Csillag ​és lóhere

Könyvajánló - Jean Grainger: Csillag ​és lóhere

"Berlin, 1939.
Amikor Ariella férje egy nap nem tér haza, a nő rájön, hogy csak úgy tudja garantálni zsidó gyermekei biztonságát, ha kimenekíti őket a náci Németországból. Hogy tervét megvalósíthassa, igénybe kell vennie a Kindertransport nevű szervezett mentőakciót, és legféltettebb kincseit, Lieslt és Eriket fel kell ültetnie a vonatra."

Jean Grainger története, a Csillag és lóhere elrepíti az olvasókat Berlinbe a második világháború idejébe. Megismerünk egy anyát, aki élete legnehezebb döntése előtt áll: hogy megmentse gyermekeit, Lieslt és Eriket, fel kell tennie őket a Kindertransport egyik vonatára. Aki már mélyebben beleásta magát a vészkorszakba, biztosan hallott erről a mentőakcióról, melynek keretein belül közel 10 ezer zsidó gyermeket mentettek ki a nácik által megszállt területekről.

Szerencsére legtöbben elképzelni sem tudjuk milyen lelki erő kellett ahhoz, hogy ezeknek a gyerekeknek a szülei meghozzák ezt a döntést. Szívszorító még belegondolni is. Ebben a kötetben mégsem a szülők lesznek a középpontban, hanem a gyerekek történetét ismerjük meg. A háborúról rengeteget olvastam már, ezzel a kötettel pedig megnézhettük milyen lehetett ezt gyerekként átélni.

Liesl és Erik Berlinból Liverpoolba érkezett, ahol befogadta őket Elizabeth, apjuk egyik távoli rokona. Mindent megtett azért, hogy otthon érezzék magukat, és bármit megtett volna azért, hogy megóvja őket. Ám sajnos őket is elérte a háború. Kénytelenek elmenni és egy kis ír városban találnak menedéket. Láthatjuk, ahogy küzd ezekért a gyerekekért, igyekszik barátokat, szövetségeseket találni, akik segítik őt ebben. De mindenki barát, aki elsőre annak tűnik...

Érzelemdús, izgalmas regényre sikerült. Néhol szívszorítóak, de pörögnek az események. A karakterek szerethetőek, még úgy is, hogy néha fogtam a fejem, hogy Elizabeth miért nem lát a saját szemétől. Drukkoltam nekik végig, közben azt is tudtam, hogy ki fogja elárulni őket.

Vannak apró gyerekbetegségei a kötetnek, néhol úgy éreztem, hogy a szerző mindent meg akar magyarázni, ha kell, ha nem, de ettől eltekintve is élmény volt olvasni. Sokszor filmszerűen peregtek az események. Ha valaki szeretne elmerülni egy kötetben, ahol menekült zsidó gyerekek vannak a középpontban, akkor nem nyúl mellé ezzel a regénnyel. Ráadásul az epilógus olyan következő részt ígér a sorozatnak, amit biztosan el fogok olvasni. Már négy kötetes a sorozat, reméljük a Kossuth Kiadó elhozza a folytatást is.

jeangraingercsillageslohereboritokep_20220119_1039_39.jpgKöszönet a Kossuth Kiadónak a kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Egy tanár, aki hősként emelkedett ki a tömegből az emberiség legsötétebb napjaiban

Berlin ​angyalai

Emlékirat barátságról, veszteségről és túlélésről

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes