A ​Trelawney-ház, amely egymagában kevés ahhoz, hogy összetartson egy családot

Könyvajánló - Hannah Rothschild: A ​Trelawney-ház

Hóbortos, diszfunkcionális arisztokrata család és egy roskadozó kastély egy jópofa szatírában, ahol néhány makacs, kitartó nő igyekszik megmenteni a Trelawney-házat, hogy egyben tartsák a családot.

278040777_5729977963684216_3806321273979094045_n.jpeg

Hannah Rothschild A Trelawney-ház című szatirikus regénye egy családtörténet, amelyben bemutatja, hogy az egykor nívós életet élő közel 800 éves arisztokrata család hogyan hullott darabokra és vesztette el mindenét. Az évszázadok alatt számos rossz döntést hoztak, lényegesen többet költöttek, mint amennyit megengedhettek volna maguknak, ráadásul a két világháború sem segített, hogy kimásszanak a gödörből. Tetteiknek pedig leszármazottaik is itták a levét. És így kerülünk 2008-ba, amikor a gazdasági világválságban láthatunk egy diszfunkcionális családot.

Láthatjuk az egykor tündöklő cornwalli kastély romos, leharcolt, egerek és egyéb kártevők lakta épületet, mely ma már csak árnyéka régi önmagának. Ráadásul a műemlékvédelem is felszólításokkal bombázza az örökösöket a helyzet miatt, akiknek nemhogy felújításra, még a fenntartásra se nagyon van pénzük.

Rengeteg humorral van átszőve a regény, így meg sem lepődtem, hogy a család majdnem minden tagja elcseszett különc, akik ebben a leharcolt kastélyban tengetik napjaikat. Ott van az örökös, Kitto, aki igyekszik takarékoskodni és összetartani a családot, miközben az idősebb generáció elutasítja, hogy bármilyen formában is kapcsolódjanak a modern világhoz.

A történet középpontjában négy nő foglal helyet. Jane, aki a házat igyekszik egyben tartani. Aztán ott van Kitto húga, Blaze, aki befektetési bankárként igyekszik érvényesülni és a haldokló Anastasia és lánya, Ajísa. Ők négyen igyekeznek megmenteni a házat, mert azt hiszik ez a kulcs a család megmentéséhez. A próbálkozásaikat színesítendő akadnak szerethető, bohókás karakterek, akik feldobják a regényt. Mint például Tuffy néni, akit a család bolondjának tartanak, entomológus és már-már megszállottan tanulmányozza a bolhákat.

Mindegyikük a maga módján igyekszik kivenni a részét a projektből. Egyesek pénzt próbálnak szerezni az adósságok csökkentésére, mások a gyakorlatiasabb részével foglalkoznak. Ezek a nők szembemennek minden hagyománnyal, hogy a férfiak, a grófok által előidézett problémákat megoldják. Sokszor láthatatlanok, de kitartóak és találékonyságuk is meglepheti az olvasót. Vajon sikerrel járnak?

A szerző szórakoztató, olvasmányos stílusban mutatja be az arisztokrácia hanyatlását. Tetszett, hogy minden szereplő nagyon különböző, de közös bennük, hogy sokat fejlődtek a regény során. Van itt romantika, műkincsek, szakmai féltékenység és persze családi titkok, mint például egy balkézről született gyerek. Unatkozni nem nagyon fogunk olvasás közben, bár néha kicsit csapongónak éreztem, de összességében egy jó kis kacagtató regény.

rotschild_a_trelawney_haz_borito_300dpi.jpegKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Főkép forrása: fb.com/europakiado

Kalandozás az idő birodalmában, ahol egyetlen rejtett szoba minden titok őrzője

Egy zsidó túlélő megrázó története a vészkorszakból

Nővérek és démonok

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes