A nővérek diadala

Feltörekvő új nemzedék kerül A szépségszalon-sorozat második részébe, akik nem akarják folytatni anyáik ellenségeskedését. 1952 - Berlin, a nyüzsgő metropolisz elkíséri Helena és Charlotte gyerekeinek boldogulását a kozmetikai iparban, miközben családi és szerelmi viszonyok tarkítják a főhősök életét, némi háborús traumával, konoksággal és megbocsátással ötvözve. 

Könyvajánló
Nora Elias
A szépségszalon - A nővérek diadala 

Emlékszünk még A szépségszalon-sorozat első részére? 1925-ben a gyógyszerész képzettségű Charlotte apja halála után döbbenettel tapasztalja, hogy a patika, amit örökölt az apjától, csak fele részben az övé, a másik fele az addig ismeretlen Helenáé, aki apjának természetes lánya. Helena Rosenberg józan eszű, bár falusias viselkedésű, tanulatlan lányzó, akinek esze ágában sincs elengedni szerencséjét: fél patika az fél patika! Hamarosan eltanul mindenféle nagyvárosi csíziót és saját kozmetikumait kezdi el árusítani, Charlotte minden ellenérzése dacára. Már éppen valamiféle kelletlen elismerés kezd bimbózni mindkettejükben a másik iránt, amikor minden elromlik, és a két nővér évtizedekig nem is szól egymáshoz.

A második rész 1952-ben folytatódik, amikorra mind a két nővér családos, gyerekeik vannak, vállalkozásaik pedig túlélték a II. világháborút, és remekül prosperálnak. Csak abban nincs különbség, hogy a nővérek továbbra sem állnak szóba egymással.

Helena gyerekei, Marion és Fanny lassan felnőttsorba érnek: Fanny 16 éves csitri a mű elején, éppen kibontakozó nőiessége buktatóival viaskodik, míg Marion elvégezte az orvosi egyetemet, de nem leli örömét a folyamatosan mókuskerékkel fenyegető rezidensi életmódban, ezért inkább anyja kozmetikai gyárában szeretne saját arc- és testápolási szereket kifejleszteni. Kisebb bajoktól eltekintve a család boldog és jól kijönnek egymással, valamint az üzleti életben is sikeresek.

Charlotte is két gyermeknek adott életet, de neki nincs akkora szerencséje, mint Helene-nek, bár üzleti szempontból ők is sikeresek az orvosi kozmetikában. Férje a háborúban meghal, fia poszttraumás stresszel érkezik haza (persze, akkoriban talán még ezt a megnevezését nem ismerték a betegségnek), amit az asszony egyszerűen képtelen felfogni és helyén kezelni. Úgy érzi, hogy a fia csak szórakozik vele és ki akar bújni üzletvezetői feladatai alól, amikor a leglehetetlenebb időben és követhető rendszer nélkül egyszerűen remegni kezd és szólni sem lehet hozzá. Lánya, Emma a tengely a családban, ő igyekszik fenntartani a békét közöttük, és megvédeni Leopoldot anyja rideg kíméletlenségétől. Közben egyre inkább azt érzi, hogy önállósodni vágyik, sőt, nevetséges a nővérek közötti békétlenség és nem beszélés egymással: szíve szerint összefogna Marionnal. Közben megérkezik szibériai fogságból Charlotte férjének fiatal férfirokona is, akinek se fedél a feje felett, se megélhetés kilátásban.

A mű olvasmányos történet az NSZK ötvenes évekbeli valóságáról, ahol a második világháború sebei még lüktetnek mind az épületekben, mind az emberi lelkekben. Képet kap az olvasó frivol berlini éjszakákról, de a hadifogolytáborokból hazajöttek világáról, és a háborús traumáktól szenvedő katonák nehézségeiről is. Az üzleti élet éppen felszálló ágban, a Marsshall-terv nemzetközi segélyprogramja keretében sok pénz elköltődött arra, hogy a fogyasztás - és emellett a világgazdaság fellendülésbe kezdjen. Az emberek a nélkülözések után szórakozni, jól kinézni és jobban élni akarnak - ezeket a hullámokat lovagolja meg a két nővér által gründolt vállalkozás. 

A dramaturgia az új nemzedékre hegyezi ki a cselekményszálakat és a dinamikát. A két testvér, akik a középkor felé menetelnek, még kézben tartják kereskedelmi érdekeltségeiket, de már örökös kinevelésébe kell kezdeniük, akik képesek tovább vinni a családi üzleteket. A feltörekvő nemzedék hasonló módon elköveti saját, külön bejáratú hibáikat, akár annak idején anyáik, de ez az élet rendje. Szívesen olvastam, remek párbeszédek és leírások váltották egymást, nem hagytak unatkozni a két család berlini mindennapok során papírra álmodott történései - remek regény, ahol az olvasó tudni akarja, mi történt, miért történt, hogyan oldották meg konfliktushelyzeteiket a családtagok. Jó érzéssel csuktam be a könyvet a végén, kellemes családregényben volt részem.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​szépségszalon – A nővérek öröksége folytatásában egy új Berlin, egy új generáció világa tárul elénk…

Berlin, 1952. Marion Lichtenthal, a fiatal doktornő feladja állását a klinikán, hogy csatlakozhasson anyja kozmetikai cégéhez. Úgy véli, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítaniuk az orvosi kozmetikára, bár ezzel nagynénje, Charlotte Rudorf vállalatának közvetlen vetélytársaivá válnának. Mivel Charlotte egyetlen fia súlyos háborús traumában szenved, lánya, Emma szeretné vezetni az üzletet, amit azonban az anyja nem támogat. Emma kiutat keres szorult helyzetéből, és szívesen társulna unokatestvérével, Marionnal, hogy ők ketten hódítsák meg a piacot. Saját cégükkel új útra lépnének, új célokat tűznének ki, remélve, hogy ezzel nem a családok közötti viszályt mélyítenék tovább, hanem a két anya évek óta tartó háborúskodásának vetnének véget.
Nora Elias romantikus családregényének második része a háború szabdalta Berlinben játszódik, ahol valami új és izgalmas van alakulóban. Egy sodró történet szabadságról, szerelemről, és olyan nőkről, akik nem mások elvárásainak akarnak megfelelni. Bár a világ folyton változik, a szépség örök… És mindig megtalálja a maga útját.

Nora Elias egy, a Rajna-vidéken élő, álnéven alkotó szerző, aki elsősorban történelmi romantikus regényeket ír. Könyveiben leginkább a közelmúlt német történelmével foglalkozik. A szépségszalon – A nővérek diadala egy, ez idáig kétrészes sorozat második darabja.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Central Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!
Termékadatok
Cím: A szépségszalon - A nővérek diadala
Szerző: Nora Elias
Fordító: Hámori Iván
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 440
Megjelenés: 2022. szeptember 21.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636141127
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes