Tökéletes anyák napi ajándék azoknak, akik szeretik a finom kekszeket

Könyvajánló - Segal Viktor és Szemere Katalin: 100 keksz, amit szeretsz

"A keksz tökéletes desszert. Lehet édes és sós, omlós vagy ropogós, falatnyi vagy tenyérnyi, töltött, netán egyszerű, mégis mennyei vajas keksz, meseszépen mintázott vagy cicoma nélküli… Egy finom keksz ünnepivé teheti a hétköznapokat, kávé és tea mellé, de akár ajándékként is tökéletes."

cooking-5451181_1280.jpg

Ami világ a világ keksz létezik és sokan szeretjük. Legyen az édes vagy sós, natúr vagy töltött, bármilyen ünnepen, batyusbulin vagy csak egy filmezős estén, de tökéletes nasi. A szerzőpáros, Szemere Katalin és Segal Viktor pedig igyekeztek ráadásul úgy összeállítani 100 keksz, amit szeretsz című kötetüket, hogy minden alapanyag elérhető legyen Magyarországon, ami pláne szuper.

Én húsvétra kezdtem el átnyálazni a recepteket, hogy valami finomság készüljön, de rólam tudni kell, hogy nem nagyon szeretek órákat babrálni a konyhában, ezért kifejezetten kerestem a könnyen elkészíthető finomságot a kötetben. Szerencsére szép számmal találtam olyat, ami egy óra alatt elkészíthető romeltakarítással együtt, de azért lelkes sütögetőknek akadnak pár órás projektek is a kötetben.

A kekszben a legjobb, hogy néhány alapanyagból már szuper kis édességet, sósságot tudunk készíteni. A kötet úgy is indul, hogy kapunk jótanácsokat, hogy milyen vajat, cukrot, lisztet, magvakat, sót, sütőport vagy épp szódabikarbónát használjunk. Aztán jön egy kis összefoglaló az eszközökről  és a különféle technikákról, praktikákról is. Tényleg bárki, egy kezdő is nekiugorhat ezzel a kötettel a sütésnek, így könnyen bevonható a mókába egy gyerek is.

Ezután pedig érkeznek sorban a jobbnál jobb receptek. Akad gyömbéres-vaníliás, csokis lávakeksz, zsályás mandulakeksz, habcsókos-vajas keksz, lisztmentes diós-mandulás süti, sőt, még kolbászos-újhagymás keksz is. Első nekifutásra úgy döntöttem, hogy kipróbálom a baracklekváros-csokoládés kekszet. Épp minap kaptam szerkesztőtársamtól, Jolcsitól isteni házi baracklekvárt, ez megkönnyítette a döntésem. Na lássuk:

Baracklekváros-csokoládés keksz

Hozzávalók:

- 160 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 tk. vaníliakivonat
- 1/2 tk. szegfűbors
- 180 g finomliszt
- 1 csipetnyi só
- 1 ek. baracklekvár
- 50 g apróra vágott aszalt sárgabarack
- 50 g apróra vágott fehér csokoládé

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra
2. A vajat a cukorral a konyhai robotgép táljában habosra keverjük. A kakaóport, a vaníliakivonatot, a szegfűborsot, a sót és a lisztet összedolgozzuk, majd a vajas-cukros masszához adjuk. A lekvárt, a nagyon apróra vágott sárgabarackot és a csokoládét beleforgatjuk.
3. A masszát habzsákba töltjük, és a sütőpapírral bélelt tepsikre kis köröket nyomunk. Maradjon elég tér a sütik között, mert picit szétterülnek.
4. Kb. 10 percig sütjük. Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.

Ez gyakorlatilag fél óra alatt kész. Annyit könnyítettem a saját életemen, hogy nekem nem volt fontos a gyönyörű, tökéletes alak, nem szépségversenyre készültem, így nem habzsákkal dolgoztam, hanem kanállal tettem a kis adagokat a tepsire. 10 percet elmolyoltam az aprítással, aztán bekapcsoltam a sütőt, amíg előmelegedett kész is lettem a tészta kikeverésével és a tepsire pakolással és már mehetett is be a sütőbe. Amíg sültek szépen el is tudtam mosogatni. A rácson hűlés alatt pedig a tepsiket is. Így mire fogyaszthatóvá váltak az isteni illatú kekszek, már tisztaság és rend volt, és nem volt más dolgom, mint elmajszolni őket. Parádés párosítás a fehércsoki és a barack, ráadásul könnyű és gyors. Tökéletes vendégváró nasi. Biztos nem most csináltam utoljára. És íme az eredmény, ami az én kezem alatt nem túl esztétikus, de nagyon finom.

img_0295.jpg

Nagyon ajánlom ezt a könyvet. Rendkívül változatosak a receptek, így garantált, hogy mindenki megtalálja a fogára való darabot benne. Izgalmas ízek, különleges fűszerezések, gyönyörű fotók, nagyon jó és részletes leírások, így szinte elronthatatlanok. Szuper könyv, ami akár saját célra vagy ajándéknak is tökéletes.

9234620_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Fermentált konyha

Édes, foszlós, kovászos - különleges kelt tészták minden alkalomra

Kis fogások, nagy társaságok - ez a Mezze világa

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes