Hogyan változtatta meg világképünket a kvantumelmélet?

 Könyvajánló - Carlo Rovelli: Helgoland

"Ám ha komolyan vesszük a kvantummechanikát, és elgondolkodunk mindarról, ami belőle következik, az pszichedelikus élmény: azt várja el tőlünk, hogy így vagy úgy, de mondjunk le olyasvalamiről, ami világértelmezésünkben szilárdnak és kikezdhetetlennek látszott. Arra ösztönöz bennünket, hogy fogadjuk el: a valóság gyökeresen más, mint ahogyan elgondoltuk. Arra késztet,hogy hagyjuk tekintetünket a feneketlen mélységekbe merülni, s ne féljünk attól, hogy belesüppedünk a kifürkészhetetlenbe."

Helgoland


A ​nagy sikerű Hét rövid fizikalecke szerzőjétől

"Nem objektumok, inkább viszonylatok és kölcsönhatások alkotják a világ szövetét."

1925 júniusában az Északi-tenger kopár szigetén, Helgolandon a huszonhárom éves Werner Heisenberg sokak véleménye szerint minden idők legradikálisabb tudományos forradalmát indította el: a kvantumfizikát. Közel egy évszázad telt el azóta, de a kvantumelmélet még ma is tele van zavarba ejtő és nyugtalanító gondolatokkal (kísérteties valószínűségi hullámok, egymástól távol eső, egymással mégis rejtélyes módon kapcsolatban álló objektumok stb.).
Bízvást kijelenthetjük: az, ahogyan ma a világunkat értjük, egy mind ez idáig mélységesen rejtelmes elméleten alapul.

Rovelli könyvében bámulatos tisztasággal rajzolódik ki a kvantumelmélet kialakulásának kalandos és ellentmondásos története. Ez a történet beleillik az új látásmódba, melyben a szubsztanciákból álló világot egy relációkból álló világ váltja fel, és a kapcsolódások kimeríthetetlen tükörjátékban felelgetnek egymásnak. Ez a látásmód elképesztő perspektívában mutat be mindent, és a még megválaszolatlan alapkérdések kutatására késztet bennünket.

Helgoland egy kopár, szeles kis sziget Németország partjainál, Dánia közelében, Németország egyetlen nyílt tengeri szigete. Történetünk itt kezdődik: 1925-ben egy 23 éves német fiatalember Helgoland partjain álldogál, és figyeli a tengert, majd felötlik benne egy elmélet. Egy elmélet, amely aztán sok mindent megváltoztatott. A fiatalembert Werner Heisenbergnek hívták, a neve ismerős lehet a Heisenberg-féle határozatlansági elv révén. Ő az, aki lefektette a kvantummechanika és kvantumelmélet alapjait. Rovelli vele kezdi a könyvet, aztán szokásához híven egy rövid, de alapos tudománytörténetet mutat be saját szakterületéről, megspékelve kísérletek leírásával, elméletek közlésével, amelyek a laikusok számára is ismerősek lehetnek: multiverzum, sötét anyag, ismeretlen változók és dimenziók. 

Aztán eljutunk a könyv lényegéhez: Rovelli ismerteti a saját elméletét, egyfajta relációs kvantumelméletet, ami egyszerű, ismereteink fényében még alá is támasztható, és választ ad néhány kérdésre (hogy aztán újabbakat vessen fel). Bevallom, ennél a résznél azért elakadtam egy kicsit, és nem kevés utánaolvasás illetve videónézés (különösen a szerzőtől) kellett hozzá, hogy megértsem az elmélete lényegét. Nem sikerült maradéktalanul. Ennél fogva ha még soha nem találkoztál kvantumelmélettel, akkor nem ajánlom, hogy ezzel kezdd: kezdj Rovelli más könyveivel, nekem leginkább A valóság nem olyan, amilyennek látjuk tetszett, de elsőrangú a többi is.

Ennek ellenére elképesztően magával ragadó és érdekes könyv volt, olyan, aminek nem értem ugyan minden részét, de igazi kalandos utazás a kvantummezők tengerében, kellemesen elgondolkodtató agymunka. 

Nagyon tetszett a könyv, valószínűleg többször is elő fogom venni, és kíváncsian várom a jövőt, vajon az én életemben meddig jutunk el a kvantumelméletek tengerében, mi az, amit ebből használni tudunk és hogyan? Meggyőződésem, hogy egy új felfedezés a témában alapjaiban rengetné meg a világot, egy egészen új korszakra nyitna ablakot. Ezeket a válaszokat pedig a tudomány fogja megadni idővel.



Carlo Rovelli 1956-ban született Olaszországban, tudományos munkáját hazáján kívül az Egyesült Államokban végezte, jelenleg Franciaországban él és dolgozik. Küldetésének és feladatának tartja a tudomány népszerűsítését, és hozzá kell tennem, hogy tényleg nagyon jó ebben. A kortárs, ma élő és alkotó tudósok közül alig egy maréknyit tudok kiemelni, aki nagyon fontos és jó munkát végez e területen, közülük ő az egyik. (Az amerikai Michio Kaku (elméleti fizikus, húr-térelmélet, jövőkutatás), az amerikai Neil deGrasse Tyson (asztrofizikus), a brit Simon Singh (elméleti és részecskefizikus), és az amerikai David Eagleman (agykutató, neurológus) az, akit még ide tudok sorolni hirtelen.)

Rovelli szakterülete a hurok-kvantumgravitáció (vagy hurokgravitáció és kvantumgeometria), amely egy olyan elmélet, ami megpróbálja összeegyeztetni a látszólag egymásnak ellentmondó kvantummechanikai elméleteket az általános relativitáselmélettel, a könyvben pedig megkísérli bemutatni mindkettőt.

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes