Jupiter hagyatéka: képregény vs. tévésorozat

Könyvajánló - Mark Millar: Jupiter hagyatéka (Jupiter's Legacy) 

"Amikor a szuperhősök uralják a világot, megmenthetnek-e minket a szupergonoszok?"

1932-ben járunk Marokkóban. Adott egy maréknyi utazó, köztük egy testvérpár, Sheldon és Walter, akik a nagy gazdasági világválság idején egy különös látomást követve rátalálnak egy szigetre. Egyszerű emberként indultak, de páratlan képességekkel tértek vissza az Államokba. Küldetésükké válik, hogy megmentsék a világot.

Évtizedeken keresztül hajszolják a bűnözőket, családot alapítanak és örökítik képességeiket. Szuperhősök és szupergonoszok küzdenek egymás ellen, de akadnak olyanok, akik vezetőjükkel, Utópiával nem értenek egyet. Ráadásul hiába a sikeres csaták a bűn és sötétség ellen, saját gyermekeikre nem jut annyi idejük, mint arra szükség lenne.

Amikor beleszületsz egy szuperhős családba, vajon van választásod? Lehetsz csupán hétköznapi ember, foglalkozhatsz a klímakatasztrófálval, az adókkal, a vallásokkal? Sheldon fia, Brandon nem tud felnőni apja hatalmas elvárásaihoz, hogy egyszer majd átvegye a stafétát, lánya pedig nem akar harcolni, ráadásul teherbe esik mindenidők leghírhedtebb szupergonoszának fiától.

De a családban nem csupán ők nem értenek egyet Sheldon, azaz Utópia céljaival. Sokaknak van elege a basáskodásból. Testvére, Walter szerint joguk és kötelességük van beleszólni a világ vezetésébe is. Meg akarja újítani a kapitalista világot, s sikerül sokakat maga mellé állítani, hogy erőszakkal új vezetés lépjen Utópia helyére. Akik pedig nem értenek egyet, kénytelenek menekülőre fogni.

Megtudjuk miként kaptak az erőt a szigeten és azt is, hogy mi lesz a vesztük. Látunk egy elveszett fiút, aki csak apja tiszteletére vágyva elkövetett egy hatalmas hibát, ami tragédiákat hozott magával. Aztán ugrunk az időben, hogy megnézzük miként boldogul egy elcseszett, kifordult világban alteregója mögé bújva Chloe és Hutch szülő szerepben. Gyereküket arra nevelik, hogy rejtse el a képességeit, mert csak így maradhatnak biztonságban. De a gyerekek szeretnek titokban lázadni, míg végül beüt az elkerülhetetlen vihar és toborzásba kezdenek, hogy helyreállítsák a világ régi egyensúlyát.

Mark Miller neve nem cseng ismeretlenül már hazánkban sem. Számos képregénye jelent meg magyar nyelven, melyek közül több is a vásznon kötött ki. Többek között a Kingsman és a Ha/Ver. Akárcsak ez a képregény, melyből a Netflix készített sorozatot és pár hete már elérhető a streaming szolgáltatónál. Tetszett a történet, még akkor is, ha kicsit elcsépelt a sztori, bár sokkal inkább szól a látványos akciókról, mint a történetről, és a karakterépítés is hagy kívánni valót maga után, szerencsére fontos mondanivalónak nincs híján. Van az elfoglalt szülő hatalmas elvárásokkal, de fontos teendői közben megfeledkezik a gyereknevelésről, aminek köszönhetően aztán annak rendje és módja szerint a kölykök felnőnek és zűröket okoznak, majd szépen ellene is fordulnak.

Mivel a képregény nem volt rossz, gondoltam megnézem, hogy mi lett ebből a képernyőn. A történetet két idősíkon fut: az egyiken megismerjük a szereplők múltját, a másikon pedig napjainkban járunk. Bőven volt mit színezni a sztorin, ahhoz, hogy képesek legyenek több évadon keresztül futtatni a történetet. A harmincas években futó szál nagyon izgalmasra, látványosra sikerült. Ráadásul a karakterek megkapták a maguk háttértörténeteit és az írók jól építették fel a sztorit, hogy vége nagyot szóljon. Ezzel szemben a napjainkban játszódó jelenetekben akadtak üres, számomra unalmas részek. A karakterekben történt változásokra sem volt feltétlen szükség, sőt! Brandon sokkal erőteljesebb karaktere, amit a képregényben látunk, ezerszer jobban mutatott volna a képernyőn. Plusz hiányoltam a politikai szálat, ami erősen jelen van a képregényben. Összességében egyszer nézhetőre sikerült, de nagyon nehezen hunytam szemet a borzalmas maszkmesteri munkán, ami az idősebb generáció sminkjét illeti. Nálam ez sokat rontott az élményen.

A sorozat elmegy, a képregény tetszett, ami a Jupiter’s Legacy Vol 1. és Vol 2. minisorozatokat tartalmazza. Olvasmányos és tartalmaz bőven fontos mondanivalót. A borítóval mondjuk mai napig nem tudok zöldágra vergődni. Sokkal jobbak Frank Quitely rajzai a képregény során, mint azt a borító sugallja. A kötésre pedig ezúttal sem lehet panasz, a Fumax Kiadó hozta a tőle megszokott kiváló minőséget.

3391769_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Szöveg: Mark Millar
Illusztráció: Frank Quitely
Fordította: Sepsi László
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 248
ISBN 978-963-470-187-3

Harleen: Az ifjú pszichiáter, aki úgy érzi megtalálta a gyógymódot a Gothamet sújtó őrületre

Tokió szelleme

A bébi Thanosnak meg kell halnia

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes