Történelem és szerelem a Bodeni-tó mellett

Könyvajánló - Bagó Tünde: Ella háborúja

Egy fiatal feleség menekül válságba jutott életéből és a második világháború zűrzavarából. De vajon van kiút ebből a pusztuló világból?

ke_pernyo_foto_2023-04-15_18_25_11.png

Ma végre a boltok polcaira kerül Bagó Tünde első regénye, mely történelmi tényeken alapuló kitalált szereplőkről szóló történet, amely elrepíti az olvasókat 1944-ben egy svájci határmenti kisvárosba, Singenbe. Hétköznapi emberek életén keresztül ismerjük meg a háború, a diktatúra legnehezebb időszakait. Volt szerencsém megjelenés előtt elolvasni ezt a kiváló könyvet.

Megismerjük Ellát. Fiatal, intelligens, tanult nő, aki restaurátorként dolgozott addig, míg a nácik be nem zárták a múzeumot, ahol dolgozott. Orvos férje, Lukas belépett a náci pártba, Ella pedig otthonukon kívül az emberek között álarcot ölt, hogy elhitesse a világgal nem fordul fel a gyomra attól, amit lát, tapasztal.

Stuttgartot hátrahagyva mindkettejüknek meggyűlik a baja a helyzettel, de Lukas kicsit könnyebben alkalmazkodik, mint Ella. A front helyett ebben a kisvárosban a kórházban dolgozhat, így hálás volt a lehetőségért. Pedig mindenki tudta, hogy a biztonságos vidéki állásnak súlyos ára lesz. A Birodalomban az ilyen szívesség túlságosan drága.

Elképzelni sem tudom mennyire nehéz lehet a hallgatás, a csendes tipródás. Ella is küzd önmagával, küzd a gondolataival. Feszegeti a határokat, kényes kérdéseket tesz fel, de sajnos látták már, hogy egy rosszkor elejtett provokatív gondolat szörnyű dolgokra készteti a Gestapo embereit. Úgy érzi a hallgatásával is támogatja ezt az elnyomó rezsimet. Lukas volt egyedül képes rá, hogy némi megnyugvást, biztos fedezéket nyújtson számára.

De aztán végignézhetjük, ahogy a pezsgő élet után ideköltözött pár házassága apránként kezd kihűlni. Ahogy Lukas folyamatosan, éjjel és nappal is dolgozik, míg Ella magánnyal küzd és úgy érzi férje is elárulta. Ráadásul a kórházban kell segítenie és a szenvedők látványa, a háborús sebesültek megviselik. Aztán a szürke, nyomasztó hétköznapokban két férfi hoz fényt. Az egyikük Stein atya, akivel rengeteget beszélgetnek és sokat segít Ellának mentálisan.

A másik férfi pedig Felix, aki az árnyékban harcol a Birodalom ellen. A singeni gyárak mérnökeit, fizikusait a Gestapo arra kényszeríti, hogy tudásukkal szolgálják a Birodalmat. Egyikük sem tett rosszat, mégis mindketten hatalmas bajban lesznek, ha megérkezik a felmentősereg. De addig is láthatjuk miként találnak egymásra és lobban fel kettejük között a szikra. Amikor jönnek a hírek, hogy a várost talán bombázni fogják, nehéz döntés vár Ellára. Vajon hogyan dönt? Van jó döntés? Megpróbál megszökni Felix oldalán vagy megkockáztatja a maradást férje oldalán?

Ella történetével párhuzamosan megismerjük Mark és nagyapja, Kevin történetét 1994-ben az Államokban. Mark orvos és lehetősége lenne a hadsereg laborjában egy fontos kutatásban részt venni, ám nagyapja óva inti a seregtől. Így kerül elő egy régi történet a háború idejéből Singenben. Sokáig csak kapiskáljuk, hogy miként fog összeérni a két szál, de aztán jó volt látni ezt az érdekes átvezetést a múlt és a jelen között. Ebből is tökéletesen látszik, hogy milyen komoly hatással van a múlt is a mindennapjainkra. 

A szerzőről

Bagó Tünde 1974-ben született Békés megyében, Vésztőn. Történelemtanár és művelődésszervező, majd jogász végzettséget szerzett. Újságíró, utazóblogger. Az Élet sója blog szerzőjeként 2017-ben jelentette meg a Bodeni-tó – Több mint útikönyv című élménykönyvét, amelyben lakóhelye, Dél-Németország legnagyobb turisztikai régióját mutatja be a szomszédos osztrák és svájci tóparti látnivalókkal. Férjével 2012 óta élnek a tó mellett. Számos történettel, szokással, kulináris érdekességgel ismerkedett meg, amelyek regényeiben is szerepet játszanak. Novelláit irodalmi lapokban (Élet és Irodalom, Helyőrség, Magyar Napló, ÚjNautilus, Librarius) és szerzői oldalán publikálja. (Fotó: Megyesi Anita)

Ez a történet sokáig az olvasóval marad. Olvasmányos, drámai történet érzelmekkel, félelmekkel egy sötét korban. Lassan állnak össze a kirakós darabjai, de közben érezzük a háború feszült csendjét, ahogy várjuk, hogy milyen tragédia vár a szereplőkre. A történelem fontos korszakával együtt hétköznapi emberek megrázó, érzelmes sorsába nyerhetünk bepillantást.

Rengeteg dráma, örlődés, fájdalom, félelem, de a 20. század legsötétebb pillanataiban is akadt pár bátor ember, aki hajlandó kockáztatni mások biztonságáért. Kapunk egy szeletet belső harcokról, miközben a világban is rettenetes, pusztító háború dúl. A szerző az alábbi mondatokat idézte fel a kötetből, amikor megkérdezték tőle, hogy melyik mondatt rezgett még benne sokáig a történet megírása után. Nagyon is értem miért pont ezeket a sorokat választotta:

„Háborúban élni és harcolni a világon a legnehezebb feladat. Úgy kell küzdenünk egy szörnyű világ ellen, hogy mi magunk ne váljunk szörnyeteggé."

bago_ella_haboruja.jpgA kötet mától elérhető a 21. Század Kiadó jóvoltából, ahol kedvezményes áron megrendelhetitek a borítóképre kattintva.

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess minket Facebookon!

Lily - A bosszú meséje

Hihetetlenül bátor és kitartó női sorsok a KULT-sorozatban

Egy levélváltás, amely tökéletesen bemutatja, hogy egy beteges ideológia hogyan tehet tönkre életeket

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes