Egy tanár, aki hősként emelkedett ki a tömegből az emberiség legsötétebb napjaiban

Könyvajánló - Mario Escobar: A ​varsói tanár

Egy különleges férfi, Janusz Korczak (született, Henryk Goldszmit) története, aki a varsói gettó falai mögött is tovább vezette árvaházát. Minden nap remény és szeretet nyújtott nekik, miközben életét kockáztatta, hogy megvédjen több száz ártatlan lelket.

janos-korczak-janusz-orphanage-poland-1600x1191.jpg

Mario Escobar számos megjelent regényében viszi el az olvasókat a 20. század legsötétebb napjaiba. Regényeiben a remény, az emberek pozitív tulajdonságai különböző formákban emelik ki a főszereplőit a vészkorszak tragédiája közepén.

Írásai tele vannak érzelmekkel, kiváló érzékkel mutatja be félelem, a rettegés, a halál éráját, s benne reményt nyújtó szereplőit valós történelmi háttérrel. A szerző ezzel a regényével Janusz Korczaknak (született, Henryk Goldszmit) - lásd a fenti képen gyerekek körében a 40-es évek elején - állít emléket, aki lengyel orvos és pedagógusként segítette a zsidókat a legnehezebb időkben.

Ezúttal Varsóba utazunk, ahol megismerjük Janusz Korczakot, aki egy hatvanas éveiben járó lengyel tanár, aki diákjaival, akik egy zsidó árvaház diákjai eltöltenek egy szuper napot a városban. Sajnos a városnéző kaland rossz véget ér, amikor Janusz a gyerekekkel együtt a varsói gettóban találja magát.

Janusz már a vészkorszak előtt is annak szentelte az életét, hogy a szülő nélkül maradt gyerekek életét szebbé, jobbá tegye és pontosan így tett a gettóban is, ahol több száz gyermek sorsa függött tőle. Életét kockáztatva működtette a falak mögött az árvaházat, ételt szerzett, szeretetével táplálta a reményt a gyerekek felé és védte őket mindenáron.

"Ha magamat menteném, nem volnék többé Janusz Korczak."

A történetnek valós hátteret adtak Janusz naplóbejegyzései, melyeket a gettó falai mögött írt. Escobar pedig gyönyörű emléket állított ebben a megrázó regényben egy olyan embernek, aki minden nap szívét, lelkét kitette, hogy biztonságban tudja a gyerekeket.

Szomorú, megrázó történet, ahol ismét egy olyan ember került a középpontba, aki a remény és a szeretet erejével harcolt a vészkorszakban. Aki tetteivel bizonyította, hogy egyesek képesek a legsötétebb órákban is emberek maradni. Pont olyan ez a kötet, amit már a szerzőtől megszokhattunk.  

escobaravarsoitanarborn_20230329_1339_06.jpgKöszönet a Kossuth Kiadónak a kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Két olvasmányos történelmi regény az emberiség sötét napjaiból

A sárga csillag gyermekei

Auschwitzi bölcsődal

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes