Detektív krónikák - egy paklinyi nyomozás

 Társasjáték - Detektív krónikák

Nemrégiben jelent meg Magyarországon a Reflexshopnál a Detektív krónikák című játék, rögtön 3 paklival is, mi pedig kipróbáltuk.




Ha valaki szereti, ismeri a Szabadulópaklikat, nos, ez a játék arra hasonlít leginkább. Van egy pakli kártyánk, betűkkel jelölt kisebb paklikra szedjük, amelyekben 10-15 kártyalap van, és kezdjük az elsőnél. Az 1. évad 1. részében rendőrként nyomozunk egy haláleset miatt, az egyes kártyalapokon szerepel, milyen lehetőségeink vannak - kihallgatni a gyanúsítottat, utánanézni a pénzügyeinek, meglátogatni a munkahelyét, megkérdezni a szomszédokat, stb. Bármelyiket választjuk, egy-egy meghatározott kártyát kell megfordítanunk, amely aztán vagy további nyomokra vezet, vagy kizárhatjuk vele a gyanúsítottat, hogy másfelé keresgéljünk. Minden cselekedet időbe kerül, amit a kártyák sarkán látható óraikonok jeleznek, a játék végén ezeket, és a "stresszorokat" kell összeszámolni, ettől függ a teljesítményünk. Egy-egy pakli kevesebb mint egy óra alatt lejátszható.

A játék rögtön 3 résszel jelent meg, amelyeket érdemes sorban játszani, mert laza összefüggés van köztük, sőt, a 3. résznél számít, hogy ismerjük-e az előző két kalandot, vagy sem - persze lejátszható az előzőek ismerete nélkül is.




Alapvetően körökre osztott játék, és mindig át kell adogatni egymásnak a kártyákat és úgy döntéseket hozni, hogy elkerüljük az ún. alfajátékost (kooperatív játékok esetén sűrűn előfordul, amikor az egyik játékos kvázi egyedül hoz döntéseket, és megmondja, mit csináljon a másik a körében, stb.). Számomra ez a szabály erőltetett volt, kínosan akarták elkerülni a jelenséget, felesleges köröket futva az egész leírásában, mi úgy játszottuk, ahogy a történetközpontú játékokat mindig: én olvastam fel a kártyákat, és együtt döntöttük el, merre tovább, megbeszélve a megérzéseinket is.

Összességében érzek potenciált a játékban, de nem ér fel sem az Unlock! sorozattal, sem a Bűnügyi krónikákkal, igaz, az összehasonlítás nem teljesen fair, hiszen előbbiek mind applikáció által vezérelt játékok, itt viszont csak egy kártyapakli van. A Szabadulópaklival összevetve is azt mondom, hogy a Szabadulópakli jobb, de tényleg van benne lehetőség. Az első kettő után nem is volt biztos, hogy le akarjuk játszani a harmadikat, de végül, ha már megvettem, miért ne? Aztán az adta a legjobb játékélményt, voltak benne az első kettőhöz képest új ötletek, volt több választási lehetőség, és színesebb játékmenet. Szóval ha lesznek még új részek, remélhetőleg sorra jönnek az új, jó ötletek a készítőknek. :)

Akit érdekel a játék, a Reflexshop oldalán elérheti, egy kisebb kedvezménnyel.

Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes