Putzi: Hitler zongoristája, majd Roosevelt elnöki tanácsadója

Thomas Snégaroff: Putzi

"A pompa és a katasztrófa évtizedeinek regénye, benne Goebbels, Göring és a Mitford nővérek, sőt Thomas Mann, Carl Jung és Romy Schneider is."

Thomas Snégaroff Putzi című könyvében igyekszik pontos képet adni a kor legfontosabb történéseiről, miközben előtérbe helyezi Ernst Hanfstaengl (1887-1975) útját. De ki is volt ő? A legtöbben Putziként emlegették ezt a rendkívül ellentmondásos embert.

Németországban született egy jómodú családban. Egy sikeres német üzletember és egy amerikai nő gyermekeként nevelkedett, majd egyetemi éveire az Egyesült Államokba költözött, ahol a Harvardon szerzett diplomát és ott is alapított családot. Nagyvilági életét, rengeteg ember ismert, ráadásul kiváló zongorista is volt, aminek köszönhetően ismerkedett meg Franklin Roosevelttel, akivel jó barátságot ápolt.

35 éves korára felépített egy sikeres vállalkozást, jó üzletember volt, aki 1922-ben tért vissza szülőhazájába, Németországba. És itt valami félrement. Teljesen beszippantották Hitler nézetei. Azt az embert látta benne, aki az egész világ jövőt jelentheti. Sikerült is közel kerülni hozzá, olyannyira, hogy ő lett a vezér egyik legfőbb bizalmasa.

Anyagilag is bőségesen támogatta a pártot. Többek között a Mein Kampf kiadását is szponzorálta, majd az NSDAP élén beutazta az Egyesült Államokat és számos európai országban is megfordult a sajtó képviselőjeként. Igyekezett jó színben feltűntetni a pártot. Kitartóan és rengeteg elszántsággal igyekezett jó és szilárd kapcsolatot kiépíteni a nyugati világ és a náci Németország között.

A kötetben a szerző igyekszik felkutatni Putzi kielemezni indítékait, cselekedeit, miközben azt is láthatjuk miként válik kegyvesztetté a 30-as évek közepére. Utóbbiban nagy szerepe volt Goebbelsnek is. Az információ hatalom, neki pedig túl sok is volt mind Hitlerről, mind vezető politikusairól és tisztekről is. Nem sokon múlt, hogy elkerülje az alattomosan megszervezett kivégzését, ami után Angliába menekült, ahol már igyekezett szépíteni tetteit és elítélte a hitleri rezsimet. Az máig nem világos és a kötetből sem derül ki, hogy végül ráébredt tévedésére vagy csupán a helyzet hatására fordult szembe az eszmékkel, amiket oly helyevesen támogatott.

Aztán jött a második világháború, amikor is börtönbe került, de kihozta onnan a megszerzett tudás. Főleg, hogy volt annyi esze, hogy rengeteg kompromittáló iratot elrejtsen. A nácikról gyűjtött tudásának köszönhetően került Roosevelt mellé, akinek rengeteg jelentést írt a náci vezetőkről.

Több börtönt is megjárt, internáló táborokat, végül tisztázták a világháború után és a családi cégében, a nyilvánosságot kerülve igyekezett leélni utolsó éveit. Emlékiratában is bizonygatta, hogy azért dolgozott, hogy Hitler ne váljon olyan szörnyeteggé, mint amilyen végül lett, majd müncheni otthonában érte utol a vég idős korában.

Érdekes, olvasmányos kötet, amely jól jellemzi a kort és igyekszik minnél pontosabb képet adni Putzi útjáról a pártba, majd az ellene elkövetett árulásról és arról, amikor végül szembefordul a korábban támogatott eszmékkel és a nyugati hatalmak oldalára áll. Ernst Hanfstaengl valóban megosztó, ellentmondásos alakja a történelemnek, élete pedig egy újabb darabkát mutat meg a 20. század legsötétebb korszakából.

Köszönöm a lehetőséget az Európa Könyvkiadónak!

A kötet kedvezményes áron megvásárolható a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: fb.com/europakiado

Egy zsidó túlélő megrázó története a vészkorszakból

Egy gyászoló anya története - Hamnet

A ​Trelawney-ház, amely egymagában kevés ahhoz, hogy összetartson egy családot

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes