Az elsőbálozó utolsó tánca

1958-as év az utolsó olyan társasági szezon Angliában, amikor a 18 éves elsőbálozók bemutatkozhatnak II. Erzsébet udvarában. Mohó anyák számítgatásai abból a korból, ahol az arisztokrácia hölgyei előtt 18 éves korban csak a férjhez menés lehetett a karrier csúcsa, és a látszat mindent vitt. Ugyanakkor az angol elit hanyatlása és a korszellem már nemcsak a házasságot kínálja a hamvas elsőbálozóknak... Két generáció akaratának összeütközése és családi titkok teszik borzongatóan izgalmassá Julia Kelly történetét. 

Könyvajánló
Julia Kelly
Az elsőbálozó utolsó tánca

1958-at írunk, amikor II. Erzsébet királynő kihirdeti, hogy ez az utolsó év, amikor a 18 éves lányokat, mint elsőbálozókat, bemutathatják a királyi udvarban. Ez az utolsó döfés az angol arisztokrácia hanyatlásának, nem csak a nagy vagyonok olvadnak el ekkorra, hanem a kiváltságaik is egyre kevésbé válthatók át tekintélyre, befolyásos állásra és pénzre. Az első bálozók bemutatása tulajdonképpen partik végtelen sorát és férjnek valók kiválasztását jelenti - ám 1958-ra már minden megváltozni látszik. A lányok nagy többsége 18 évesen már nem férjhezmenetelről ábrándozik, mint annak idején anyáik, hanem továbbtanulásról és önmaguk kiteljesítéséről gondolkodnak, amibe egyelőre nem fér bele egy férj. 

A könyvbeli főhős (Lily Nicholls) özvegy édesanyja és nagyanyja is arról álmodozik, hogy a szezonban a lány megfelelő férjre akad, akkor is, ha Lilynek egészen más elképzelése van a jövőről, mint nekik. A család speciális helyzete miatt belemegy a rákényszerített társasági szezon végigcsinálásába - de ahogy halad a cselekmény, egyre inkább elfogja a dac, és egyáltalán nem fél nemet mondani egyik hozzátartozójának sem arra, hogy kinek a partijára kell elmennie és kiére nem, kivel érdemes barátkoznia és kivel nem, valamint kinek az udvarlását szabad elfogadnia és kiét nem. Ebből persze óriási galiba kerekedik a generációk között.

Lily családja titkokat rejt, az édesanyja korán megözvegyült - de már évtizedekkel ezelőtt -, azóta feketében jár és a haláleset óta jóformán ki sem mozdult a házából, ami miatt társasági körökben csak Vén Viknek csúfolják. Az, hogy a lányát bemutatja a királyi udvarnál és végigcsinálja vele a báli szezont, kifejezett erőfeszítéseket igényel tőle. A család erős embere a nagymama, aki megmentette őket a fedélnélküliségtől, persze, cserében mindenki retteg az éles nyelvétől, és úgy táncol, ahogy ő fütyül. Lily anyjának van még egy lánya, Joana, akit 16 éves korában megbotránkoztató módon elküldték Amerikába, de hogy miért, azt senki sem árulja el a lánynak. A titok végighúzódik az egész regényen, az elhallgatások fojtogató légkört teremtenek a családban ugyanúgy, mint ahogy az anya részéről Lily egyik elsőbálozó társának gyűlölete is érthetetlennek tetszik. Lily a maga útját járva, végül megtalálja azt a társaságot az elsőbálozók között, akikkel mindenféle kényszeredett bájcsevelyek nélkül, örömmel tartózkodik egy társaságban. Tökéletleneknek nevezik el csoportjukat, minden egyes partin és bálon pohárköszöntőt mondanak magukra. Lily közben átéli az intrikák és árulás pokoli bugyrait is, de szenved anyja és nagyanyja hagyományokban gyökerező kitalációitól is. 

Az igényesen kötött könyv végeérhetetlen partik, bálok és mulatságok sorozata, mégis, annak ellenére, hogy nagyon könnyű olvasni a művet, fantasztikusan leköti az embert az intrikák és rejtélyek, titkok sorozata, tudni akarja, hogy mi húzódik meg az angol arisztokrácia felsőbbrendű viselkedése és mosolya mögött, hogy erényeik mellett pontosan ugyanolyan gyarlók, irigyek és rosszindulatúak, mint bármely néposztály tagjai, csak ők magasabb szinten űzik az ipart. Nem kifejezetten bájos lányregény, úgy mutatja meg az ötvenes-hatvanas évek angol szokásait, hogy már előrevetíti a 21. századi kreatív, önálló, felszabadult női ideált.

A cselekmény dramaturgiája a fenti fejlődést támasztja alá, ahogy az anya fogalmaz: Lily acélból van, és egy kis intrika, családi titkok nem szegik kedvét, hanem inkább erősítik őt a folyamatok zajlása közben. Amíg a történésekben bukdácsolnak a szereplők, közben a letűnt Anglia keretei között mindennél fontosabb a kirakat, a látszat; igazi érzések, lojalitás, részvét, odahajlás a gyengébbhez semmit sem számít. Csak mohó anyákat látunk, akik az udvart ostromolják meghívóért az utolsó társasági szezonra, méregdrága ruhákat, kényszeredett mosolyokat, anyák összeüléseit a beérkezett meghívók értékelésénél, ahol latba esik a családi vagyon, rang és befolyás, és lehet iszákos vagy tesze-tosza a vőlegényjelölt, de szegény semmi esetre sem. Valódi értékek híján vagyonok ropják egymással  kakofóniába hajlóan a táncot, és hogy hűséges természetű-e valaki, ért-e a pénzügyekhez, van-e reális alapja tudásnak, tapasztalatnak, az kevés szerepet játszik a mamák értékítéletében.

A látszatnak Lily életében is nagy szerepe van, de hogy mekkora mértékben, arról álmodni sem mert mert volna.

Szerettem olvasni, szerintem olvassátok ti is!

Fülszöveg

Ha ​meghívást kapsz II. Erzsébet udvarába, az egész életed megváltozik...

1958-ban kihirdetik: ez lesz az utolsó év, amikor az elsőbálozókat bemutatják a királyi udvarban. Több ezer mohó anya és reményekkel teli leány bombázza levelekkel az udvart, hogy kicsikarják a várva-várt meghívót az év legnagyobb eseményére, ahol pukedlizhetnek az ifjú Erzsébet királynő előtt, és hivatalosan megjelenhetnek a társaságban.
Lily Nichols egyetemre készül, mégis rászánja magát, hogy elsőbálozó legyen, hagyománytisztelő édesanyja kedvéért végigcsinálja a báli szezont, a számtalan fényűző, de egyben fárasztó bált és koktélpartit. Közben összebarátkozik két nővel, akik nagyon is elütnek egymástól: a hűvös, zárkózott Leana Hartforddal és az ambiciózus Katherine Normannel.
Leana tökéletes külseje mögött sötét, manipulatív szándék lappang, Katherine pedig azért akar érvényesülni, hogy szüleit befogadják az elitbe. De a szezon pezsgése odalesz, amikor Lily tudomására jut egy pusztító titok, amely egész családját romokba döntheti.
„Érzelmekkel teli, letehetetlen regény – egy nő feledhetetlen története az 1950-es, 60-as évekből, aki rá akar találni a szerelemre, az igazságra, de ami ennél is fontosabb: önmagára.” (Kelly Bowen, az Egy párizsi lakás szerzője)
„Csodálatos tánc ez az írás a régimódi fényűzés díszletei közt, egy letűnt kor fojtogató elvárásai közepette.” (Genevieve Graham, USA TODAY bestsellerszerző)


Julia Kelly hétköznapi nőkről ír, és az ő egyáltalán nem hétköznapi történeteikről. Amellett, hogy író, producerként Emmyre jelölték. Dolgozott újságíróként és marketingesként is. Mielőtt Londonba költözött, Los Angelesben, Iowában és New Yorkban is élt.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Next21 Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Az elsőbálozó utolsó tánca
Eredeti cím: The Last Dance of the Debutante
Szerző: Julia Kelly
Fordító: Novák Gábor
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2022. október 17.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156414281
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes