Mesélő Budapest - ismerd meg gyönyörű fővárosunk titkait

Könyvajánló - Tittel Kinga: Mesélő Budapest

"Hallottál már a hídmesterekről és arról, mi a feladatuk? Tudod-e, ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kockás bárónak? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, melyet nem akarták tönkretenni a sínekkel? Tudod-e, miért van hét tornya a Halászbástyának? És miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten? 

Ha mindezt és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest."

fokep_46.jpg

Tittel Kinga idegenvezetőként rója Budapestet és környékét, így pontosan tudja, hogy mit érdemes és mit muszáj megnézni. Amikor kisfiával lófrálnak a városban, teljesen más kérdéseket kell megválaszolnia, mint amit egy turista feltesz. Számos érdekesség tud zavarba ejteni még olyanokat is, akik évtizedek óta a fővárosban élnek.

A szerzőnek sikerült egy olyan ifjúsági útikönyvet összeállítani, amely egyaránt képes lekötni bármelyik korosztályt. Sőt! Felnőtt fejjel is találtam benne újdonságot, pedig már húsz éve itt élek. Szép, színes, érdekes, izgalmas, igényesen összeállított kötet, amit öröm forgatni. Rengeteg fotó és Kecskés Juditnak köszönhetően számos hangulatos illusztráció is helyet kapott a kötetben az érdekességek, különlegességek, térképek és legfontosabb látnivalókkal együtt. Ráadásul még Ki kicsoda? rovatot is találunk benne.

Részlet a kötetből (Forrás: itt)

Személy szerint imádom ezt a várost. A mai napig ámulattal sétálok végig az utcákon, kelek át a hidakon, gyönyörködöm egy-egy kapualjban, homlokzatban, szoborban, szökőkútban. Budapest pedig erre tökéletes. Mindenhol régi házak, különleges szobrok és golyónyomok mesélik el a város történelmét.

Nyilván minden nem fér bele egy ekkora könyvbe, mert ahhoz túl sok érdekesség és látnivaló található a városban, de így is egy igényes, szépen összeállított kötetet kapunk. Bemelegítésnek olvashatunk egy tömör történelmi áttekintést fotókkal, térképekkel, legekkel, majd a Várnegyedből indulva apránként sorra vesszük a város látványosságait.

Rengeteg minden fért bele ebbe a könyvbe. Többek között a Várnegyed alatt megbújó barlangrendszer, a Bécsi kapu és környéke, az Országos Levéltár gyönyörű palotája, szobrok, múzeumok, templomok, egy kis Tudod-e? rovat a déli harangszóról, a Vörös Sün Ház, a Szentháromság tér, egy kis összegző Mátyás király esküvőjéről és még azt is megtudhatjuk, hogy miért pont hét tornyot terveztek a Halászbástyára. Természetesen nem maradhatott ki a Királyi Palota vagy a Várkert Bazár sem.

Ezután kalandozásunkat a Gellért-hegyen folytathatjuk, és ebből a fejezetből azt is megtudhattuk, hogy a Szabadság-szobor kicsinyített mását vitte magával az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan a világűrbe. Itt is találunk fontos látnivalókat, mint például a Sziklatemplom, a Gellért Szálló vagy a Műegyetem. Aztán irány a Margit-sziget zenélő kúttal, emlékművekkel, Hajós Alfréd Uszodával, templom-romokkal, víztoronnyal, vadas- és japánkerttel.

reszlet2.jpg

Átkelve a Duna túloldalára jöhetnek a Pesti szépségek, mint az Országház, a pazar paloták, szobrok, golyónyomok, a Széchenyi tér, a Szent István Bazilika, Pest legrégebbi utcája, a Váci utca és a Kiskörút kincsei. Olvashatunk a Dohány utcai Zsinagógáról és a Duna-korzó épületeiről, szobrairól, de még Pest egyik legöregebb fája és Buda legkeskenyebb háza is helyet kapott a kötetben.

Rengeteg teret járhatunk be a könyv segítségével miközben újabb és újabb történelemleckével vagy épp egy fontos személy megismertetésével teszi színesebbé a túránkat. Számos színház, műemlékről is olvashatunk, de azt is megtudhatjuk hol és miért helyezték el az első "villanyrendőrt" a városban.

A Nagykörút és a Milleniumi városközpont után egy kellemes séta a Városligetben, majd irány Óbuda, végezetül pedig megismerjük a Duna történetét, szabályozását, árvízvédelmét és sorra veszünk a folyó hídjait és a város fürdőit, gyógyvizeit.

Közben számos olyan kérdésre érkezik válasz, amely főként a gyerekeknek lehet újdonság. Mint a hídmesterek, a barlangrendszer vagy a "kocka báró". Számos izgalmas történetet mesélnek a terek, az ódon épületek, a szobrok, Tittel Kinga pedig olvasmányos stílusban mutatja meg milyen csodákat is rejt ez a gyönyörű város.

A kötet a Könyvmecénás programmal együttműködésben jelent meg, amiről bővebb információt a weboldalukon olvashattok: http://konyvmecenas.hu/

És már elérhető a szerző legújabb kötete A Várnegyed titkai címen, hamarosan arról is kaptok tőlem egy kis ismertetőt, de azt is megrendelhetitek a kiadónál kedvezményes áron.

meselo-budapest-1.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Hogyan segíts a gyerekeknek megoldani a problémáikat?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes