Szuperképességű kutyák, akik életeket mentenek

Könyvajánló - Maria Goodavage: Gyógyító kutyák

A kutyáknak szuperképességeik vannak és ezek a történetek ezt be is bizonyítják.

Amikor valaki azt mondja, hogy a kutyáknak kifinomult szaglása van, azon senki nem lepődik meg, pedig még csak nem is a legjobbak ebben az emlősvilágban. Azonban bizonyították számos területen, mint például a nyomkövetés, a vadászat, a robbanóanyagok vagy a kábítószerek felderítése, hogy az emberrel együttműködve nincs párjuk a szagok felderítésében. Sőt még arra is képesek, hogy olyan veszélyeztetett vagy a kihalás szélén álló fajok ürülékét kiszagolják, mint például a kardszárnyú delfin, a tigris vagy a farkas.

A tudósok azonban nem elégednek meg ennyivel, szerte a világon dolgoznak azon, hogy olyan kutyákat képezzenek ki, akik segítségünkre lehetnek betegségek leküzdésében vagy egyes betegséges kiszagolásában. A szerző bejárta. világot, hogy felkutassa ezeket a különleges állatokat és ebben a kötetben olyan "bioérzékelő" kutyákat mutat be nekünk, akik a tudomány élvonalában járnak.

A szerző a kötetet három részre tagolta. Az első részben szereplő "kutya doktorokat" arra képezték ki, hogy képesek legyenek kiszagolni a rákot, a Parkinson-kórt, az agyvérzést, a vészesen alacsony vagy magas vércukorszintet. Amint ezt érzékelik, riasztják a gazdájukat.

Többek között megismerhetünk egy szervezetet az Egyesült Államokban, ahol cukorszintőrző kutyákat képeznek ki. Ez mit jelent? a Dogs4Diabetics-nél olyan kutyákat képeznek ki, akik képesek jelezni az I-es típusú cukorbetegségben szenvedő gazdájuknak, amennyiben a vércukorszintjük vészesen lezuhan. Megismerjük egy kisfiú, Clay és kutyája, Whitley közös útját és néhány alkalmat, amikor ez az okos szőrmók megmentette a fiú életét. Mindenhova elkísérte, sőt, még a gimnáziumi tablóra is felkerült. Egy ilyen képzett kutya hihetetlen megnyugvást jelent a családnak, végre nem kell éjjel óránként benézni a gyerekre, hogy minden rendben van-e, mert van egy őrangyala, aki az éjszaka közepén is azonnal riasztja a gyereket, ha vészesen elmozdult a vércukra.

Számos kutya történetével ismerkedünk meg a világ különböző pontjairól. Megismerjük többek között a zágrábi Ninát, aki epilepsziás gazdáját segíti át a rohamokon és még a roham érkezése előtt figyelmezteti őt és családját a közelgő veszélyről. Aztán elrepülünk Nagy-Britanniába, hogy olyan ebekről olvassunk, akik képesek kiszagolni a rákot. Rengetegen halnak meg olyan rákbetegségekben, amelyek túlélhetők lennének, ha időben fedezik fel őket. Egyes kutatók pedig azon dolgoznak, hogy kutyák segítségével, laboratóriumi körülmények között, nagyszámú mintát gyorsan és megbízhatóan szűrjenek ki. 

914bd4e463b34de0836b356f79256e7f_large.jpgA második részben szereplő kutyák alvászavarokkal, antibiotikumoknak ellenálló kórokozókkal és potenciális járványügyi katasztrófák megelőzésével foglalkoznak. Félelmetes volt olvasni Danielle történetét, aki bár teljes életet képes élni narkolepsziásként, minden alkalommal félve kell elindulnia egy baráthoz, nagy odafigyeléssel kell lemennie egy lépcsőn vagy állni egy ablak mellett. Szörnyű lehet úgy élni, hogy mindig körültekintőnek kell lenni, mert bármikor kicsúszhat alólunk a talaj. Gyerekként is kemény volt, de néhány évvel a főiskola előtt még jobban szorongott.

"Egy nap, miközben egy barátnőjével nevetgéltek a házuk előtt, érezte, hogy hatalmába keríti a kataplexia. Az arcizmai elernyedtek, a nyelve összeakadt, a látása elhomályosult, a feje előrebukott. Összeesett a kocsifeljárón és beverte a fejét a betonba. Agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett."

Aztán megérkezett az áttörés. A Canine Partners for Life munkatársai ugyan még soha nem képeztek ki kutyát narkolepsziás beteg számára, de úgy gondolták működhet a dolog és néhány hónappal később Danielle találkozhatott Rollóval, a mosolygós labradorral. (A képen balra Danielle és Rollo láthatóak.) Rollót két éven keresztül képezték, de nem voltak biztosak benne, hogy beválik a lány kataplexiás és alvásrohamaival. De azóta évek teltek el és Rollo sziklaszilárd támasza lett. Elkapja, ha elesik és felállásnál is úgy áll a lány mellett, hogy tudjon rá támaszkodni. Felébreszti, amikor magától nem menne és mindenhová elkíséri, amikor sétálnak a hám segítségével húzza a lányt, így az kevésbé fárad el és azóta ritkábban is esik össze. A rohamokat ugyan nem jelzi előre, de enélkül is rengeteg segít. Tárgyakat vesz fel a földről, kulcsot, telefont, képes villanyt kapcsolni, cipelni a bevásárlószatyrot, kinyitni a hűtőt, lesegíteni Danielle kabátját vagy akár fizetni a boltban és, ami a legfontosabb: mindig jókedvre deríti a lányt.

Számos olyan baktériummal találkozunk nap mint nap, melyek egy egészséges embernél szinte ártalmatlanok, de amikor egy gyenge immunrendszerű beteggel találkoznak, az súlyos problémákhoz vezethet. Ilyen például egy baktérium (pseudomonas aeruginosa), amely főleg a kórházakban jelent komoly veszélyt. Ha kutyákat képeznek ki a baktériumok kiszagolására, sokkal hatékonyabban és olcsóbban lennének képesek kiszűrni a fertőzéseket.

A harmadik részben pedig azok a kutyák vannak, akik közvetlenül is segítenek. Ők azok, akik mentális betegeknek (szorongás, depresszió, tudathasadás, PTSD) nyújtanak segítséget. Olvashatunk olyan kutyákról, akiket arra képeztek ki, hogy a PTSD-ben szenvedő veteránt megnyugtassák, de olyanról is, aki tökéletes társa egy autista gyereknek.

A kötetben számos bájos történet kapott helyet, de egyik kedvencem Penny, a boxer-Jack Russell keverék, aki többször is megfordult egy menhelyen, de végül Kevin Turner és felesége otthonában talált szerető családra. Olyannyira összehangolódtak a gazdival, hogy amikor gyerekkori traumái miatt Kevin izzadságban vergődve rémálmából ébredt, kiderült, hogy Penny ébresztgette. Aztán ez többször megismétlődött. Korábban ezek az álmok hosszan gyötörték, de most Penny kirántotta a szenvedésből. Már ekkor tudta, hogy különleges kutya, aki aztán újra bizonyított, amikor előre jelezte Kevin szívromát, majd egyszer az utcán sétálva egy ismeretlen férfinál is jelzett, ezzel két életet mentve meg. És bár a kötet címe a Gyógyító kutyák, néhány macska is helyet kapott a könyvben. Képzetlen cicák, akik mégis képesek voltak betegségeket észlelni.

Maria Goodavage harminc éve ír kutyákról újságíróként. Ezúttal egy nagyon izgalmas és érdekes témát választott. Élvezettel olvastam ezekről az okos négylábúakról, akik profi kiképzés után páratlan dolgokra képesek. A szerzőnek hála beleshettem a világ különböző pontjain található kutatóintézetek színfalai mögé, miközben megismertem magasan képzett kutyákat és társaikat, akik vállvetve harcolnak testi és lelki betegségek ellen.

Rengeteg tudományos információ, izgalmas kutatások, különleges kiképzések és csodálatos állatok. Ez a könyv bármelyik kutyabarátot garantáltan levesz a lábáról. De biztos vagyok benne, hogy szinte senkit sem hagy hidegen a téma és sokan örülnének, ha ez a könyv kerülne a karácsonyfa alá.

5776370_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

Kövess minket Facebookon!

Tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról

Egy mentett kutyus igaz története a boldog otthonig

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes