Ahol a tű átfér

Könyvajánló - Véronique Mougin: Ahol a tű átfér

"A családi szakma, a szabóság addig utált jelképe, a tű, a haláltáborban Tomi megmentőjévé válik, majd egy csodás karrier alapjává. Igaz történet alapján."

Véronique Mougin Ahol a tű átfér című regényében egy szomorú, megrázó, erős igaz történetet mesél el egy zisdó tinédzser fiúról, akinek a varrás mentette meg az életét a koncetrációs táborban. Zsidóüldözés, koncentrációs tábor, a vészkorszak legsötétebb napja, a történetet mégis áthatja az erő, a túlélés, az életért való küzdelem, a remény.

Megismerjük a főszereplőt, Tomit, aki Beregszászon született, ott is nőtt fel. Kicsit makacs, de eszes, kíváncsi, nyitott és lázad az apja által kitaposott út ellen. Apja szabómester, aki szeretné, ha fia eltanulná tőle a varrást és együtt dolgozhatnának. De Tomi nem ezt a jövőt képzeli el magának. Aztán láthatjuk, ahogy megváltozik a világ. Jönnek sorban a szankciók, megkezdődnek a kitelepítések és Tomi családjának sem sikerül megszökni a koncetrációs tábor elől.

Az élet fura csavarja, hogy a szabás ellen lázadó fiú a táborban azt hazudja, hogy apja mellett kitanulta a szakmát és innentől kezdve tűt ragad, az ő dolga helyrerakni, foltozni a rabruhákat. Teljesen mindegy hány könyvet olvastam a témában, minden alkalom dühít és felkavar, amikor a táborok szörnyűségeiről olvasok. Itt volt ez a konok kölyök, aki lázadva az apja ellen, elutasította a szabómesterséget és aztán szinte egyik napról a másikra már nem a szomszéd lányokról szólnak a napok, hanem arról, hogy miként élje meg a holnapot.

A kötet szerencsére nem csak idáig mutatja az eseményeket, hanem láthatjuk, hogy a túlélést jelentő varrás a szabadulás után a fiú hivatásává válik. Ami egykor a holnapot jelentette már egészen mást jelent. Valami szép, valami új, valami különleges, valami fontos megalkotását és így lesz a szívós, makacs túlélőből apránként divatguru. S bár a sors magasra röptette, egész életében elkísérték a múlt borzalmai. Rémálmok kísérték útját, sokszor dühösen igyekezett szabadulni a fájdalmas emlékektől.

Ez a történet és a kiváló olvasmányos stílus, amivel a szerző elénk tárja, garantáltan az ember lelkéig hatol. Lehetetlen nem megkedvelni ezt az életvidám srácot, aki aztán bármit megtenne azért, hogy kiszabaduljon a fogságból. A lapokról süt a küzdelem, a remény és közben láthatunk egy különleges apa-fiú kapcsolatot, barátságot. Különleges emléket állít ez a kötet egy fordulatokkal teli életútról. Egy szép, szomorú történet túlélésről és szeretetről.

9517803_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Gitta könyve

Történelem és szerelem a Bodeni-tó mellett

Lily - A bosszú meséje

Egy levélváltás, amely tökéletesen bemutatja, hogy egy beteges ideológia hogyan tehet tönkre életeket

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes