Anne Frank 75 éve megjelent naplójának jubileumi kiadása

Könyvajánló: Anne Frank naplója - 1942. június 12. - 1944. augusztus 1.

"Anne Frank naplója nemcsak a szenvedés, a zsidó sors dokumentuma, hanem egyben egy olyan gyereknek a története is, aki ebben a sorsban, ennek a sorsnak a következtében talál önmagára. ... Megtanult szeretni, ítéletet alkotni, megbocsátani, kinevetni, megérteni - megtanulta, mi a félelem és az elégedettség, a szerencse és a szerencsétlenség -, és mindent regisztrált, amit szavakban átélt."

A tizenhárom éves kislány, Anne Frank naplója bejárta a világot. Milliókat rendítettek meg az írásai és szólítanak meg a mai napig. Eleinte csak magának jegyezte fel, hogy milyen az élet a németek által megszállt Hollandiában, később pedig eldöntötte, hogy híres írónő lesz és naplója fog segíteni, hogy később regényt írjon a háborúról. Sajnos ismerjük a történet szomorú végét: ez a mosolygós zsidó lány két évvel később életét vesztette egy koncentrációs táborban.

A naplót Miep Gies, a családot bújtató nő találtam meg miután '44. augusztus 8-án elhurcolták a Frank családot és a háború után odaadta Anne édesapjának, Otto Franknak. A napló 1947. június 25-én látott napvilágot és tavaly megjelent a Park Könyvkiadó gondozásában egy különleges jubielumi kötet, amelyben az eredeti napló kiegészül rengeteg információval, eddig kihagyott bejegyzésekkel, amelyek segítenek jobban elhelyezni a történelemben a Prinsengracht 263. Hátsó traktusában bujkáló család tragikus történetét.

Kötetet Heller Ágnes megható beszéde nyitja, amely 2019-ben hangzott el egy megemlékezésen Anne születésének 90. évfordulóján. Ezután az előszóban kapunk egy történeti áttekintést, egy kis összefoglalást, hogy milyen volt Amszterdam a náci megszállás idején és illusztráció, alaprajz is került a napló elé a család híressé vált rejtekhelyéről.

"1942. június 12.
Remélem, hogy előtted minden titkom feltárhatom, ahogy még senki másnak, és azt is, hogy sok mindenben segítségemre leszel."

Így kezdődik a fiatal lány naplója, aki mindazok jelképévé vált, akik sorsában osztoztak. Számos oldalon bármelyik korabeli könnyen azonosul az érzéseivel. Iskola, család, barátok, szerelem, csók, titkok, önmagunk keresése. De más bejegyzések megmutatják, hogy milyen volt az élet zsidóként. A tilalmak, a szigorítások, a költözés, a bujkálás, a rettegés, a szorongás.

„Nem hiszem, hogy a háború csak az uralkodók, a nagyfejűek és a kapitalisták bűne. Nem bizony. A kisember is hajlandó harcolni. Ha nem így volna, már régen fellázadtak volna ellene! Úgy látszik, az emberben benne él a pusztítás és öldöklés ösztöne, a gyilkolás és tombolás vágya."

A napló utolsó bejegyzései is nagyon vegyesek érzületűek. Valamelyikben ír a Hitler elleni merényletről, amely reménnyel töltötte el. Tele volt az a bejegyzés pozitív jövőképekkel, álmokkal. Önmagában már ez is rettenetesen ellentmondásos és elszomorító. Aztán jön az utolsó bejegyzés, ahol magával vívódik. Keresi azt a lányt, akit elfogadnak, aki ki meri nyitni a szívét és meg meri mutatni a világnak, hogy mennyire szerethető is tud lenni. Utóbbiak már-már tökéletesen passzolnak egy átlagos tinédzser gondolataihoz. Majd a napló véget ér 1944. augusztus elsején ezzel a szomorú, a világban kicsit elveszett lány vívódásaival.

Ezt követően az utószóban elolvashatjuk a tragikus pillanatot, amikor megjelent az SS-tiszt a kollaboránsokkal az oldalán és egy órányi kutatás után rábukkantak a Hátsó traktusra és elvonszolták a családot. Mai napig rengeteg a kérdés és nem tudjuk pontosan, hogy mi is okozta a család vesztét. Letartoztatás, deportálás, halál. Három szó, amely rengeteg értékes ember életét vette el.

A kötet végére kapunk egy részletes utószót a szerkesztőtől, aki összefoglalja, hogy mit és miért úgy találunk a kötetben, ahogy eddig soha. Többször is olvastam a naplót, de a '82-es Világirodalom remekei sorozat tagjaként megjelent kötetben. Ez a napló kicsit más volt és több. Az 1947-ben megjelent naplóból Anna édesapja szándékosan kihagyatott több oldalt és több helyen a nyelvhasználatát is megváltoztatták. Ebben a kiadásban úgy gondolták, hogy ezekbe nem kell belenyúlni, mert ezek a beavatkozások csak csorbítanák a hitelességét.

Olvashatunk még egy-egy rövid összefoglalót a Hátsó traktus lakóiról és 16 oldalas fényképmelléklet is még közelebbhozza az olvasókhoz ezt a tragikus sorsú fiatal lányt, aki írónő akart lenni. Nem élhette meg, hogy lássa, egy világ olvassa a sorait, mert a bergen-belseni táborban még a tizenhatodik születésnapja előtt hunyt el. Mindenkinek bátran ajánlom ez a kötetet, azoknak is, akik már olvasták a naplót. Még többet tudunk meg a jelképpé vált Anne napjairól az emberiség legsötétebb korszakából.

franka_naploja_72dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Fekete föld

Anne Frank naplója képregénybe csomagolva

Egy zsidó kislány megrázó naplója a vészkorszakból

Történelmi nyomozás egy lány után, akit kitöröltek a családi albumból

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes