Mesélő Budapest - Ismerd meg gyönyörű fővárosunk titkait

Könyvajánló - Tittel Kinga: Mesélő Budapest (felújított, bővített kiadás) 

"Budapest az egyik legszínesebb, legizgalmasabb város, ami ráadásul olyan gyorsan változik, hogy csak győzz lépést tartani vele! Szeretnéd megfejteni a titkait? Akkor lapozd fel ezt a könyvet – felnőttként egyedül sétálva, családdal vagy éppen egy osztálykirándulás során –, mert a rengeteg kép, térkép és az interaktív feladatok segítségével garantáltan megismered a város minden zegét-zugát. A Mesélő Budapest hat év után nemcsak külsejében változott meg, hanem ismét a város legaktuálisabb képét mutatja."

Tittel Kinga idegenvezetőként rója Budapestet és környékét, így pontosan tudja, hogy mit érdemes és mit muszáj megnézni. Amikor kisfiával lófrálnak a városban, teljesen más kérdéseket kell megválaszolnia, mint amit egy turista feltesz. Számos érdekesség tud zavarba ejteni még olyanokat is, akik évtizedek óta a fővárosban élnek.

A szerzőnek sikerült egy olyan ifjúsági útikönyvet összeállítani, amely egyaránt képes lekötni bármelyik korosztályt. Sőt! Felnőtt fejjel is találtam benne újdonságot, pedig már húsz éve itt élek. Szép, színes, érdekes, izgalmas, igényesen összeállított kötet, amit öröm forgatni. Rengeteg fotó és Kecskés Juditnak köszönhetően számos hangulatos illusztráció is helyet kapott a kötetben az érdekességek, különlegességek, térképek és legfontosabb látnivalókkal együtt. Ráadásul még Ki kicsoda? rovatot is találunk benne.


Személy szerint imádom ezt a várost. A mai napig ámulattal sétálok végig az utcákon, kelek át a hidakon, gyönyörködöm egy-egy kapualjban, homlokzatban, szoborban, szökőkútban. Budapest pedig erre tökéletes. Mindenhol régi házak, különleges szobrok és golyónyomok mesélik el a város történelmét.

Nyilván minden nem fér bele egy ekkora könyvbe, mert ahhoz túl sok érdekesség és látnivaló található a városban, de így is egy igényes, szépen összeállított kötetet kapunk. Bemelegítésnek olvashatunk egy tömör történelmi áttekintést fotókkal, térképekkel, legekkel, majd a Várnegyedből indulva apránként sorra vesszük a város látványosságait.

Rengeteg minden fért bele ebbe a könyvbe. Többek között a Várnegyed alatt megbújó barlangrendszer, a Bécsi kapu és környéke, az Országos Levéltár gyönyörű palotája, szobrok, múzeumok, templomok, egy kis Tudod-e? rovat a déli harangszóról, a Vörös Sün Ház, a Szentháromság tér, egy kis összegző Mátyás király esküvőjéről és még azt is megtudhatjuk, hogy miért pont hét tornyot terveztek a Halászbástyára. Természetesen nem maradhatott ki a Királyi Palota vagy a Várkert Bazár sem.

Ezután kalandozásunkat a Gellért-hegyen folytathatjuk, és ebből a fejezetből azt is megtudhattuk, hogy a Szabadság-szobor kicsinyített mását vitte magával az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan a világűrbe. Itt is találunk fontos látnivalókat, mint például a Sziklatemplom, a Gellért Szálló vagy a Műegyetem. Aztán irány a Margit-sziget zenélő kúttal, emlékművekkel, Hajós Alfréd Uszodával, templom-romokkal, víztoronnyal, vadas- és japánkerttel, majd irány Óbuda.


Ezután átkelve a Duna túloldalára jöhetnek a Pesti szépségek, mint az Országház, a pazar paloták, szobrok, golyónyomok, a Széchenyi tér, a Szent István Bazilika, Pest legrégebbi utcája, a Váci utca és a Kiskörút kincsei. Olvashatunk a Dohány utcai Zsinagógáról és a Duna-korzó épületeiről, szobrairól, de még Pest egyik legöregebb fája és Buda legkeskenyebb háza is helyet kapott a kötetben.

Rengeteg teret járhatunk be a könyv segítségével miközben újabb és újabb történelemleckével vagy épp egy fontos személy megismertetésével teszi színesebbé a túránkat. Számos színház, műemlékről is olvashatunk, de azt is megtudhatjuk hol és miért helyezték el az első "villanyrendőrt" a városban.

Közben számos olyan kérdésre érkezik válasz, amely főként a gyerekeknek lehet újdonság. Mint a hídmesterek, a barlangrendszer vagy a "kocka báró". Számos izgalmas történetet mesélnek a terek, az ódon épületek, a szobrok, Tittel Kinga pedig olvasmányos stílusban mutatja meg milyen csodákat is rejt ez a gyönyörű város.

Hat év után jelent meg a bővített, felújított kiadás, amelyben hat olyan séta is helyet kapott, amelyek kincsvadászatra kísérik a gyerekkel járókat és nagyjából másfél óra alatt kényelmesen bejárhatók. Két ilyen sétán például Kolodkó Mihály méltán népszerű miniszobrait kereshetjük fel.

Szuper könyv, melynek első kiadása 2016 őszén jelent meg. Azóta a város is változott, új épületek és emlékművek tarkítják a várost, ezért hét év után a nyolcsadik kiadás az újdonságokkal együtt jelent meg. Ez a kötet sétára ösztönöz, játszva tanít, tökéletes kikapcsolódást, szórakozást nyújt, miközben egy gyönyörű város rejtett kincseire hívja fel az olvasó figyelmét. Kortól függetlenül mindenkinek bátran ajánlom, aki felfedezőútra indulna a fővárosban.

A kötetet a Lampion Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Hogyan segíts a gyerekeknek megoldani a problémáikat?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes