Holttér

 Könyvajánló - Jørn Lier Horst: Holttér

Sofie Lund szeretné újrakezdeni az életét, ezért kislányával beköltözik a nagyapjától örökölt staverni házba. Csakhogy az öreg bűnözői múltjának nyomai ott maradtak a pincében, pontosabban egy masszív, régi széfben. Sofie új barátnője, Line, William Wisting rendőrfelügyelő lánya meggyőzi őt, hogy adja át a rendőrségnek a páncélszekrényben talált tárgyakat.
A bizonyítékok felbukkanása új lendületet ad a Wisting által vezetett, folyamatban lévő gyilkossági nyomozásnak, ugyanakkor kétségeket ébreszt egy másik, hamarosan bíróság elé kerülő ügy következtetéseivel kapcsolatban is. Wisting úgy dönt, hogy újraindítja a nyomozást, de nincs könnyű dolga: minden tudását és tapasztalatát be kell vetnie, hogy felfejtsen egy olyan bűnügyet, amelyet a kollégái rég lezártnak hisznek.




Elérkeztünk William Wisting nyomozó köövetkező kalandjához. Mivel nemrég olvastam a sorozat előző részét, A barlanglakót, közvetlenebb élményem és összehasonlítási alapom van, mintha eltelt volna azóta mondjuk 1 év és 100 könyv. Azt kell mondanom, hogy Jørn Lier Horst Holttér c. regénye sokkal jobb, mint A barlanglakó volt. Egyszerűen mesteri, ahogy a karaktereket felrajzolja, ahogy a cselekményt bonyolítja!

– Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belőle is szörny váljék.

Sokkal "lágyabb" skandináv krimi, mint mondjuk amihez Keplertől vagy Ahnhemtől szokhattunk, semmi véres brutalitás, semmi őrült, pszichopata sorozatgyilkos, viszont annál precízebb és pontosabb, reális bemutatása a valódi nyomozómunkának - mivel Jørn Lier Horst maga is rendőrnyomozó volt, minden regényében nagy hangsúlyt fektet a nyomozati szálra, és jól bemutatja, hogy az egyes elemekből végül hogy áll össze a végeredmény - ami jó esetben az igazság.

Ebben a kötetben Wisting egy gyilkossági ügyben nyomoz, ami megrekedni látszik, nincs elég bizonyíték, tanú, semmi, ami segítene kideríteni, mi történt. Ám Wisting lánya rábeszéli egy barátját, hogy szóljon a rendőrségnek arról, mit talált frissen megörökölt házában egy zárt páncélszekrényben - nagyapja korábban bűnöző volt, és ennek tárgyi nyomaira bukkant. Ez egyrészt segíthet megoldani a folyamatban lévő bűnügyi nyomozást, másrészt azonban kétség merül fel egy már rég lezárt ügy kapcsán is, és Wistingen múlik, hogy hagyja elülni a dolgot és elítéltetni egy embert, aki talán ártatlan, vagy megpróbálja kideríteni, mi is történt valójában? Sejtjük, mit választott.

A legtöbb gyilkosról, akivel élete során találkozott, el lehetett mondani, hogy nehéz gyerekkora volt. Nem kaptak elég szeretetet, melegséget, intimitást és figyelmet, és ez megváltoztatta őket.

 


Ez talán Lier Horst legjobb könyve az általam eddig olvasottak közül, és egyedül a Fekete napot, a nálunk elsőként megjelent könyvét nem olvastam, ami egyébként a William Wisting sorozat 7. része. Kerek, egész, jól kitalált és még jobban megírt, valódi drámát és emberi kapcsolatokat is felvonultató krimi, kevésbé izgalmas, körömrágós, de mégis visz magával, nagyon érdekes, főleg ahogyan a nyomozás részleteit mutatja be. Mindegyik része a sorozatnak önálló történet, tökéletesen érthető és élvezhető önmagában vagy bármilyen sorrendben is. Nagyon ajánlom.

A szerző, Jørn Lier Horst 1970-ben született a Norvégia déli részén, a part mentén fekvő Bamble területen, és Vestfold régióban volt nyomozó, és ez a személyes tapasztalat meg is látszik a könyvén. Ebből a sorozatból egyébként tavalyelőtt Norvégiában kiadtak egy tévésorozatot is Wisting címen, amelyben Sven Nordin játssza a címszereplő Wistinget.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes