer rendben leszünk.


 

Rachel Batemannek ez az első regénye, amit a Könyvmolyképző Kiadó hozott el a magyar olvasóknak Kereki Noémi Valentina fordításában. 

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

2022. január 25., kedd

Egy gyilkos elme

Könyvajánló - Mike Omer: Egy gyilkos elme (Zoe Bentley 1.)

"Megfojtotta, bebalzsamozta és pózba rendezte áldozatait. Vajon Zoe megállíthatja a gyilkost – és eltemetheti a saját múltját?"

200896454_322070232922443_1624220395032137765_n.jpeg

Mike Omer Egy gyilkos elme című thrillerében két idősíkon ismerjük meg a trilógia címadó szereplőjét, Zoe Bentleyt. Egyiken megismerjük a napjainkban sikeres és tehetséges igazságügyi pszichológust, aki az FBI profilozóit erősíti szaktudásával, másikon pedig 19 évvel korábbi, gyerekkori traumáját, ami elterelte az ehhez a karrierhez vezető útra.

Chicago utcáit egy brutális sorozatgyilkos teszi még veszélyesebbé. Áldozatai fiatal nők, akiket meggyilkolásuk után szexuális vágyai kielégítésére használ, majd bebalzsamozza őket és napokkal később különféle élethű pózokba rendezve hagyja az utcán. Ijesztő, morbid, beteges.

Egy FBI ügynök, Tatum Gray és Zoe Chicagóba utaznak, hogy segítsék a helyi erőket. Ez a gyilkos módszeres, óvatos, nem hagy nyomokat. Hogy lehet levadászni egy ilyen szörnyeteget? A nyomozóknak minden apró morzsát meg kell vizsgálniuk és meg kell tanulniuk a gyilkos fejével gondolkodni, közben pedig bízni benne, hogy hibázik mielőtt újabb áldozatot szedne. A nyomozás közben a szerző egy-egy fejezet erejéig engedi, hogy belessünk ebbe az elborult elmébe. A vadászat izgalmába, a motivációjába, a módszereibe, rajta keresztül pedig látjuk a rettegő áldozatokat, mielőtt a hurok rászorul a torkukra.

A másik idősíkon, a múltban megismerjük a tizennégy éves Zoet. Egy békés kisváros élt, amelyet felkavar egy sorozatgyilkos, aki már harmadik áldozatát ejti. Mind tinédzserek, akiket megerőszakoltak, megfojtottak s végül a vízparton hagytak szétszaggatott ruhában, megbecstelenítve, mint egy darab szemetet. Az egész város retteg, Zoe pedig rettentő kiváncsi, végül saját nyomozásba is kezd. Öreg hiba. Ez a lépés majdnem az életébe kerül és egy életre megsebzi. Ráadásul a gyilkos időről időre egy apró ajándékkal emlékezteti rá, hogy még mindig szabadon jár és szemmel tartja a őt.

Zoe okos, érdekes, traumatikus eseményeket átélt szerethető karakter. Partnere, Gray különleges ügynök pedig a vicces figura, aki eleinte kicsit sem veszi komolyan a nőt. Tetszett, hogy ebbe a sötét sztoriba egy kis vidámságot csempészett a szerző Tatum nagyapján, a problémás, az ügynök távollétében házibulit rendező, éjjel a parkban drogot vásárló Marvinon és nem túl barátságos macskáján, Szeplősön keresztül.

A végére egész jó kis könyv kerekedett ebből. Az elején nagyon küzdöttem ezzel a könyvvel. Körülbelül a harmadáig nem tudott megfogni, untam. Aztán végül örültem, hogy nem adtam fel, mert megérkezett az áttörés, ahonnan már letenni sem tudtam. Végre pörgött a cselekmény, végre volt miért izgulni, megtelt feszültséggel a regény. Tetszett, ahogy a jelen eseményeibe bekúszott a múlt sötét fellege. Ahogy apránként kibontakozik a jelenlegi ügy, miközben fékezhetetlenül, forró lávaként felszínre tör a múlt, hogy mindent elpusztítson. A könyv utolsó mondata pedig kifejezetten alattomos húzás volt a szerzőtől... A trilógia minden része megjelent már angolul, remélem a Könyvmolyképző Kiadó elhozza a folytatást is a magyar olvasóknak, szívesen olvasnám, hogy lássam mi sül ki ebből a sorozatból.

8658_b1.jpegKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Főkép: instagram.com/book.raid

A legveszélyesebb fegyver az emberi elme

A szeretet és az árulás traumája

Út a Fénybe, amely inkább a sötétséget jelenti...

2022. január 24., hétfő

Montessori-módszer híres megalakítójának regényes élete

Laura Baldini A tanítónő című regénye a Montessori-módszer híres megalkotójának, Maria Montessorinak az életrajzát dolgozza fel. A hivatkozott módszer annyira életszerű, hogy napjaink óvodáiban, iskoláiban a mai napig is alkalmazzák. Az orvosból lett kivételes tanítónő munkásságával sok kötetnyi irodalom foglalkozik, de magánélete örömeiről, bánatairól eddig senki sem kutatott és írt - ezt cselekedte meg Laura Baldini. A főhős életében is felmerült az örök kérdés: szerelem vagy hivatás? A mű az Ikonikus nők-sorozatban jelent meg, a Central Könyvek gondozásában.

Könyvajánló - Laura Baldini: A tanítónő

1894 őszén Maria Montessori idegesen vár Rómában a papájára, hogy elvigye őt tanulmányai színhelyére, az egyetemre, azon is belül az anatómiai szekcióba. Hiába, szűk 130 éve Olaszországban ilyen helyre nő gardedám - és főleg férfi gardedám nélkül a lábát sem tehette be - ugyanakkor orvosi diplomát gyakorlati boncolás nélkül nem kaphatott. Persze, már maga az is óriási ribilliót okozott, hogy orvosnak tanult, az apja hosszú ideig szóba sem állt vele emiatt.

Maria lassacskán, a sok lába elé vetett gáncs ellenére, finisbe kerül diplomájának megszerzéséhez, amikor két állást is felajánlanak neki segédorvosi pozícióban, majd, mivel pszichiátriából kívánja írni szakdolgozatát, annak is mutatkoznak jelei, hogy képes elérni ott is egy állást. 1896. februárjában végzős dottoressaként be is lép a pszichiátriai klinika ajtaján, ahol szinte katatón gyerekeket pillant meg. Ahogy elnézi őket, egyre inkább meggyőződésévé válik valami. Mi van, ha a pszichiátrián a gyerekek nem is éhesek, hanem játékokra, értelmes foglalkozásra vágynak? Máskülönben miért játszanának a kenyérrel, amibe lyukat fúrnak és azon keresztül kukucskálnak, egyforma darabokra törik őket és egymásra halmozzák, mint az építőkockákat, brummognak neki, mintha lovaskocsi lenne és hasonlók? A többi, nos, a többi ma már történelem.

A képen Maria Montessori idős korában

A Montessori életrajz regényes megvalósítása kiváló munka Laura Baldinitől. Remek, olvasmányos kötet lett belőle, a legtöbb ember, aki kézbe vette a művet, örömmel abszolválta a tartalmat. Maria rengeteg akadályon keresztül verekedve kapta meg orvosi diplomáját, amelyek ábrázolása elsőrendűen sikerült. Plasztikusan betűkbe lett öntve a főhős elkötelezettsége, hivatástudata és mérhetetlen ambíciója, ami hamar meghozza neki a hírnevet, nemzetközi szinten előadásokat tart, karrierje egyértelműen beindul. Nem színezi túl Maria szerelmi kapcsolatát sem, ugyanakkor a kor akkori felfogását a női karrierrel kapcsolatban is kézzel foghatóvá teszi az olvasó számára. A szerelem és a törvénytelen gyermek, kontra hivatástudat, elért eredmények, karrier nagy dilemma elé helyezi doktornőnket. Giuseppe alakja (Maria szerelme) hozza a 120-130 évvel ezelőtti férfigondolkodást, maga is doktor, ugyanakkor becsvágyó is, aki nehezen viseli, hogy az oldalán lévő nő hasonlóan sikeres, mint ő, sőt; társa karrieréhségét sem érti maga valójában, és elhanyagoltsága miatt más nők felé kacsintgat. Mariat a gyerekével kapcsolatos döntési kényszer és a férfi csapodársága bizalom szempontjából örökre megtöri: rá kell döbbennie, hogy végső soron élete minden fontos válaszútján csak magára számíthat.
 
Nos, kedves olvasó, te nőként hogy döntenél 1901-ben, amikor az olasz társadalom a férjezett asszonyoknak nem engedi hivatása gyakorlását, a lányanyákat pedig megveti és kiközösíti? Mindegy, milyen okos és tehetséges vagy, mindegy, hány évet güriztél a diplomádért, majd a jelenlegi szakmai megbecsülésedért. Házas asszony és házi asszony lesz belőled, és a szakmai életednek annyi. Férjhez mentél volna-e a szeretődhöz (aki többször is megkérte a kezed), és sutba dobtad volna-e az elért eredményeket, karrieredet, tudásodat és hagytad volna - elfogadtad volna, hogy, minden tudományos eredményed onnantól a férjed neve alatt jelenjen meg? Abortusz nem létezik, de a leányanyát megbélyegzik a bűnben fogant gyermekével együtt, és a karrierje akkor is derékba törik, ha lányanyasága kiderül. Ha titokban megszüli és lemond a gyermekről, árvaházba kerül, ami majdnem egyenértékű azzal, hogyha problémás, elmegyógyintézetbe rakják, ahol az ingerszegény környezet előbb-utóbb katatón állapotba hozza őt, esetleg kikerül gondozásba, ahol bárki üthet rajta egyet, éheztethetik, belerúghatnak büntetlenül - netán utcagyerek, bűnöző lesz belőle. Vagy fizetségért kiadható gondozásba egy tehetős családhoz, ahol előzetes bejelentés után bármikor meglátogathatja az anya.
 
Tessék: dönts! Mi az az ár, amit az 1901-ben uralkodó viszonyok között hajlandó lennél megfizetni a szabadságodért és a szakmai előmeneteledért? Én a helyedben megfontolnám a választ és érdemes a megszületett gyerek sorsát is nyomon követni, mielőtt végleg pálcát törsz Maria Montessori felett...

Fülszöveg

Róma, 1896. A fiatal Maria Montessorit mélyen megrendíti, amikor városa pszichiátriai klinikáján először találkozik „gyengeelméjűnek” nevezett gyerekekkel. A sivár kórteremben kísérteties csönd uralkodik, Maria szomorú gyermekarcokat lát. Amikor azonban játékszereket ad a kezükbe, a kicsik a szeme láttára kelnek életre letargiájukból.
Ez Maria addigi életének legboldogabb pillanata, egyszersmind példátlan pedagógiai pályafutásának kezdete. Elkötelezettsége, hivatástudata és ambíciója hamar meg is hozza a szakmai sikereket és hírnevet, úgy tűnik, karrierje megállíthatatlanul ível felfelé. Ám amikor beleszeret egy kollégájába, egyszerre minden megkérdőjeleződik, és Maria életének legnehezebb döntése elé kerül.


Köszönöm a lehetőséget a Central Könyvek Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: A tanítónő
Szerző: Laura Baldini
Fordító: Győri László
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2021. augusztus 09.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9789633248935