A legveszélyesebb fegyver az emberi elme

Könyvajánló - Christopher Farnsworth: Halálakták

"Lendületes thriller, melyből kiderül,
hogy a legveszélyesebb fegyver az emberi elme."

Könyvmolyképző Kiadó szuper könyveket válogat a Kristály pöttyös könyvek sorozatába. Minap értem a végére a szintén ebben a sorozatban megjelent Halálakták című könyvnek, mely egy pörgős, akciódús, letehetetlen thriller. Christopher Farnsworth kiváló író. Teljesen beszippantott a kötet. Lendületes és az események filmszerűen peregtek előttem. Na, de miről is szól ez az izgalmas regény?

A főszereplő John Smith, aki egy különleges képességgel született: képes hozzáférni mások gondolataihoz. Most tuti a gondolatolvasás jut először eszetekbe, de John ennél sokkal többre képes. Nem egyszerűen olvas a gondolatokban, hanem képes kimerni belőlük egy adagot és aztán a saját fejében átnézni őket. Ráadásul képes összekuszálni mások elméjét, ezáltal befolyásolni a gondolataikat. Erről rögtön a kötet elején kapunk is egy durva ízelítőt, amikor egy ügyfele lányát elrabolják és a túszejtőkkel tárgyal. Amikor ég a lába alatt a talaj, pusztán a gondolat erejével képes elérni, hogy az egyik lelője a társát, majd a lövész leugorjon egy háztetőről. Már ezen a ponton tudtam, hogy imádni fogom a könyvet.

Ahogy haladunk előre a kötetben megismerjük John múltját. Kapunk egy szeletet a gyerekkorából, aztán arról is, hogy miként került a katonasághoz tizenhat évesen. Megtudjuk, hogy onnan mi juttatta el a CIA-hoz, ahol kiderült, hogy csak töredékét használja ki a képességének. Megtanították rá, hogy miként használja kihallgatásoknál és arra is, hogyan védje meg magát vele, hogyan használja fegyverként a saját elméjét. Jó tanulónak bizonyult és az egyik leghatékonyabb ügynökükké lépett elő.

Persze egy ilyen képesség áldozatokkal jár. Érzi mások fájdalmát, átéli a félelmeiket, a szörnyű emlékeiket és folyamatosan zajban él. Hogy képes legyen tisztán gondolkodni, kénytelen tompítani az érzékein drogokkal, alkohollal. Ördögi kör. Az is durva volt, amikor egy véletlen folytán rájött, hogy sokkal brutálisabb dolgokra képes, mint azt gondolta volna.

Miután besokallt a CIA-nak végzett munkától a magánszektorban kezdett el tevékenykedni. Olyan ügyeket oldott meg, amire senki más nem képes. Mint például egy emberrablás, ahol a túszejtő fejéből gond nélkül képes kiolvasni a helyszínt, ahova a felmentő sereget kell küldeni. Egy nap egy dúsgazdag IT-s zseni, Everett Sloan bízza meg egy munkával. Egyik volt alkalmazottja ellopott tőle egy fontos szoftvert, amit vissza kell szereznie. Ám valami félresiklik és a mellé beosztott fiatal asszisztenssel, Kelsey-vel az oldalán golyózáporban találják magukat.

A CIA ügynökeként sok mindent látott és átélt Smith, de ezúttal egy olyan ellenség vadászik rájuk, aki látszólag nincs híján az erőforrásoknak és a kapcsolatoknak. Egyetlen esélyük a túlélésre John különleges képessége. Megkezdődik a lehetetlennek tűnő versenyfutás, ahol egy idő után már nem is tudjuk ki is ebben a sztoriban az űzött vad és ki a vadász.

A különleges képesség miatt kicsit féltem ettől a regénytől, mert pont azért szeretem a pszichothrillereket, mert attól igazán ijesztőek, hogy bármikor megtörténhetnek az olvasottak a valóságban is. Bár ez a könyv inkább akció-thriller, de annak kiváló. Én valahogy nem éreztem elrugaszkodottnak John képességét. Tudósok sokat foglalkoznak vele, hogy miként lehetne az agyat aktívabb működésre bírni, így akár az sem elképzelhetetlen, hogy rohangál egy-két John a világban.

Nagyon tetszett a srác karaktere, az esze, a talpraesettsége és ahogy a szerző ezt a képességet elénk tárta. Vannak arra utaló jelek, hogy John pszichopata, de ettől talán még jobban tetszett. (Tudom, fura ízlésem van. :D ) A sztori is érdekes volt, izgalmas, pörgős, akciódús. A fordulatok is tetszettek és a szerző nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőivel. Külföldön már megjelent a sorozat következő epizódja is. Remélem a kiadó elhozza a magyar olvasóknak a folytatást, mert örömmel merülnék el újra John Smith kalandjaiban.

8306_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Fordító: Kádár Pál

Kövess minket Facebookon is!

 

A gyilkosságok nem értek véget, amikor a férjét elkapták

A lány, akit elrabolt egy szociopata

Út a Fénybe, amely inkább a sötétséget jelenti...

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes