A barlanglakó

 Könyvajánló - Jørn Lier Horst: A barlanglakó

William Wisting nyomozó szomszédját, a visszavonultan élő Viggo Hansent holtan találják a nappalijában, a bekapcsolt tévé előtt. Négy hónapja ül ott. Semmiféle nyom nem utal gyilkosságra, így az ügy nem kerül címlapra, Wisting lánya, az újságíró Line azonban elhatározza, hogy portrét készít a férfiról, akinek a halála senkinek nem tűnt fel. Nem sokkal később újabb holttest kerül elő egy közeli karácsonyfa-ültetvény fái közül. A nyomok sűrűsödnek, és hamarosan megkezdődik a norvég rendőrség történelmének valaha volt legkomolyabb hajszája, mégpedig egy sorozatgyilkos után. A nyomozást, amelybe az FBI is bekapcsolódik, csupán egyvalami veszélyezteti: a folyton kíváncsiskodó média.

 

A főszerepben ismét Wisting nyomozó és az újságíró lánya, Line áll, mindketten egy-egy haláleset után nyomoznak, eltérő szempontokból. Miután holtan találták az idős szomszédjukat - teste a karácsonyfa alatt feküdt már hónapok óta, szinte mumifikálódott, Linét szíven üti a tény, hogy ennyire elhanyagoltan, elhagyatottan élte az életét egy ember, hogy a halála is csak véletlenül tűnt fel, hónapok elmúltával, hogy eldönti, portrét készít róla. De vajon mennyire nehéz információkat keresni egy férfiról, akinek a hiánya sem tűnik fel, és aki talán nem véletlenül élt "fű alatt"?

Eközben egy másik holttestet is találnak egy másik fenyő alatt: egy férfi épp karácsonyfát készül vásárolni a gyerekével, amikor a fenyő alatt rábukkannak egy holttestre, az áldozatot egyértelműen meggyilkolták. Wisting nyomoz az ügyben, a szálak pedig lassan összeérnek, és kiderül, hogy egy rendkívül veszélyes, elborult sorozatgyilkossal van dolguk.

Nagyon érdekes volt megismerni a kétféle nyomozás részleteit, és látni azt is, miben tér el egy bűnügyi, gyilkossági nyomozás és egy oknyomozó újságíró munkája. A két főszereplő, William Wisting és a lánya, Line nem sokat beszélnek egymással a saját ügyeikről, de így is érezhető közöttünk egyfajta erős kapocs. Jørn Lier Horst új színt visz a skandináv krimik erősen telített világába, nála nem a bűnökön és bűnözőkön van a hangsúly, kemény, hatásos, de nem véres vagy elborzasztó, és egyik szál sem nyomja el a másikat. Inkább a szereplők közötti kapcsolat a lényeg, illetve nagyon reálisan, a valós nyomozások metódusaihoz hűen meséli el a történeteket, nincsenek hatalmas fordulatok. Emiatt néhol egy kicsit leül a történet, nem annyira pörgős és akciódús, de ez egyáltalán nem válik kárára, mert jól játszik a szereplőkkel és alaposan bemutatja őket. 



A szerző, Jørn Lier Horst 1970-ben született a Norvégia déli részén, a part mentén fekvő Bamble területen, és Vestfold régióban volt nyomozó, és ez a személyes tapasztalat meg is látszik a könyvén. A nyomozás különböző szakaszainak a leírása, az unalmas papírmunkák és az izgalmas áttörések hitelesek, egyáltalán nincs túlírva, túlgondolva, minden szempontból működőképes és izgalmas történet. Jørn Lier Horstnak, (akinek többet nem fogom leírni a teljes nevét, mert állandóan ki kell keresnem és kimásolnom a kis áthúzott 'o' miatt, amit egyébként 'ő'-nek ejtünk), akinek ez, a William Wisting sorozata immáron 13 kötetnél tart (ez a kilencedik, magyarul csak a 7., 8. és 9. jelent meg edddig), számos gyerekkönyvet is írt, és van egy másik könyvsorozata is. A nyomozó történetei hasonlóan épülnek fel, mint pl. Harry Hole vagy Joona Linna vagy Erlendur esetében: a nyomozók ugyanazok, a magánéletük folyik tovább, de mindig más és más ügyekbe ássák bele magukat. Ennélfogva a kötetek egyesével, az előzmények ismerete nélkül vagy összevissza is teljesen élvezhetőek és érthetőek. Ebből a sorozatból egyébként tavalyelőtt Norvégiában kiadtak egy tévésorozatot is Wisting címen, amelyben Sven Nordin játssza a címszereplő Wistinget.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes