Ha/Ver: egy fekete humorral megtűzdelt brutális szuperhős eredettörténet

Könyvajánló - Mark Millar és John Romita Jr.: Kick-Ass - Ha/Ver, Első könyv

Képzeld el, hogy szuperhősként járod az utcákat és megmented a bajba jutottakat. Milyen menő már? Felkap az internet népe és híres leszel. A bátor, a vagány, akit mindenki bálványoz és bármelyik nőt megkaphatja. Sok képregényrajongó tini agyában tutira felötlöttek már ezek a gondolatok, de csak egy őrült volt, aki be is vállalta, ő lett Ha/ver.

Adott egy teljesen átlagos tizenhatéves kölyök, Dave Lizewski. Nem menő sportoló, nem is kocka, semmi különleges nincs benne, egyszerűen van és csípi a képregényeket, időnként pedig azon gondolkodik, hogy miért csak papíron vannak ilyen hősök.

Végül a sokadik képregény forgatása után úgy dönt, hogy szuperhősnek áll. Rendel is magának egy búvárruhát és elkezd maszkban a háztetőkön grasszálni. Nappal az iskolapadban, éjjel az utcákon, míg egy napon meglát pár graffitiző kölyköt és úgy dönt most jött el az ideje egy magasabb szintre léptetni a karrierjét. Teszi ezt úgy, hogy szuperereje nincs, de még csak semmi harci tudása sincs. Mi sülhetne le rosszul?

Nyilván nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom minden. Csúnyán ellátják a baját, majdnem otthagyja a fogát. Több hónapos rehabilitáció után mégsem mond le dédelgetett szuperhős álmáról. Bár ezután már egy fokkal okosabban csinálja, elkezd edzeni, tanul verekedni, hogy legközelebb ne legyen könnyű préda.

Dave karrierje nehez indult, de egy este egy csúnya balhé felkerül a netre és pillanatok alatt lesz ünnepelt sztár. Ő lesz az új titokzatos hős, Ha/Ver, a világ első szuperhőse. Jó bulinak tűnik, nem? Időnként elver ezt-azt, a suliban pedig elindul egy durva pletyka, hogy miért is vannak rajta nap, mint nap újabb sebesülésnyomok.

A dolog akkor válik igazán durvává, amikor már New York legádázabb bűnözőibe szalad. Az életét pedig megmenti két újabb álarcos hős, a kőkemény halálosztó, Kis Dög és a marcona, hatalmas VérProfi. Na innentől nincs megállás. HA/VER csak gumibottal elvert pár arcot, de most a maffia azt hiszi ő mészárolta le az embereit és a történet csúnya irányt vesz. De vajon mi sül ki ebből?

Imádtam! Itt ez a kis vesztes srác, aki gyakorlatilag végigbukdácsol a történeten, legtöbbször fogalma sincs, hogy mit, hogyan kéne csinálni. Ez jó kis alapot ad a humorra, tökéletes szórakozást biztosít. Miközben pedig megismerjük egy fiatal útját a "hőssé válás" felé kapunk egy adagot a kamaszok problémáiból, egyedülálló szülőségből, naivitásból, mindezt megspékelve némi mocskos beszéddel és jó adag erőszakkal és vérrel.

Mark Millar szerethető karaktereit és történetét pedig tökéletesen teszik teljessé John Romita Jr. rajzai. Gyönyörű színek, élénk világ, megfelelő váltással a sötét és zord alvilági harcoknál. Kicsit azért morbidok a mosolygó gyerekek vérben úszva, ettől lesz szuperhősparódia jellege a sztorinak, de akinek bejön a fekete humor, tutira imádni fogják ezt az igényes kötetet.

A hónapban érkezik a történet folytatása, izgatottan várom mi lesz a megkedvelt szereplőimmel. :)

borito_8.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Mark Millar
Illusztráció: John Romita Jr.
Fordította: Sepsi László
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 200
ISBN 978-963-470-048-7

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekel Joe Hill ütős képregénye? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes