Emlékirat barátságról, veszteségről és túlélésről

Könyvajánló - Hannah Pick-Goslar: Barátnőm, ​Anne Frank

"Kislányként szemtanúja voltam, amint a szeretett világom összeomlott és eltűnt, elpusztította az értelmetlen gyűlölet, ahogy a legjobb barátnőmet, Anne Frankot is."

364707668_737232618413476_4013806771542791093_n.jpg

Hannah és családja a 30-as évek elején menekült Hollandiába a családjával Németországból. Amsterdamban megismerkedik az kedves, eszes lánnyal a szomszédban, akivel egymásra is találnak és nagyon jó barátokká válnak. Ez a kislány volt Anne Frank. Olvashatunk a gondtalan gyerekkorukról, a közös játékokról, a mindennapokról, az iskolai kihívásokról, amelyeket együtt éltek át.

Ez a könyv egy igazán különleges portré, egy tisztelgés Anne Frank és a hozzá hasonlók előtt. Elmeséli, hogy milyen volt gyerekként, hogy milyen álmai, vágyai voltak. Mesélt a naplóról, amiről azt tervezte Anne, hogy majd könyv születik, aminek köszönhetően elismert író válik majd belőle.

anne_frank_7.jpgAnne Frank (balra) és a Hannah Pick-Goslar (akkor még Hanneli Goslar) Amszterdamban 1940. májusában

Sajnos eljött az idő, amikor a náci megszállás nem kímélte Hollandiát sem és elérte a fővárost. Sorra deportálták a zsidókat. Amikor Hannah átment barátnője otthonába csak az üres lakást találja. A legrosszabbra gondolt, családja azzal próbálta nyugtatni, hogy Svájcba menekültek, emiatt halványan élt benne a remény, hogy egyszer újra találkoznak majd. Akkor még nem tudta, hogy a Frank család ebben az időben egy padlás titkos szobájában rejtőzött.

Elmeséli, hogyan élte meg, hogy napra napra egyre rosszabb lett a helyzet, ahogy szaporodtak a zsidóellenes törvények, ahogy sorra elvonszolták a barátaikat, szomszédaikat, majd azt is, amikor őket is letartóztatták és a Bergen-Belseni táborba kényszerítették. 1945. februárjában újra találkoztak ezen a rettenetes helyen. Addigra Anne már rémes állapotban volt. Betegesen, legyengülve, Hannah pedig titokban próbált ételt juttatni a barátnőjének, aki hetekkel később életét vesztette. Hannah azonban túlélte a borzalmakat és Izraelben kezdett új életet.

"Úgy éreztem az egész testem zsibong az Annéval való újratalálozás után. De a szívem is majd megszakadt. Annyira megtört, csak az árnyéka volt annak az Annénak, akit régen ismertem."

Hannah számára fontos volt, hogy az emberek ne felejtsék el azt a sok rettenetet, amivel a holokauszt alatt szembe kellett nézniük. Sajnos a könyv megjelenését már nem élte meg, két héttel a 94. születésnapja előtt elhunyt, fél évvel a kötet megjelenése előtt Jeruzsálemben. Emlékiratait, naplóbegyejzései és történelmi beszámolókat használt a társszerző, Dina Kraft, hogy befejezze ezt a különleges memoárt.

Hannah Pick-Goslar könyve egy szívszorító történetet mesél el a holokauszt pusztításáról. Rémes képeket kapunk a tábori életről, a krematóriumból áramló bűzről és azt is elmeséli, hogy évtizedekkel később is rémálmok gyötörték. Ez olyasmi, amit sosem lehet kiheverni, elfelejteni. Örökre mély sebeket hagy az emberben az értelmetlen gyűlölködés és annak következményei.

Ennek ellenére mégis többször azt éreztem, hogy rengeteg pozitív és életigenlő energia árad a sorokból. Ez a kötet az idei évem első olvasmányai között volt és nagyon örülök, hogy elolvastam. Mindig is érdekelt a téma, sokat lehet tanulni és építkezni azoknak az elbeszéléseiből, akik az emberiség legkegyetlenebb időszakát átélték, túlélték. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy olyan könyvet a kezébe venni, ami fényt sugároz a sötétségben és emléket állít a tragédia áldozatainak.

anne_frank.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Anne Frank 75 éve megjelent naplójának jubileumi kiadása

Lily fogadalma

Egy zsidó kislány megrázó naplója a vészkorszakból

Történelmi nyomozás egy lány után, akit kitöröltek a családi albumból

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes