Lily fogadalma

Könyvajánló - Lily Ebert és Dov Forman: Lily fogadalma

Egy szívszorító történet arról, hogy a bonyhádi születésű 99 éves Lily Ebert miként élte túl Auschwitzot, és mi adta neki az erőt, hogy a táborok bezárása után képes legyen továbblépni.

lily-fogadalma-1.png

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fogyatkozott azoknak a száma, akik átélték a holokauszt borzalmait. A magyar származású, bonyhádi születésű Lily Ebert is az utolsók között van, akik még tudnak mesélni azokról a rettenetes dolgokról, amiket át kellett élniük. A 99 éves Lily megígérte magának akkor, ha túléli, minél több embernek elmondja a történetét, hogy tanuljunk belőle. Hogy az emberiség tanuljon a hibájából és ilyesmi soha többé ne történhessen meg.

Sok helyen megfordult, rendezvényeken, iskolákban mesélt a háborúban átélt borzalmakról, aztán jött a Covid miatti lezárás és dédunokája, Dov Forman segítségével a TikTokon kezdett el válaszolni az emberek kérdéseire.  Azóta több mint 2 millió követőjük van és úgy döntöttek egy könyvben mesélik el családjuk történetét.

Lily Ebert és Dov Forman

A kötetben váltakozva olvashatjuk Lily és Dov fejezeteit. Megismerjük Lilyt, a fiatal lányt, akit tizennégy éves korában anyjával és négy testvérével együtt vonszoltak el a haláltáborba, ahol végignézte, ahogy Josef Mengele gázkamrába küldte anyját és két testvérét.

Úgy döntött ezután mindent elkövet, hogy vele maradt testvéreit, Renee-t és Pirit bármi áron megvédje. Mesél az étélt szörnyűségekről, a rengeteg halálról, a rettegésről, a mindennapos küzdelmekről, hogy milyen volt a három fiatal lánynak nevüktől megfosztva minden nap félni a holnaptól, hogy vajon milyen újabb szörnyűségek várnak rájuk. Egy olyan helyen, ahol nem a halál a legfélelmetesebb, hanem az élet.

A kötet úgy működik akár egy családregény. Nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen volt az élet a háború alatt, hanem abba is bepillantást nyerünk, hogy mi történt azután. A koncentrációs tábor felszabadítása után Lily Svájcban kezdett új életet. Számos fontos esemény kerül terítékre, úgy mint például a nürnbergi per.

Számos napló, elmesélés látott már napvilágot arról, hogy mi is történt ezekben a táborokban a Vészkorszak idején, de szeretem az olyan típusú könyveket, mint ez, ahol azt is láthatjuk mi történt utána. Miként lehet feldolgozni azt a rengeteg traumát, fel lehet-e egyáltalán? Hogyan tudják a túlélők kezelni a PTSD-t? És, ami talán a mai embernek még fontosabb kérdés: mit hagynak nekünk örökül ezek a történetek? Képesek vagyunk tanulni a múlt hibáiból?

„El kell mondanunk az embereknek, hová vezet, ha nem fogadjuk el egymást. Ez a lényeg. Ha valaki más, mint a többiek, attól nem lesz se jobb, se rosszabb. Csak más. Ha ezt megértjük, békében élhetünk egymás mellett.”

Lily újjáépítette az életét, férjhez ment, gyerekei, unokái, sőt dédunokái is vannak. Ma pedig Londonban él és rendületlenül válaszol a TikTokon feltett megannyi kérdésre, ezzel is antiszemitizmus ellen harcolva alig két hónappal 100. születésnapja előtt. Szívbemarkoló történet életről és halálról, reményről és túlélésről.

2724899.jpgKöszönjük, 21. Század Kiadó!

A kötet a borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Ahol a tű átfér

Gitta könyve

Ella háborúja

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes