Egy levélváltás, amely tökéletesen bemutatja, hogy egy beteges ideológia hogyan tehet tönkre életeket

Könyvajánló - Kathrine Kressmann Taylor: Címzett Ismeretlen

„Kressmann története nemcsak a nácik rémséges tetteinek állít emléket, hanem figyelmeztető példaként áll előttünk, miközben szerte a világban faji, etnikai és nacionalista megkülönböztetések élednek újjá.”- PW

cimzett_ismeretlen_3.png

Az 1930-as években az Egyesült Államokban sokan csak legyintettek arra, ami Európában történt. A legtöbben pedig semmit sem tudtak róla. A politikusok is inkább elfordították a fejüket, mondván semmi közük az európai ügyekhez. A második világhaború előtt intellektuális, művelt emberek tértek vissza Németországba az Államokból.

A szerző barátai voltak előtte, és hihetetlen volt látni, hogy odahaza rövid idő alatt szenvedélyes nácikká váltak és még a legenyhébb kritikát sem voltak hajlandóak meghallgatni Hitlerről. Sőt! Amikor visszatértek látogatóba Kaliforniába, régi, kedves barátjukkal összefutottak az utcán és még csak szóba sem álltak vele, pusztán csak azért, mert zsidó volt. Ez felkavarta Kathrine-t és elkezdett kutatni, cikkeket olvasott Hitlerről, a beszédeit olvasta. Azt akarta, hogy az emberek nyissák ki a szemüket és lássák, mi mindenre képes egy ilyen beteges ideológia.

Aztán jött az ötlet a fegyverként használt levelekről és megszületett a Címzett Ismeretlen. A kötet nagyot szólt. Felrázta őket ez a San Franciscóban élő amerikai zsidó üzletember és a Németországba hazatérő üzleti partnere közötti levélváltás. Megmutatta az amerikai olvasóknak, hogy milyen mérgező a náci ideológia.

A történet rendkívül egyszerű, mégis mély és elgondolkodtató. 1932-ben járunk, ahol adott két jó barát: egyikük Max, az amerikai zsidó üzletember, aki összebarátkozik az első világháború után az Egyesült Államokba menekült Martinnal. Ketten együtt felépítenek egy sikeres műkincs kereskedést. Az üzlet jól megy, Martint és családját hajtja a honvány, ezért Martin úgy dönt, hogy visszatérnek Németországba.

A kötetben a két férfi ezt követő levelezését követhetjük nyomon, és a barátságukban lezajló gyökeres változást röpke másfél év alatt. Az első pár levél egy komoly, szeretettel teli, fontos barátságról árulkodik. Az üzlet rendben működk, de mindketten hiányolják egymás társaságát. Aztán, amikor képbe kerül a politika, minden borulni látszik.

Martin leveleiből láthatjuk miként hatott a háború utáni szegény országba visszatért tehetős üzletemberre Adolf Hitler propagandája. Eleinte még kicsit aggódott, hogy megfelelő vezető lesz-e. Hisz azt látta, hogy Hitler érkezése feldobta az embereket, reményt és növekedést hozott. A szegénységből kezdenek kimászni, sokan úgy érzik, hogy ő a tökéletes vezető, aki Németországot kihúzza a gödörből, bár kétkedők is akadnak. Eleinte még Martin sem biztos benne, hogy tényleg egy szép jövő felé tart az ország.

“Adja Isten, hogy igazi vezető legyen és nem egy fekete angyal, akit ilyen boldogan követnek.”

Ezután a levelezés érdekes fordulatot vesz. Martint kezdi beszippantani Hitler karizmája, még Max húgának sem segít, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá, dacára, hogy korábban még egy kisebb románc is volt köztük. Láthatjuk, ahogy a két férfi barátsága elindul egy szakadék mélyére. A levelezésekből tökéletesen kivehető, hogy értelmes, gondolkodó emberekre is miként tudott hatni a Führer propagandája, de arra is tökéletes példa ez a kötet, hogy láthassuk néhány levél hogyan okozhatja valaki vesztét. 

A levelezés rövid, tömör, egyszerű, de jól kivehető a mondanivalója és lehetetlen elmenni mellette. Megmutatja, hogy egy mérgező ideológia miként vezethet súlyos áruláshoz. Kifejezetten tetszett, hogy a kötet végén pedig megismerhettük ennek a fiktív levelezés keletkezésének történetét. Kiválóan mutatja be az emberiség legsötétebb korszakát.

9046062_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Egy nap és egy élet története - Papírpalota

Az utolsó vonat Londonba - megható történetek emberi sorsokról

Egy zsidó kislány megrázó naplója a vészkorszakból

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes