Kingsman - A titkos szolgálat

Könyvajánló - Mark Millar, Matthew Vaughn, Dave Gibbons: Kingsman - A titkos szolgálat

Mark Millar képregényei mindig egy külön szintet képviseltek a zsánerben. Fizikailag képtelen volt sablonos történeteket kitalálni, muszáj volt valami váratlant, valami meglepőt írnia a legegyszerűbbnek tűnő alapfelállásokhoz is. Így születtek meg ikonikus történetei, mint például az Old man Logan, a Ha-Ver, a Polgárháború, a Red Sun, vagy épp az eredetileg simán A titkos szolgálat címen megjelent írás (a Kingsman előtagot a filmek után ragasztották elé).

Ezek a történetek mind csavartak egyet a megszokott sémákon, és sokszor "testidegen" környezetbe helyezték a jól ismert hősöket. Így született meg az egymással háborúzó hőseposz, vagy a kiöregedő Rozsomák balladája, vagy épp a Szovjetunióban földet érő Superman érdekes gondolatkísérlete.

A titkos szolgálat, mint képregény, nekem kimaradt eddig. Mivel nem szuperhősőkről szólt, semmi természetfeletti nem volt benne, így annyira nem izgatott. Ez az én szegénységi bizonyítványom, de hála a Fumax Kiadónak ez most pótlásra került. 

A kötetben megismerjük Tökit, a zűrös, de valamennyi morális tartással rendelkező brit utcakölyköt. Lecsúszott anya, alkoholista, agresszív nevelőapa, és egy szupertitkos szervezetben ügynök nagybácsi. Szokásos családi kör. Töki hibákat hibákra halmoz, lefülelik, nagybácsi felmutatja a mindent ütő kártyáját (szó szerint), és a srác kint is van a slamasztikából. Egészen egy utolsó ballépésig, ami után a nagybácsi választás elé állítja: marad utcai hülyegyerek, vagy... valami egészen más lesz. Töki dönt, és ezzel kezdetét veszi a kiképzés, amiben nem csak erősnek, ügyesnek, hanem okosnak is kell lennie. A végén pedig jöhet a világ megmentése. Ez az alapja mindkét feldolgozásnak, ugyanis a képregényből egy sikeres film is készült. Sőt, kettő is...


A Kingsman c. film főbb szerepeiben Colin Firth, Taron Egerton, Michael Caine és Samuel L. Jackson láthatóak.

A fim tetszett. Újszerű volt, kellően angolosan modoros és fanyar humorú. A képregény ehhez képest mélyebb, több minden kiderül a karakterekről, vagy kicsit másképp történnek a dolgok, mint a filmben. Sőt, a főszereplők nevei sem ugyanazok, és a köztük lévő kapcsolat is jóval mélyebb, összefonódóbb, mint a filmekben. De az alap elborultság, bizonyos társadalomkritikus felütés, az erőszak jóval hangsúlyosabb. Nem beszélve a feltűnően trágár nyelvezetről, ami külön jó pont, mivel hozzáad a történethez, nem bántóan öncélú. 

A karakterek jellemei nagyjából ugyanazok, kicsit árnyaltabbak, jobban kifejtettebbek lettek a képregényben. Töki ugyanaz a talpra esett, utcai trükköket hasznosító vagány, a nagybátyja, London amolyan James Bond-karikatúra, de a rokoni szál miatt a regényben közelebb vannak egymáshoz. Az anyját is jobban megismerjük, a vele való viszonya is jobban kifejtésre kerül.

Ezektől függetlenül nagyjából azt kapjuk, mint a filmben. Végigvezet Töki huligánból profi "Kingsmanné" válásának rögös útján, számtalan leágazás tarkítja, kémkedés, ármánykodás, véres harcok, némi romantika, erotika. Igen, ez egy felnőtt képregény, nem a 10 éves gyerekünknek vesszük a szülinapjára. 

Szót ejtenék a rajzokról, amik néhol kifejezetten tetszettek, néhol azonban, főleg az arcokál nem annyira. Gibbons jó rajzoló de pár érzelmet kissé furán ábrázolt. De az összkép mégis inkább jó, a színek a helyükön vannak, nem lóg le semmi a lapokról. 

A kiadás a szokásos kiváló minőségű, ezt már kár is külön kiemelni. 

Ajánlani azoknak tudom, akik szeretik a felnőttesebb képregényeket, a kémtörténeteket, szerették a Kingsman filmet, de szeretnék azt kicsit másképp, kicsit mélyebben újraélni.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes