A tanítvány

 Könyvajánló - Kari Hotakainen: A tanítvány

Kari Hotakainen regényének főhőse, Maria elhatározza, hogy új életet kezd, előtte azonban bosszút áll a világon a sérelmeiért – mindenekelőtt gyermekkori nevelőszülein, akik soha nem fogadták el érzelmileg, ám annál több felső középosztálybeli normát és elvárást állítottak fel vele szemben, és velük együtt az egész önimádó, szemforgató társadalmon. Túszul ejti még a Tengerészt, az Ínyencet és a Színészt, akik számára ennek a hamis világnak a legjellegzetesebb és legálszentebb képviselői, és egy elhagyott autószerelő-műhelybe hurcolja őket, ahol némi lelki és fizikai kényszerítéssel élethazugságaik beismerését követeli tőlük. A helyszínt azonban időközben körbezárja a rendőrség.

A Tanítvány a népszerű finn író lebilincselő, groteszk fordulatokban gazdag pszichothrillere, egyben szellemesen tárgyilagos, lakonikusan szókimondó, könyörületet nem ismerő szatíra az érzelmi és szociális egyenlőtlenségekről, az általános képmutatásról és a kirekesztettek válasz nélkül hagyott kérdéseiről.




A főszereplő, Maria a harmincas éveiben jár, eddigi életében bár anyagilag a rendelkezésére állt sokminden, hála gazdag, felső-középosztálybeli nevelőszüleinek, érzelmi élete kifejezetten sivár, mert a nevelőszülei nem szeretettel vették körül és odafigyeléssel, hanem lenézéssel, szánakozva tekintettek rá, befogadásával pedig csak saját maguk önámító és magamutogató jóságos szamaritánus mivoltukat bizonyították. Mariát mindig is lenézték, ő volt a kis buta kislány, aki nem is a legjobb tanuló, ráadásul kövér is, de hála nekik, belekóstolhat a "nagyok" életébe. 

Nos, Maria belekóstolt, és úgy döntött, nem kér belőle. Hadjáratot indít a nevelőszülei rétege és az általuk képviseltek ellen, leszámol több emberrel, és elrabol három személyt, akik a 21. századi nyugati fogyasztói társadalom pazarló, környezetkárosító, élvhajhász életét képviselik a szemében. Egyre mélyebbre és mélyebbre csúszunk az elbeszélésben, amit csak Maria gyerekkori naplórészletei törnek meg. 

Egy erőszakos jelenetekben bővelkedő, rendkívül groteszt és szomorú végkifejlet felé tartó, fekete komédiával bőségesen fűszerezett szatíra ez, amelyet áthat a kemény társadalomkritika. A vége pedig nem feloldozást ad a folyamatosan épülő feszültség alól, hanem megtartja azt az olvasóban, hiszen a cél éppen ez: hogy gondolkodjunk el, mennyire fenntartható az életmódunk, és mennyire élünk őszinte és önazonos életet.




Kari Hotakainen 1967-ben született, a nyolcvanas évek óta foglalkozik szövegírással, 1996 óta főállásban. Több könyve is megjelent magyarul, de legismertebb kétségkívül a Forma 1-es legendáról, Kimi Räikkönenről szóló riportkönyve. A tanítvány című társadalomkirtikus fekete szatírája Panka Zsóka fordításában, a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.

Köszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes