A náci zsoldosok története a hidegháború alatt

Könyvajánló - Danny Orbach: Szökevények

"Danny Orbach részletekbe menően meséli el a szökött nácik rejtélyes történeteit, melyek államtitkoknak minősültek, s belevesztek a mendemondák és a propaganda homályába – egészen mostanáig!"

Danny Orbach Szökevények című kötete betekintést enged néhány náci háborús bűnös életébe, akik valamilyen okból megúszták a számonkérést a második világháború után és igyekeztek új életet felépíteni. Szökevényekből lettek kémek, csempészek, besúgók, de időnként kapcsolataiknak hála minden bűnűket sikerült jó mélyre elásni.

Volt, aki korábbi katonai kapcsolatait kihasználva fegyvercsempész vagy épp rendvédelmi tanácsadó, netán spicli lett. Aztán akadtak olyanok, akiket a KGB toborzott be, még a múltjukat is elsikálva igyekezték kiaknázni a képességüket, ismeretségi körüket, a nácik pedig a szovjetekben a zsidó kapitalizmus ellenségeit látták. És azokról se feledkezzünk meg, akik ragaszkodtak beteg hitükhöz és reménykedtek, hogy meglapulva tudnak a háttérből kavarni, egymásnak ugrasztani szövetségeseket.

A szerző kiválóan emelt ki történeteket ezekből a csoportokból és érdekes írással rukkolt elő. Történészként süt a fejezetekből, hogy komoly kutatómunkát végzett, számos forrásból dolgozva rakott össze egy izgalmas sztorit. A második világháborút követő káoszban minden nagyhatalom igyekezett kihasználni a náci kémek hálozatát. Az amerikai, a szovjet, a francia, a nyugatnémet és az izraeli titkosszolgálatok is látták ezt és éltek is vele. Ennek köszönhetően komoly jelentőségük volt a hidegháború idején.

A történetek jól épülnek egymásra. A szerző hírszerző veterán, aki mélyre ásta magát és először Reinhard Gehlen történetét meséli el, hogy láthassuk honnan indult és miként jutott el a náci tiszt pozicíótól a CIA-s kapcsolatokig. A Gehlen Org-ról is kapunk bőven érdekes infókat, láthatjuk miként vált a Wehrmacht vezérőrnagyából az USA szemévé a szovjet blokkban.

Ebből a bemutatásból fordulunk rá a következő részre, amelyben megismerjük a Gehlen Org törekvéseit, hogy a Közel-Keleten is kiépítsenek egy hírszerző hálózatot. Sok náci igyekezett itt új életet kezdeni. Valaki a csempészetben kamatoztatta ismeretségeit, de olyan is volt, aki a Gestapo kihallgatási módszereit mutatta be Szíriában, Egyiptomban.

Külön foglalkozik két jól ismert bűnössel is. Egyikük Alois Brunner, az Org ügynöke. A kutatások alapján közel 150 ezer holokauszt-zsidó halálához volt köze, de akkoriban számos náci háborús bűnök úszta meg az elszámoltatást hála Gehlen pozíciójának.

Helyet kapott még Adolf Eichmann pere Jeruzsálemben, de ott van a nácik rakétaprogramjából Abden-Nasszer, aki Egyiptomban folytatta munkáját. Gyomorforgató és dühítő olvasni ezeket a történeteket. Látni, hogy a politikai érdekek, a nagyhatalmak csatározásaihoz, az egymás utáni kémkedések érdekében olyan szörnyetegeket alkalmaztak, sikálták el a múltjukat, engedték el a bűneiket, akiknek soha nem szabadott volna megúszniuk rémtetteiket.

A náci ügynökök számos esetben töltöttek be jelentős, kulcsfontosságú szerepet titkos műveletekben a hidegháború alatt, de ebben a kötetben nemcsak azt látjuk hogyan úszták meg és tettek még rosszabb dolgokat ezek a náci tisztek, hanem abból is kapunk ízelítőt, hogy milyen ordas hibákat követtek el titkosszolgálatok. Nem könnyű olvasmány, de tanulságos, érdekes olvasmány.

orbach_szokevenyek_borito_300dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

A suttogók - magánélet Sztálin Oroszországában

Emlékirat barátságról, veszteségről és túlélésről

Fedőneve: Fehér Egér – a II. világháború legbátrabb futára

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes