Fedőneve: Fehér Egér – a II. világháború legbátrabb futára

Könyvajánló - Imogen Kealey: Az ​ellenálló

Egy különleges női hős történetét ismerhetjük meg Imogen Kealey Az ellenálló című könyvében. A regény a második világháború viharos éveibe repít vissza minket, ahol egy bátor és eltökélt nő, Nancy Wake a náci Németország elleni harc egyik meghatározó alakjává válik.

cover-big_ma_solat.jpg

Az Európa Kiadó gondozásában jelent meg az Imogen Kealey néven író szerzőpáros, Darby Kealey és Imogen Robertson regénye Az ellenálló. Ez az igaz történeten alapuló regény emléket állít a második világháborúban bátran helytálló francia ellenállóknak azáltal, hogy elmeséli az egyik legkeresettebb kém, Fehér Egér történetét.

Fehér Egér, azaz Nancy Wake (1912-2011) hihetetlen bátorságáról olvashatunk ebben a kötetben. Megismerjük az ausztrál származású fiatal feleséget, aki gazdag gyáros férje mellett partikat ad, mindenkit ismer, aki számít. Nem csak a felső körökből, hanem a fekete piacon is. Javában dúl a második világháború, senki nem feltételezné az elbűvölő, romantikus nőről, hogy valójában kettős életét él.

n2tth7wskzk21.jpg

Újságíróként sok mindent látott és nem bírta tétlenül nézni azt a kegyetlenkedést, az erőszakot, amit a nácizmus alatt tapasztalt. Elhatározta, hogy kapcsolatait felhasználva tenni fog valamit. Eleinte információkat szállított, majd menekülteknek és angol katonáknak segített kijutni az országból. A Gestapo tudta, hogy valaki serénykedik az ellenség oldalán, de valahogy mindig átsiklott a hálójukon, ezért elnevezték Fehér Egérnek.

Sajnos árulók férkőztek a soraikba, férjét le is tartóztják, viszont Nancynek sikerült Angliába szöknie, ahol részt vett egy katonai kiképzésben a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységénél, hogy aztán visszatérjen Franciaországba és csatlakozzon a partizánokhoz. Életét kockáztatva küzd a németek ellen, küzd férje életéért, közben pedig az előítéletek ellen is küzdenie kell. Nem bánnak vele kesztyűs kézzel, végül nem kevés munkával sikerül kivívnia a férfiak tiszteletét, hogy végül vezérükként elismerjék, elfogadják őt.

Egy bátor, harcos, kitartó, szabad szellemű nő, aki az ellenállás jelképévé küzdötte fel magát. Igazi példakép. Imogen Kealey regénye lenyűgözően ábrázolja Wake harci útját, ahogyan a francia ellenállásban kulcsszerepet vállal, megküzdve a náci megszálló erőkkel és saját belső démonaival is.

Érzékeny, dinamikus, olvasmányos történelmi regény bátorságról, kitartásról, önfeláldozásról, ellenállásról a második világháború alatt. Nancy Wake története inspiráló, és emlékeztet bennünket arra, hogy a történelem során számtalan nő állt a frontvonalban, akiknek bátorsága és kitartása gyakran rejtve marad a nagyközönség elől.

kealey_az_ellenallo_borito_300dpi.jpg

Köszönöm a lehetöséget az Európa Könyvkiadó csapatának!

Fordító: Wertheimer Gábor

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Putzi: Hitler zongoristája, majd Roosevelt elnöki tanácsadója

A második világháború, ahogy még nem hallottad

Elvesztek Párizsban

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes